NBA

VanVleet ubacio nevjerojatnih 54 u pobjedi Raptorsa, velika trojka Netsa bolja od Clippersa

Luka Medak

Fred VanVleet/Foto: REUTERS

Fred VanVleet/Foto: REUTERS

Bek Raptorsa ostvario je novi osobni rekord, ali i rekord franšize, a trio Irving-Durant-Harden zabio je 72,5 % svih koševa Netsa te Clippersima nanijeli drugi poraz u 12 utakmica.



RIJEKA Toronto Raptorsi su u sezonu ušli neočekivano slabo i gotovo svi igraju ispod svojih prosjeka – osim Freda VanVleeta. Bek Raptorsa je u pobjedi nad Orlando Magicom uzeo stvar u svoje ruke i ubacio nevjerojatna 54 koša!


To je, naravno, njegov osobni rekord, kao i 11 ubačenih trica, ali i rekord franšize, koji je dosad držao DeMar DeRozan s 52 koša iz 2018. godine. VanVleet je pogodio 11 od prvih 12 trica, imaš šut ukupno 17-23, a bio je i nepogrešiv s linije slobodnih bacanja, zabivši svih devet.


Osim toga, zabio je i najviše poena u povijesti NBA lige kao igrač koji uopće nije bio izabran na draftu, čime je skinuo rekord legendardnoga Mosesa Malonea star 39 godina. Malone je tada kao nedraftani igrač zabio 53 koša.




Raptorsima je ovo druga pobjeda zaredom, ali idući test su Brooklyn Netsi, koji su u okršaju brojnih NBA zvijezda bili bolji od Los Angeles Clippersa. Netse je predvodio Kyrie Irving s 39 koševa, što mu je najviše ove sezone, a zabio je i osam zaredom u posljednjoj četvrtini kako bi osigurao svojoj momčadi pobjedu.


Kevin Durant je dodao 28 svojih koševa, a Harden 23 uz 14 asistencija i 11 skokova, a ovaj trio je zabio sve koševe u odlučujućoj 13:0 seriji u posljednjoj četvrtini. Zapravo, spomenuti trojac je u ovoj utakmici zabio 72,5 % svih koševa Netsa (90) i sada su na omjeru 4-1 kada igraju sva trojica zajedno.


Ovom pobjedom Netsi su prekinuli niz od tri pobjede Clippersa, kojima je ovo tek drugi poraz u 12 utakmica te još uvijek imaju najbolji omjer u ligi. Najbolji u dresu Clippersa bio je Kawhi Leonard s 33 koša, a Paul George je ubacio 26. Hrvatski centar Ivica Zubac je imao loš “matchup” pa je igrao samo 16 minuta te zabio jedan koš iz igre uz tri skoka.


Od hrvatskih košarkaša još je igrao Bojan Bogdanović, a njegovi Jazzeri su se vratili pobjedama nakon prvog poraza u 12 utakmica. “Babo” je za 32 minute ubacio 18 koševa uz tri skoka i tri asistencije, a zabio je i četiri trice.


Rezultati:


Orlando – Toronto 108:123
Brooklyn – LA Clippers 124:120
Indiana – Memphis 134:116
Washington – Portland 121:132
Utah – Detroit 117:105
Golden State – Boston 107:111