nadbiskup koadjutor

mons. Mate Uzinić: “Crvena Rijeka? Pa crvena je boja mučenika sv. Vida”

Damir Cupać

mons. Mate Uzinić / Foto: V. KARUZA

mons. Mate Uzinić / Foto: V. KARUZA

"Biti crveni grad, a slijediti kršćanskoga mučenika pokazuje širinu Rijeke kao grada tolerancije i različitosti", rekao je mons. Mate Uzinić



Riječki nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić na jučerašnjoj se svečanoj akademiji u povodu Dana grada Rijeke i Blagdana sv. Vida, između ostalog, osvrnuo na činjenicu da se Rijeku etiketira crvenim gradom.


– Rijeku nazivaju crvenom oni koji je povezuju s lijevom političkom opcijom, a ista ta Rijeka je za svoga sveca zaštitnika izabrala kršćanskog mučenika.


To isto govori o Rijeci kao crvenom gradu, u stvari gradu koji je grad tolerancije i luka različitosti. Jer biti crveni grad, a slijediti kršćanskoga mučenika pokazuje širinu Rijeke kao grada tolerancije i različitosti.




O tome svjedoče i nagrade nadbiskupu i profesoru teologije.


To je širina Rijeke koja prepoznaje kršćanske i katoličke korijene i nastavlja biti luka različitosti.


Sve nas to povezuje sa sv. Vidom, a crvena boja nije samo boja ideologije, to je boja i mučenika koji je zaštitnik grada.


On je kao kršćanski mučenik bio žrtva netolerancije, zato je za Rijeku i Riječku nadbiskupiju bio, je i nadamo se da će biti nadahnuće za svjedočenje vrijednosti prostora na kojemu ljudi mogu živjeti dostojanstveno, poručio je nadbiskup Uzinić.


Foto galerija: Svečana akademija u povodu Dana grada Rijeke i Blagdana sv. Vida. Foto: Vedran Karuza