Vrijedna pobjeda

VODEĆA RIJEKA Kapetan Hrvoje Smolčić majstorskim golom vratio Bijele na vrh ljestvice

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Jedan, ali pobjede vrijedan pogodak postigao kapetan Hrvoje Smolčić u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena udarcem glavom s 15-ak metara na ubacivanje Vukčevića



ŠIBENIK Jedan, ali vrijedan! Nogometaši Rijeke zahvaljujući minimalnoj pobjedi golom Hrvoja Smolčića i posrtaju Dinama u Kranjčevićevoj opet su vodeća momčad HNL-a. Bijeli na dvotjednu stanku odlaze kao lideri, bodovno poravnati s Osječanima, i u priželjkivanom ozračju dočekuju predstojeći Jadranski derbi.


ŠIBENIK – RIJEKA 0:1

Stadion Šubićevac. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb). Strijelac: 0:1 Smolčić (45′). Žuti karton: Cvetković (Šibenik), Pavičić, Krešić, Smolčić (Šibenik).


ŠIBENIK (4-2-3-1): Rogić, Kvesić (od 84′ Dasilva), Perić, Batarelo, Bilić (od 54′ Delić), Ćurić, Rak (od 85′ Mena), A. Jakoliš, Marin, M. Jakoliš, Cvetković (od 66′ Bedoya).




RIJEKA (3-4-2-1): Zlomislić, Velkovski, Krešić, Smolčić, Ampem, Gnezda Čerin (od 91′ Lepinjica), Selahi, Vukčević (od 70′ Merkulov), Murić (od 70′ Abass), Vučkić (od 71′ Pavičić), Drmić (od 82′ Obregon).

Momčad Gorana Tomića ostvarila je zacrtani plan pragmatičnom igrom, boljom prije svega u prvom poluvremenu koji joj je i donio pogodak u sudačkoj nadoknadi, nakon čega je riječka defenziva dobro funkcionirala u nastavku susreta kada su se Bijeli malo povukli i prepustili Narančastima ritam i vođenje igre. No, Šibenčani nisu uspjeli do željenog gola iako su u nekoliko navrata nastavka opasno prijetili Zlomisliću.


Prvo poluvrijeme ponudilo je iznad očekivanja obostrano otvorenu igru s obzirom na najave trenera. Šibenčani su bolje otvorili susret i stvorili dvije opasne situacije pred riječkim vratima u prvih pet minuta. Prvo je (3′) Zlomislić loše zahvatio loptu, Marin je prihvatio i do dodao do M. Jakoliša koji je loše tukao iz jako dobre prigode. Dvije minute kasnije domaćini su složili protunapad, ali opet sami sebi zakomplicirali život u obećavajućoj situaciji.


Poništen gol


Rijeka se nakon toga trgla i do kraja poluvremena uglavnom vodila igru, uz povremene izlete Narančastih pred Zlomislića. Riječku radost u 8. minuti zaustavio je VAR. Ampem je ubacio s desnog boka, a nakon loše reakcije vratara Rogića mrežu zatresao glavom Drmić. No, pokazalo se nakon “povučene crte” riječki je napadač malo ostao u zaleđu.


Ton Rijekinoj igri davao je lijevi bok i rastračani Vukčević koji je imao brzinu, dobar ubačaj, ali i dosta prostora. U 16. minuti u sprintu je prešao 60-ak metara i iskosa pucao malo iznad grede. Domaći su uzvratili (18′) preko A. Jakoliša koji je lijevom nogom sa 16 metara opalio iznad grede.


Najbolju šansu Bijeli su stvorili u 29. minuti, nakon poduže akcije Gnezda Čerin je dobro tukao u sami kut, a Rogić majstorski “izvukao” tešku loptu i izbacio je u korner. Riječkoj šansi prehodio je velik broj pogrešaka domaćih igrača ispred svog šesnaesterca…


Riječka je obrana opasno živjela u 34. minuti, Zlomislić je opet “otišao u prazno”, a nakon gužve lopta došla do Ćurića čiji je udarac domaćinima donio tek korner.


Delićeva šansa


Riječani su u završnici krenuli u pritisak što im se u konačnici i isplatilo. U prvom naletu (39′) Vučkić je ubacio za Drmića koji je prvi došao na loptu, ali Rogić je sačuvao mrežu na prvoj vratnici. I onda je u prvoj minuti nadoknade Vukčević visoko ubacio, a Smolčić odlično regirao i s 15-ak metara majstorskim udarcem glavom svladao ukopanog Rogića – 0:1.


Riječani su bolji dojam ostavili i u početnim minutama drugog poluvremena. Ampem je ubacio za Drmića (47′), a njegov udarac glavom završio kraj vratnice. Šest minuta nakon toga sijevnula je riječka kontra s tri igrača u samoj završnici koju je Drmić zaključio udarcem iznad gola sa 17 metara.


Na isti način uzvratili su domaći, Marin je gurnuo u šansu Delića koji je izašao sam ispred riječkog vratara, no Zlomislić je ovaj put bio na visini, pojavio se u ulozi spasitelja (55′). Pokazalo se bila je to najbolja prigoda Šibenika.


Kako su minute odmicale tako se Rijeka pomalo povlačila, a Šibenik sve više imao imao loptu u posjedu i boravio na gostujućoj polovici. Bio je to znak Tomiću za trostruku zamjenu kada su redove Bijelih osvježili Abass, Merkulov i Pavičić. Rijeka je dobro branila i do kraja stvorila još jednu prigodu. Obregon je u završnici akcije u 84. minuti glavom tukao kraj vratnice. Šibenčani su pak veliku šansu imali preko M. Jakoliša u 87. minuti koji je u svom stilu pobjegao po lijevoj strani i opasno ubacio na peterac, srećom po Bijele bez posljedica. Riječani su sačuvali pobjedu i praznu mrežu drugi put zaredom.