KRAMARIĆ U ŽIVOTNOJ FORMI

Trener Hoffenheima Sebastian Hoeness u strahu da ne ostane bez Kramarića: “Andrej je napravio čudesne stvari”

Davor Petrović

Foto Reuters

Foto Reuters

Sebastian Hoeness, trener Hoffenheima, bit će zbog hrvatskog napadača na iglama do 31. kolovoza, kada završava ljetni prijelazni rok



ZAGREB Otvaranje nove sezone Bundeslige Augsburgu je prošle subote donijelo težak poraz od Hoffenheima na svom terenu (0:4), s time da su golove postigli Jacob Bruun Larsen, Sargis Adamyan, Georginio Rutter i Sebastian Rudy. Dajući izjavu nakon ovog debakla, domaći golman Rafal Gikiewicz u prvi je plan gurnuo peto ime.


– Uništio nas je Andrej Kramarić. On je bio ključni igrač Hoffenheima – istaknuo je 33-godišnji čuvar mreže iz Poljske.


Prozvani hrvatski reprezentativac u pobjedu je ugradio asistencije za prva tri gola, a svaka od njih bila je savršeno odmjerena, baš onako kako treba biti. Jednostavno, Kramarić je održao predavanje o razumijevanju nogometa i distribuiranju lopte prema suigračima u izglednoj prilici za gol.




Bruun Larsen dobio je filigranski precizan centaršut s desnog boka i samo se morao nakloniti, kako bi skrenuo loptu u mrežu. Adamyan je probio lijevi bok i dodao loptu Kramariću, koji mu je vratio dupli pas u dubinu, i to između dvojice suparničkih igrača. Rutter je, pak, dobio proigravanje s centra, nakon kojeg je samo pretrčao Gikiewicza i poentirao u praznu mrežu.


– Andrej daje loptu točno onako kako je želiš dobiti. Jako je lijepo igrati s njim u istoj momčadi. Naravno, bilo bi mi drago da je i on zabio koji gol, ali vjerujem da će moći živjeti s tri asistencije, ha, ha… – rekao je Adamyan.


Dodatnu dimenziju Kramarićevom dosegu daje činjenica da ga se u ovoj zemlji vrlo često opisuje kao egoističnog igrača, koji će radije uputiti nerezonski udarac po golu nego dodati loptu. Naravno, na njegovom kontu uvijek je bilo asistencija, ali to očigledno nije bilo dovoljno za eliminiranje fame o sebičnosti. Ova tri proigravanja su, pak, pokazala da 30-godišnji ofenzivac nije opsjednut osobnom golgeterskom statistikom.


– S njim je stvarno predivno igrati. Osim toga, Andrej je odličan čovjek – istaknuo je Bruun Larsen.


Prošle sezone Kramarić je zabio dvadeset golova u Bundesligi, tri u Kupu i dva u Europskoj ligi, zbog čega se očekivalo da će ovog ljetnog prijelaznog roka otići u neki jači klub. Međutim, EURO nije donio njegovu eksploziju i ostao je u Hoffenheimu. Za sada.


Naime, Kramarićev aktualni ugovor s Hoffenheimom završava 30. lipnja iduće godine, što znači da su na stolu tri opcije. Prva je produljenje ugovora, a druga transfer u preostala dva tjedna ovog prijelaznog roka. Treću, pak, predstavlja odlazak bez odštete na kraju ove sezone, s time da Kramarić već u siječnju 2022. može izabrati novi klub. Trenutačno njegova procijenjena tržišna vrijednost iznosi 28 milijuna eura.


– Ne vidim iznose koje bismo mogli sanjati s Andrejem na tržištu – nedavno je izjavio Alexander Rosen, sportski direktor Hoffenheima.


To, pak, sugerira da klupski čelnici pripremaju novi ugovor za svog ključnog igrača. Nije na odmet podsjetiti da je Kramarić u Hoffenheim stigao 2016. godina te da je u međuvremenu postavio nekoliko klupskih rekorda. Povrh toga, sada je na vrhuncu igračke moći i zrelosti. Stoga nije ništa čudno kada njemački mediji tvrde da će Sebastian Hoeness, trener Hoffenheima, biti na iglama do 31. kolovoza, kada završava ljetni prijelazni rok.


– Uvijek nastojim izbjeći izdvajanje pojedinaca u analizama utakmica jer sve gledam kao timski rad. Međutim, Andrej je napravio čudesne stvari s ove tri asistencije i još jednom je bio ključna figura naše momčadi. Mislim da je to svakome više nego jasno. Moja iskustva s njim su jako pozitivna. Andrej je uvijek maksimalno posvećen momčadi i u potpunosti se identificira s našim idejama u igri – objasnio je Hoeness.


Dodatne komplimente na Kramarićev račun isporučio je Markus Weinzierl, trener Augsburga, koji je, kako sam tvrdi, upozoravao svoju momčad na vanserijskog igrača u redovima suparnika.


– Stvar je vrlo jednostavna. Nismo mogli kontrolirati Kramarića. U te tri situacije nismo znali kako se obraniti od njega – zaključio je Weinzierl.