BIVŠI NAPADAČ RIJEKE NIJE IZNENAĐEN

Zoran Zekić o senzaciji Sheriffa u Madridu: “Ponosan sam jer sam bio dio tog kluba, sve ovo su zaslužili”

Ivan Volarić

Zoran Zekić/Foto Arhiva NL

Zoran Zekić/Foto Arhiva NL

Izgledaju stvarno fantastično, imaju glavu i rep, očito je pogođena selekcija igrača. Međutim, sve to nije došlo preko noći - kaže Zoran Zekić, bivši trener momčadi iz moldavske autonomne pokrajine i najveće senzacije Lige prvaka



RIJEKA Tijekom zime 2010. godine nogometaši Rijeke posljednji put su se pripremali u turskoj Antalyji (dvije godine kasnije bili su u Beleku, nakon toga odlazili u Dubai, Španjolsku, Portugal…). Bijeli su hotel dijelili s nogometašima Sheriffa, za riječku delegaciju relativno nepoznatog kluba iz Moldavije. Klupski glasnogovornik trudio se na lošem engleskom jeziku objasniti da je riječ o vrlo ozbiljnom klubu s trening kampom i stadionima kakve nemaju na raspolaganju ni europski velikani. Tu priču potvrdio je i Miral Samardžić, slovenski stoper, koji je te godine stigao u Sheriff iz Maribora. Četiri godine kasnije ždrijeb play-offa Europske lige spojio je Rijeku i Sheriff. Miral Samardžić stigao je na Kantridu u ljetnom prijelaznom roku iz kluba koji je osvojio 19 naslova moldavskoga prvaka i zabio u svojem debiju u bijelom dresu. Dinamu u Superkupu!


Na Kantridi su dvije utakmice sa Sheriffom dočekali s dužnom pažnjom, svjesni da je riječ o suparniku koji zaslužuje respekt. Dobar glas daleko se pronio. Bivši napadač Rijeke Zoran Zekić vodio je momčad prepunu Brazilaca, željnu ponovnog ulaska u skupnu fazu Europske lige. Rijeka je godinu dana ranije na putu do svoje prve Europske lige svladala Stuttgart, a Sheriff je tražio svoj četvrti plasman u skupnu fazu tog natjecanja. Marin Leovac zakucao je na Kantridi pobjedu Rijeke u završnici utakmice za minimalnu prednost uoči uzvrata. Uzvrat se pretvorio u jednu od najuvjerljivijih pobjeda Bijelih u Europi – Kramarić i dvaput Moises uveli su iznova Rijeku u skupine Europske lige.


Tenkovi i duge cijevi


Sedam godina nakon što je Rijeka projurila Tiraspoljom momčad Sheriffa svladala je Real u Madridu i priredila najveće iznenađenje u dosadašnjem dijelu Lige prvaka. Rijeka je ispala u play-offu Konferencijske lige, a Zoran Zekić se muči na klupi Slaven Belupa.




– Sigurno me zovete zbog Sheriffa! Reći ću vam ono što i drugim kolegama. Da budem iskren, prolaz protiv Dinama me nije iznenadio, a ovo protiv Šahtjora i Reala je nadogradnja na sve. Izgledaju stvarno fantastično, imaju glavu i rep, očito je pogođena selekcija igrača. Međutim, sve to nije došlo preko noći. To se radi niz godina. Naravno da je bilo i lošijih trenutaka, a sada se ostvarilo ono što je gazda želio cijeli svoj život – govori Zoran Zekić, aktualni trener Slaven Belupa, koji je godinama radio u Sheriffu.


Prije sedam godina bio je dobar domaćin Riječanima, posebno riječkim novinarima, koji su bili smješteni u impresivnom trening centru Sheriffa s nekoliko stadiona i pomoćnih terena, natkrivenim nogometnim terenom za trening, hotelom…


Čak i »gazdini« ljubimci, golubovi, u kampu imaju svoju kuću u kojoj bi komotno mogle živjeti dvije obitelji… Sam izlazak iz kampa nije baš nudio tako raskošnu sliku. Grad od otprilike 150 tisuća stanovnika kao da je zapeo u nekom prošlom, davnom zaboravljenom vremenu. Duh sovjetskih vremena osjećao se na svakom koraku. Ništa nije slučajno. Predsjednik kluba, spomenuti »gazda« i najmoćnija persona u gradu, Viktor Gušan, prema mnogim izvorima bivši je suradnik sovjetskih tajnih službi. Početkom 90-ih godina osnovao je tvrtku Sheriff, a onda i nogometni klub istog imena. U Tiraspolju sve što vrijedi nosi naziv – Sheriff. Čak i nogometni klub, koji je uslijed velikih ulaganja počeo dominirati moldavskim prvenstvom, ali ubrzo nizati i zapažene europske rezultate. Duge cijevi i tenkovi na punktovima između Moldavije i međunarodno nepriznate autonomne pokrajine Pridnjestrovlja očito pritom nikom ne smetaju.


Istočni blok


– Svih ovih godina se jako puno toga uložilo i ulaže se u klub. To dobro znam jer sam godinama radio tamo i mogu slobodno reći da je Sheriff organizacijski na europskoj razini. Ponosan sam zbog toga jer sam bio dio kluba, ali i zbog ljudi iz kluba koji su zaslužili sve ovo što im se događa. Puno su uložili, puno su radili i puno su vjerovali, a pobjeda nad Realom je svojevrsna kruna svega. Zapravo, kruna će biti kada prođu skupnu fazu Lige prvaka, sada imaju dobre šanse – dodaje Zekić.


Steaua (1986.) i Crvena zvezda (1991.) jedini su klubovi iz takozvanog »istočnog bloka« koji su osvojili naslove europskih klupskih prvaka, no učinili su to u vremenima kada se igralo kup sistemom. Manji broj utakmica i nokaut sistem ostavljali su veću mogućnost iznenađenja. To, naravno, ne umanjuje uspjeh nogometnog čuda iz Pridnjestrovlja. Iznenađenja samo za one koji se nisu imali prilike uvjeriti u ono što je na zimu 2010. godine riječkoj delegaciji na lošem engleskom jeziku pripovijedao Sheriffov glasnogovornik…