Kvalifikacije za SP

Vatreni slomili čvrst otpor Ciprana, Joško Gvardiol prvijencem u nastavku potvrdio pobjedu

Davor Petrović

SLAVLJE ZA TRI BODA - Marko Livaja i Mario Pašalić/Foto REUTERS

SLAVLJE ZA TRI BODA - Marko Livaja i Mario Pašalić/Foto REUTERS

Ciprani predvođeni vratarom Michaelom pokazali su se kao tvrd orah, a tek je drugi pogodak braniča Hrvatske odagnao sve sumnje. Ciprane je načeo Perišić, a treći gol zabio je Livaja



LARNAKA Prvijenac Joška Gvardiola donio je mir hrvatskoj reprezentaciji na gostovanju kod Cipra, koji se pokazao kao tvrd orah, ponajviše zbog obrana raspoloženog Neofytosa Michaela. Tu se sjajno uklopila i pobjeda Rusije nad Slovačkom, koja je na taj način praktički ispala iz utrke za prvim mjestom u Skupini H, a u ponedjeljak dolazi u Osijek.


CIPAR – HRVATSKA 0:3

Stadion Georgios Karapatakis. Sudac: Michael Oliver 7 (Engleska). Strijelci: 0:1 Perišić (45+1′), 0:2 Gvardiol (80′), 0:3 Livaja (90′). Žuti kartoni:  Avraam (Cipar), Kovačić, Stanišić (Hrvatska).


CIPAR (3-4-3): Michael 7,5 – Andreou 5,5, Storeiou 5,5, Ioannou 5 – Psaltis 5,5, Artymatas 5,5, Kastanos 5,5, Avraam 5,5 – Pittas 5,5 ( od 46′ Tzionis 5) Sotiriou 6, Papoulis 5,5.




HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković 6,5 – Stanišić 6,5, Gvardiol 7, Ćaleta-Car 6,5, Sosa 7 – Kovačić 6,5 (od 63′ Pašalić 6,5), Brozović 6,5 (od 84′ Jakić -) – Perišić 7,5, Modrić 7 (od 84′ Ivanušec -), Vlašić 6,5 (od 68′ Brekalo 7) – Kramarić 6,5 (od 68′ Livaja 7).

Sudeći po početnim sekundama, Josipa Stanišića držala je velika trema zbog debitantskog nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Naime, taj je 21-godišnjak iz Bayerna uputio prekratki pas prema Gvardiolu, gurnuvši u priliku Pierosa Sotirioua. Napadač koji je u 47 nastupa za Cipar postigao deset golova sjurio se prema kaznenom prostoru na oduševljenje domaćih navijača.


Međutim, kada se Sotiriou odlučio za udarac, na sedamnaest metara od gola, Gvardiol mu je ušao u blok i otklonio opasnost. Stanišić je, pak, već u idućem napadu Hrvatske dao upotrebljivo prizemno dodavanje za Andreja Kramarića, koji nije uspio uputiti udarac prema golu. Taj potez vjerojatno je odagnao spomenutu tremu.


Uvodne minute su pokazale da je često spominjana mladost hrvatske obrambene četvorke, koju su, uz već spomenute Stanišića i Gvardiola, činili Duje Ćaleta-Car i Borna Sosa, donijela nadahnuće za Nikosa Kostenogloua. Naime, izbornik Ciprana svojim je pulenima naložio da se dignu visoko i pokušaju iznenaditi suparnika pritiskom. Takav gard funkcionirao je dvije-tri minute, a zatim je Hrvatska preuzela konce igre.


Poništen pogodak


Tako je ubrzo stigla prva velika prilika. Igrala se 13. minuta kada je Nikola Vlašić probio desni bok domaće obrane i poslao povratnu loptu Kramariću, čiji je udarac prohujao iznad prečke. Nešto kasnije šut su isprobali Ivan Perišić i Borna Sosa, ali Ciprani su s(p)retno preživjeli taj nalet, zahvaljujući sjajnoj Michaelovoj intervenciji. Istek 18. minute donio je prodor Luke Modrića i još jednu odličnu reakciju ciparskog vratara. Zapravo, kako je vrijeme prolazilo, tako je Michael imao sve više posla.


Njegove intervencije bile su uspješne sve do 23. minute, kada je Sosa dao idealnu loptu u dubinu za Perišića, koji je odmah proigrao Kramarića, čiji je udarac bio neobranjiv. Na njegovu žalost, VAR je intervenirao i poništio taj gol zbog zaleđa.


Pet minuta kasnije mlađahna hrvatska obrana još jednom je počastila Ciprane pogrešnim dodavanjem ispred svog kaznenog prostora, ali oni to, baš kao i prvi put, nisu uspjeli iskoristiti. Nakon Kramarićevog poništenog gola Hrvatska je izgubila dotadašnji zamah, iako je imala još nekoliko obećavajućih situacija.


S druge strane, Cipar se ohrabrio i pokušao napasti, a u završnici prvog dijela stigao je i do prilike za Sotirioua. Suci su označili milimetarsko zaleđe, a Dominik Livaković je ionako zaustavio taj pokušaj najboljeg ciparskog igrača. Na početku sudačke nadoknade prvoga dijela Modrić je čudesnom loptom u dubinu proigrao Perišića, čije je ubacivanje izazvalo paniku u domaćem šesnaestercu. Premda su u toj situaciji opasno visili, Ciprani su se uspjeli izvući.


Modrićev promašaj


Tridesetak sekundi kasnije uslijedila je repriza početka te akcije. Konkretnije, Modrić je još jednom dao odlično odmjereni pas u dubinu, i to na istom dijelu terena. Perišić je jednako moćno pretrčao najbližeg suparničkog, ali ovoga puta nije se odlučio za ubacivanje već je pričekao Michaela i pored njega plasirao loptu u suprotni kut – 0:1.


Taj gol donio je ono što je Dalić prizivao u najavi utakmice. Početak nastavka je, pak, ponudio dodatnu priliku za olakšanje, nakon što su dva ciparska braniča združenim naporom srušila Kramarića u svom kaznenom prostoru. Bio je to čisti prekršaj za najstrožu kaznu, koju je Michael Oliver i dosudio. Međutim, Modrićev udarac s bijele točke bio je mlak. Bolje rečeno, Michael je pročitao njegovu namjeru i sačuvao svoju mrežu. Ubrzo se otvorila još jedna prilika za Perišića, koji je snažnim udarcem tražio rašlje, a pronašao je vanjski dio mreže.


Jednostavno, Cipar je bio zreo za drugi gol, koji bi sasvim sigurno otklonio sve dvojbe, ali Hrvatska nikako nije uspijevala probiti raspoloženog Michaela. Takav razvoj događaja podsjetio je na utakmice u kojima bi slabija momčad zabila gol, nakon što bi se favorit ispromašivao. Doduše, Cipar jučer nije djelovao kao momčad sposobna za kreiranje opasne akcije, ali opće je poznato da nogomet i takvima često zna ponuditi priliku. Jednostavno, Hrvatskoj je trebao taj drugi gol za mirno privođenje utakmice kraju.


Završnih dvadeset minuta donijelo je još nekoliko opasnih situacija na golu Ciprana, koje Michael svojim obranama držao u igri. Ukratko, domaći vratar sinoć je doživio jednu od boljih večeri svoje karijere. Ipak, u 80. minuti učinak mu je pokvario Gvardiol, odličnom reakcijom nakon kornera – 0:2.


Tu su Ciprani pomislili da bi mogli stići do počasnog gola kroz nešto otvoreniji gard. Takav pristup vrlo brzo ih je koštao i trećeg gola, u režiji hrvatskih pričuva. Josip Brekalo napravio je nered na lijevoj strani domaće obrane, a zatim je gurnuo pas u sredinu, gdje je Marko Livaja klizećim startom pospremio loptu u gol – 0:3.