Budućnost (ni)je na mladima

Zabrinjavajuć podatak: Rijeka u minulom prvenstvu afirmirala samo jednog igrača iz svoje škole

Denis Frančišković

Hrvoje Smolčić/Foto Arhiva NL

Hrvoje Smolčić/Foto Arhiva NL

Hrvoje Smolčić, 20-godišnji branič, pokazao se u pravom svjetlu i na domaćem i na međunarodnom planu. Odigrao je pet utakmica u skupinama Europske lige u punoj minutaži te sakupio 1336 minute u HNL-u



RIJEKA Budućnost (ni)je na mladima. U tom dvojbenom kontekstu treba gledati tek završenu sezonu Rijeke u kojem se u pravom smislu afirmirao tek jedan domaći igrač! Premalo. Bez obzira na sve okolnosti i imperative, i u Europi i u domaćim natjecanjima. Rijeka je sezonu spasila u posljednji tren, a izvukla je bez dobrog dijela mladih igrača kojima su mnogi ne tako davno predviđali sjajnu budućnost. I već ih vidjeli kao klupski kapital u transferima u puno jače klubove.


Izuzetak su naravno dva igrača, vratar Ivan Nevistić i lijevi bočni Daniel Štefulj. No Nevistić je već došao kao prilično afirmirani vratar iz Varaždina, branio u Muri, jednako kao Štefulj, koji je prije Rujevice solidno igrao u Varaždinu i Krškom. Istina, oni su napravili dodatan iskorak na već znanu kvalitetu, stvorili dodatnu vrijednost i realizirali zapažene transfere u Dinamo.


Galešić i Braut


No Hrvoje Smolčić ostao je usamljen u domaćoj koloniji. Kao lijevi stoper i po potrebi lijevi bočni igrač u svemu se afirmirao ispred svojih mladih suigrača, od kojih je većina istina minutažu dobivala i na kapaljku. Dvadesetogodišnji Smolčić se pokazao u pravom svjetlu i na domaćem i na međunarodnom planu, toliko da zanimanje za njega pokazuju već neki talijanski klubovi. Zanimljivo, odigrao je pet utakmica u skupinama Europske lige u punoj minutaži, propustio samo onu protiv Real Sociedada kada nije bio u konkurenciji. Ukupno, sakupio je 16 nastupa u HNL-u, prva tri kola nije igrao, a onda bio konstantan do 21. kola kada je propustio devet ligaških utakmica zbog ozljede. Na pravi način vratio se protiv Istre 1961 u Puli (1:2) i Osijeka (0:0), no dugo razdoblje neigranja opet je učinilo svoje. Po standardnosti i vremenu provedenom na travnjaku od 1336 minute predvodio je riječku mladost.




Neočekivano, mladi branič Niko Galešić u osam nastupa drugi je po minutaži s 484 minuta. Odigrao je tri čitave utakmice, dvije protiv Varaždina i jednu protiv Slaven Belupa, šest puta bio u početnoj postavi i ostavio solidan dojam.


Najmlađi među riječkim nadama, 18-godišnji Filip Braut, sakupio je 318 minuta minule sezone u sedam domaćih nastupa, ali i 74 minute u dvije utakmice s Napolijem. Odigrao je i jednu cijelu utakmicu, onu protiv Lokomotive (1:0) u studenom kao desni bočni u zgusnutoj formaciji s Escovalom, Galovićem, Smolčićem i Štefuljem. U tri je utakmice bio starter.


Misterij Lepinjice


Svakako puno se više nastupa očekivalo od Ivana Lepinjice, koji se u sezoni prije toga zapaženo afirmirao, ali onda šansu počeo dobivati slabo ili nikako. U neku ruku postao pravi misterij. Ivan je odigrao tek 377 prvoligaških minuta u 15 nastupa. Uglavnom je ulazio s klupe, a jedina utakmica s punom minutažom bila mu je ona na Šubićevcu početkom studenog u porazu od Šibenika (2:0). Bio je u početnim postavama prvog i drugog kola, a onda je nenadano osvanuo u udarnom sastavu tek u 33. kolu! I to u zahtjevnoj utakmici protiv Dinama (1:5). Za mnoge posve neočekivan potez, prije svega zbog činjenice što nije imao kontinuitet, a onda je bačen u »vatru« protiv najbolje hrvatske momčadi. U Europi je odigrao 13 minuta protiv Reala i 26 protiv Alkmaara.


Milan Ristovski, Rijekin igrač na posudbi u Spartaku iz Trnave, u tri je nastupa u prva četiri kola sakupio pak 62 minute. Sve su to bili ulasci s klupe…


Adrian Liber, veznjak zanimljive ideje i poduzetnosti u igri, prigodu je počeo dobivati kod Gorana Tomića i to u šest utakmica završnice prvenstva. Svih šest puta je zaigrao kao pričuva za 104 minute igre. No nakon kaljenja na Krimeji, ostavio je dojam plemenitog igrača, koji je pokretao momčad kad nije išlo. Zasigurno zaslužuje više pozornosti u novom prvenstvu.


Od ostalih mladih igrača, Ivor Pandur branio je prva dva kola nakon kojih je prodan u Veronu, Tomislav Turčin dobio sedam minuta protiv Lokosa kao zamjena za Menala, a Matija Frigan u debiju odigrao pet minuta u Napulju.