Uskoro Dinamo...

Trener nogometaša Rijeke nakon završetka priprema: “Dobro bi nam došao još jedan igrač u vezi zbog nove energije”

Denis Frančišković

U UMAŠKOJ BURI - Goran Tomić/Foto M. LEVAK

U UMAŠKOJ BURI - Goran Tomić/Foto M. LEVAK

U vezi bi nam sigurno dobro došao jedan novi igrač zbog same konkurencije i nove energije. S druge strane, tu je čista situacija. Kad je spreman i zdrav, Pavičić je bez premca naš najbolji vezni igrač - tvrdi Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas se vraćaju Rujevici, s prvim novim treningom počinje »operacija Maksimir«. Dosad se o Dinamu nije previše razmišljalo, premda su se Modri malo »snimali« tijekom priprema u susjednom Rovinju. No, ovoga tjedna na programu je finalizacija detalja, priprema taktike i spajanje mozaika udarne postave s kojom će Bijeli pokušati iznova napraviti još jedan podvig protiv Modrih ovoga prvenstva.


– Mislim da smo na dobrom putu, da smo odradili zacrtano. Uvijek nam je neki igrač otpadao po dva, tri dana, ali, srećom, to nije dugo trajalo. Imat ćemo sada i dosta individualnih treninga. Generalno sam zadovoljan – kaže trener Goran Tomić. – Ogled s Triglavom? Igrat ćemo u srijedu i jako je bitno da podijelimo minutažu te da uđemo u natjecateljski ritam.


Ulazni transferi donijeli su dolazak Čestića, koji figurira kao igrač koji kuca na vrata prve momčadi.




– U Dujmoviću i Kukoču dobili smo dva mlada igrača iz Splita koji su sigurno klupska perspektiva. I ostali mladi igrači koji su bili s nama imaju visok potencijal. Svi oni bili su s pravom s nama. Čestić je ipak u malo drugačijem statusu nego ovi mladi igrači. Igrač je koji već ima iza sebe određenu minutažu u Bundesligi i na njemu je da opravda taj status. Nadam se da će njegova prilagodba na HNL biti što kraća jer je naša liga ozbiljna. Nadam se da će napredovati i potvrditi ono zbog čega smo ga i doveli. U pripremnim utakmicama je pokazao da ćemo se moći na njega osloniti.


Na mjesto braniča na probu je došao i Djibrilla.


– On ima nešto drugačiji status i treba nam duži period da vidimo kako će se prilagoditi i što će pokazati. U ovom trenutku ne može pomoći prvoj momčadi. Ostat će s nama pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati.


Simčić je bio jedan od mlađih igrača iz Rijekine škole koji je dobro iskoristio priliku na pripremama.


– On je pokazao visoku kvalitetu. Uz ostatak mladih igrača to je put kojim Rijeka želi ići u budućnosti.


Obregon sve bolji


Poseban naglasak u Umagu bio je i na rotacije na bokovima. Braut i Merkulov dobili su dobru minutažu u izostanku Tomečaka i znanoj vrijednosti Vukčevića, koji je i dalje u prednosti pred ruskim lijevim bočnim igračem.


– U tom smislu znamo što nam donose Tomečak i Ampem. Tomečak je popustio veći dio priprema zbog viroze, a još ćemo uoči utakmice odlučiti tko će dobiti prednost, Ampem ili Vukčević. Merkulov se bolje snalazi kad igramo s četvoricom igrača u liniji. On je od prvoga dana pokazao veliku želju, ali i konkrencija je velika. Trebat će dobra procjena tko je od njih bitniji za koju utakmicu. Braut ima konkurenciju i u Bušnji koji desnog bočnog može odlično odigrati jer je brz, ima moć ponavljanja i odlaska visoko u napad. Odigrao je korektno i dobro ove utakmice.


Bušnja na desnom boku i Lepinjica na središnjem stoperu bio je dio zanimljivih pokusnih rotacija.


– Bušnji to nije ništa novo. Gol protiv Šibenika dao je baš s te pozicije, a mislim da Lepinjica može jako dobro odigrati na mjestu centralnog braniča. Ima dobre predispozicije za to, dobar pregled igre i zna se postaviti. Rekao bih da je to bio uspješan eksperiment, Lepinjica je jako dobro iskoristio pripreme i nametnuo se u najuži izbor za Dinamo.


Vezna linija je ona koja unatoč solidnoj kvaliteti vapi za mogućim pojačanjem.


– U vezi bi nam sigurno dobro došao jedan novi igrač zbog same konkurencije i nove energije. S druge strane, tu je čista situacija. Kad je spreman i zdrav, Pavičić je bez premca naš najbolji vezni igrač. Potreban nam je pravi Pavičić jer s njim momčad puno bolje izgleda. Nadam se da će brzo doći na onu svoju staru, prepoznatljivu razinu. Tu su još Gnezda Čerin, Selahi i Liber, koji je počeo trenirati nakon duge stanke, kao i Lepinjica, koji je kvalitetno iskoristio minutažu.


U vrhu napada sve bolje igra Obregon.


– Obregon u porvom dijelu sezone nije igrao ne zato što s njim nismo bili zadovoljni, već je u prednosti bio Drmić, a ako igraju zajedno nije lako uklopiti sve u momčad u istom trenutku. Generalno, struci se Obregon izrazito sviđa kao napadač, a na kraju krajeva u završnici polusezone zabio je bitne golove. Na njega ozbiljno računamo i neke utakmice bit će u kombinaciji zajedno s Drmićem.


Dan i sreća


O Muriću ne treba posebno trošiti riječi, no Vučkić i Abass bi trebali bitnije podignuti formu i realizaciju.


– Murić je po meni bio prvo ime priprema. U svakoj utakmici dao je bitan doprinos. Kod Vučkića i Abassa zamjetan je jako velik trud, ali sigurno da od njih očekujemo da rade razliku. Njima treba pridodati Vuka i Bušnju koji također čekaju priliku. Prednost će imati oni koji su u najboljoj formi. To je jedini ispravan put s obzirom na konkurenciju. Imamo strpljenja za sve igrače, ali opet sve ima svoje vrijeme.


U Umagu su kombinirana dva sustava, a više je forsiran onaj s tri igrača u posljednjoj liniji.


– Prvo smo protiv Domžala igrali s klasična četiri igrača, kasnije u sustavima 3-4-2-1 ili 3-4-3. To, međutim, ne znači da to nećemo ciljano za neku utakmicu promijeniti. Moramo biti spremni i uigrani na više varijanti, ali to nam nisu nikakve nepoznanice.


Na vratarskim pozicijama Tomić nema nikakvih problema…


– Sva tri vratara, Prskalo, Zlomislić i Labrović jako su dobro odradili ovaj pripremni kamp. Drago mi je da su u formi i s te strane nema nikakvih problema.


Dinamovi skauti snimili su Bijele protiv Domžala, jesu li Rijekini skoknuli i na utakmice Modrih?


– Moji pomoćnici su pogledali Dinamo u Rovinju, imamo određena saznanja, ali o Dinamu i ne treba trošiti puno riječi. Definitivno imaju najkvalitetniji kadar. Za uzeti njima bodove potrebno je imati i dobar dan i sreće. Želimo ponoviti prijašnja izdanja.


Uz gostovanje kod Dinama ove nedjelje, Rijeku u veljači Rijeku čekaju gostovanja kod Osijeka i Hajduka te domaće utakmice s Lokomotivom i Šibenikom. A početak ožujka donosi važan polufinalni Kup sudar s Osječanima.


– U prvih pet, šest kola imamo jako teška gostovanja i taj početak će puno toga reći o nama samima. Kroz cijelu sezonu smo pokazali da se možemo sa svima nositi, i doma i u gostima. Bitno je samo da dođemo na onu razinu na kojoj smo najbolji. Istina, zasad je bitno da nema puno odlazaka. Imamo dobar kostur i dobar kadar – zaključuje Tomić.