Adam Gnezda Čerin

Veznjak Rijeke i reprezentativac Slovenije: “Rijeka me vratila u život, a nama je sada najvažnije ostati što bliže vrhu”

Zlatko Horvat

ZABORAVITI NA DINAMO - Zračni dvoboj Adama Gnezde Čerina i Komnena Andrića/Foto PIXSELL

ZABORAVITI NA DINAMO - Zračni dvoboj Adama Gnezde Čerina i Komnena Andrića/Foto PIXSELL

Sada je najvažnije samo da ostanemo u toj borbi što bliže vrhu. Bitna nam je samo prva sljedeća utakmica i tako se spremamo za Lokomotivu – kaže veznjak Bijelih



RIJEKA Adam Gnezda Čerin, slovenski prvotimac Rijeke, jedan je od oslonaca trenera Gorana Tomića. Ovaj 22-godišnji veznjak prije godinu i pol dana stigao je na Rujevicu na posudbu iz njemačkog Nürnberga, koja traje do ljeta. Hoće li ostati u Rijeci ili ne, ne zna ni sam Čerin jer, zanimljivo, iz Njemačke ga baš nitko nije kontaktirao godinu i pol dana.


– Ne znam ništa više nego ranije, jer u ovih godinu i pol dana nije bilo nikakvih kontakata iz Nürnberga, nisam se s nikim čuo. Jesu li oni možda pričali s klubom ili agentom, ne znam, jer sam stalno bio totalno fokusiran na Rijeku. Ne znam kakva će biti situacija do kraja posudbe, stvar je na klubu i dogovoru između dvaju klubova – kaže slovenski reprezentativac u bijelom dresu.


Rijeka je Gnezdu Čerina vratila u život, onaj igrački, nogometni i iz svake njegove rečenice čuje se zadovoljstvo sredinom u kojoj radi i živi.




– Zadovoljan sam, lijepo mi je tu i što se tiče nogometa i života. Blizu mi je kuća u slovenskoj Idriji. Živim u Opatiji, djevojka je sa mnom, Rujevica je blizu, sve je super. Još je Opatija mirnija zimi, što mi baš odgovara. Privikao sam se odmah, svi su me dobro prihvatili i baš mi je lijepo u Rijeci. Istina, Rijeka me vratila u život što se tiče nogometa, dobio sam priliku da se pokažem, dobio minutažu koju sam trebao. Zahvalan sam stvarno Rijeci na tome i ne bih imao ništa protiv da ostanem tu još neko vrijeme, no to nije samo u mojim rukama. Pita se i Nürnberg i Upravu Rijeke, vidjet ćemo kako će se situacija razviti. Ja sam totalno fokusiran na igru i na Rijeku – odlučan je Čerin.


Gužva na vrhu


Drugi dio sezone za Bijele nije počeo najbolje, poraz u Maksimiru bez igre nije ono na što su računali tijekom zimskih priprema. No, i dalje su blizu vrhu…


– U Maksimiru nikad nisi favorit. Vjerovali smo u pobjedu, ali se dogodila drugačija utakmica. Analizirali smo sve i ona je već iza nas, nema smisla o tome više pričati. Fokus nam je već od ponedjeljka na utakmici s Lokomotivom. Radili smo cijeli tjedan, pripremali smo se i ostali su samo još neki detalji za finiširati. Mislim da ćemo biti spremni za vikend u kojem nam je glavni cilj osvajanje triju bodova.


Bez obzira na poraz u Maksimiru Riječani su ostali u gužvi na vrhu. Dinamo je vodeći s 43 boda, Osijek i Rijeka imaju tri boda manje, dok je Hajduk na 38 vodova. Sve to govori u prilog zanimljivom proljetnom dijelu, jer nakon što je Slaven Belupo na startu iznenadio i pobijedio Osijek, vidljivo je da i drugi klubovi mogu izvući »asa iz rukava«.


– Sigurno će biti napeto, već je bio jesenski dio vrlo zanimljiv, a tako će biti i na proljeće. Tu su četiri kluba koja su bodovno vrlo blizu. No, Belupo je pokazao da su i ostale ekipe blizu, da imaju kvalitetu i da mogu dobiti svaki klub od prva četiri. Znamo da neće biti lakih utakmica te da će biti vrlo neizvjesno do kraja. Sada je najvažnije samo da ostanemo u toj borbi što bliže vrhu pa ćemo ići utakmicu po utakmicu i vidjet ćemo pri kraju kako će se stvar razvijati. Bitna nam je samo prva sljedeća utakmica i tako se spremamo za Lokomotivu – mišljenja je Adam Gnezda Čerin.


Problema na Rujevici zasad nema, momčad se sprema za subotnji domaći dvoboj s Lokomotivom.


– Sad smo kompletni, nema tu ni korone ni nekih ozljeda, gotovo cijeli tjedan. Treniramo svi zajedno i to je dobra stvar. Stigli su i neki novi igrači, što je pozitivna stvar za konkurenciju u samoj ekipi – dodaje Čerin.


Igre u Rijeci mladom Slovencu otvorile su vrata reprezentacije, što je san svakog nogometaša. U ožujku će Slovenija igrati u Kataru prijateljski susret s Hrvatskom, a mladi se veznjak nada Kekovu pozivu.


– Skrenuo sam pažnju izbornika svojim igrama u Rijeci i dobio sam ulogu u reprezentaciji, zbog čega sam jako sretan. Velika je čast i san igrati za svoju državu. Kreću nam pripremne utakmice u Kataru, a sigurno će biti zanimljivo opet igrati s Hrvatskom, kad znamo da je Hrvatska u reprezentativnom nogometu jedna od boljih ekipa svijeta. Jedva čekamo tu prijateljsku utakmicu. Bit će zanimljivo vidjeti i što su napravili u Kataru, stadione i ostalo za SP. To će biti jedno dobro iskustvo. Još nisam dobio poziv od izbornika, ali ne opterećujem se time. Na meni je da radim dobro u klubu, da pružim dobre igre, da sam dobar na terenu i onda će sigurno doći taj poziv te ćemo nastaviti gdje smo stali – kaže Gnezda Čerin.


Slovenski trag


Slovenski izbornik Matjaž Kek zasigurno je najpopularniji trener koji je vodio Rijeku. No, to ne znači da postoji protekcija prema igraču koji sada nose bijeli dres. Poziv se itekako mora zaslužiti na travnjaku.


– Mislim da su svi igrači u očima izbornika jednaki i da je svima teren mjesto dokazivanja te se svi bore preko klupskih igara za ulazak u reprezentaciju. Kek je pustio dubok trag u gradu, osjeti se to kod navijača i u klubu, baš je cijenjen ovdje. No, rekao bih da su Slovenci ostavili trag jer su uvijek bili prisutni. Drago mi je da sam ja sada ovdje.


Adam Gnezda Čerin ima tek 22 godine i pred njim je još duga karijera u nogometu. Svi igrači imaju svoj san kada krenu u profesionalne vode, a mladi Slovenac nije izuzetak.


– Želja mi je doći do razine liga petice. To je želja svakog nogometaša, okusiti tu razinu u top pet ligama. Osim toga, još je tu Liga prvaka, koja je san svakom malom dečku koji počne igrati nogomet. To je razina koju bih želio postići. Mlad sam još, imam još dosta godina pred sobom i mislim da će biti prilike za to. Treba postupno i naporno raditi svaki dan za taj cilj i onda će se to i ostvariti.


Italija je najbliže, a Slovenci i danas ostavljaju trag u Serie A.


– Nemam neku ligu ili klub za koje bih baš mogao reći »želim igrati tu i tu«. Uvijek se u karijeri treba prilagoditi na ono što ti dođe. Moraš znati u svim uvjetima radit i prilagoditi se. Što god bi došlo, tu bi šansu uzeo s obje ruke i probao si izboriti mjesto. Nije važno je li to Njemačka, Italija ili Španjolska… Sigurno je Italija područje gdje se igra dobar nogomet i Serie A je vrlo jaka liga, tako da bih možda volio jednom zaigrati na Čizmi. No, nikad ne znaš u životu gdje će te putevi voditi, ne bih sad rekao da hoću to ili to – zaključio je Adam Gnezda Čerin.