IZBORNIK O (NE)USPJEHU REPREZENTACIJE

Zlatko Dalić komentirao Rebićevu objavu: “Da sam to ja napisao, ne bih brisao, nego ostavio za cijeli život”

Portal Novi list

Reuters

Reuters

"Koji je to neuspjeh u ove tri godine? Mi smo u mom mandatu imali 15 poraza. Gubili smo od velikih reprezentacija, prvaka svijeta i prvaka Europe. Moja mrlja je poraz 6:0 u Elcheu i dva poraza od Mađarske i Slovenije. To je moja mrlja i moj neuspjeh, ništa drugo", rekao je Dalić o prozivci koju mu je Rebić uputio.RIJEKA Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bio je gost u HRT-ovoj emisiji Europeo, gdje je komentirao nastup svojih izabranika na EURO-u, kao i određene komentare koji su se proteklih dana povlačili po medijima.


“Ponosan sam na sve što sam napravio s Hrvatskom. Ne može ovaj EURO biti neuspjeh, odnosno nije neuspjeh. Za mene su najvažnije mjerilo hrvatski navijači koji su bili u Danskoj, platili put, potrošili svoje vrijeme i riskirali svoje zdravlje da budu uz Hrvatsku. Nakon poraza su nas pozdravili pljeskom. Da je bilo drugačije, zviždali bi nam. Oni su pokazali da to nije neuspjeh”, rekao je Dalić na početku emisije.


Nije prošlo dugo da na red dođe pitanje o tome kako komentira izjavu Ante Rebića, koji je na Instagramu  napisao da mu je žao što nisu imali nekoga da iskoristi ovu talentiranu generaciju.
“Koji je to neuspjeh u ove tri godine? Mi smo u mom mandatu imali 15 poraza. Gubili smo od velikih reprezentacija, prvaka svijeta i prvaka Europe. Moja mrlja je poraz 6:0 u Elcheu i dva poraza od Mađarske i Slovenije. To je moja mrlja i moj neuspjeh, ništa drugo”, rekao je Dalić o prozivci koju mu je Rebić uputio pa dodao:


“Poštujem da svatko kaže ono što ima, ali ja bih, da sam to rekao ili napisao, ostavio to za cijeli život. Ne bih brisao.”


Usprkos tom statusu, Dalić je porekao da bi te izjave mogle koštati Rebića poziva u nacionalnu vrstu.


“Tko sam ja da zatvaram vrata reprezentacije bilo kome? Nikad nisam nikome zatvorio vrata i neću“, rekao je izbornik te se osvrnuo i na mijenjanje kopački Ante Rebića sedam minuta prije kraja prvog poluvremena, kada je Hrvatska primila gol od Španjolske.


“Igrači često mijenjaju kopačke tijekom utakmice, samo obično ne padne gol. Sada se dogodilo da je pao i zbog toga je problem. To se dogodi. Nisam ja to dopustio, ali nisam ni mogao. Ne mogu ja voditi brigu o kopačkama, o vodi… Sve što se događa u reprezentaciji je moja odgovornost. Da je Gvardiol pitao vodu, ja bih mu je dao. Istina da je to greška i nepažnja, ali to su bizarne situacije koje su nas kaznile.”


Posebno je Dalić nahvalio Mislava Oršića i Antu Budimira, koji nisu dobivali priliku cijeli turnir, ali su sjajno reagirali protiv Španjolske.


“Ne mora značiti da bi bilo bolje da smo od početka igrali s tim igračima. Imali su Oršić i Budimir šanse protiv Cipra i Malte, nisu to bile dobre utakmice, mučili smo se. Nismo ih koristili u grupnoj fazi, ali prošli smo grupu. Oni su šutjeli, radili su kako treba. Rekao sam da igrač mora biti nezadovoljan ako ne igra. Oni su bili nezadovoljni, ali nisu to pokazali komunikacijom meni, nego na terenu. To je pravi put, a ne priča po novinama, kukanje i plakanje. Šuti i čekaj svoju šansu kao Oršić i Pašalić. To je pravi put”, rekao je Dalić pa se posebno osvrnuo na Kramarića, koji ga je neizravno prozvao prije EURO-a.


“Za reprezentaciju je jako važan ambijent. Sigurno atmosferi ne doprinose takve izjave. Najvažnije je što govoriš na terenu. Tko će svima njima udovoljiti? Klubovi igraju drugačije od reprezentacija. Mi imamo trojicu veznih igrača i oko njih moramo graditi druge. Nema mjesta za polušpicu… Moramo staviti igrača lijevo i desno. Nekom se vrati na pravi, nekom na krivi način. Od prvog dana bila je atmosfera atomske bombe, pumpalo se, što nije bilo dobro”, zaključio je izbornik.