Maradona Jr. nezadovoljan

Traje spor oko lika legendarnog Maradone na dresovima Napolija: “Pokrenut ćemo pravnu akciju”

Igor Duvnjak

Fabian Ruiz, Matteo Politano i Giovanni Di Lorenzo/Foto REUTERS

Fabian Ruiz, Matteo Politano i Giovanni Di Lorenzo/Foto REUTERS

Dres u očevu čast je velika počast, ali žao mi je što nas Napoli nije uzeo u obzir - rekao je Diego Maradona junior



RIJEKA Nije se još slegla prašina nakon remija Napolija s Veronom koju vodi hrvatski trener Igor Tudor, te emocija napuljskih navijača koji su na dresovima svojih ljubimaca vidjeli lik Diega Armanda Maradone, najomiljenijeg nogometaša Napolija svih vremena, a već se uzdigao novi oblak prašine.


Čuju se polemike, vidljiva je napetost, čuju se i prijetnje sudskim postupcima, sve kako bi se stavila točka na »i«, jer Diegovi najbliži žele jasno staviti do znanja kome pripada ostavština jedne od najvećih »desetki« u povijesti nogometa. Maradona je bio stalna vijest dok je igrao te po završetku karijere, a postaje i ostaje tema i kao pokojnik. Ovog puta je to zbog njegove pojave na dresovima Napolitanaca, sve u znaku skorašnjeg obilježavanja Argentinčeve smrti 25. studenoga.


Napoli je ušao u ovu vrstu sjećanja na svog proslavljenog igrača, koji je klubu i gradu podario tone radosti i zadovoljstva, uz ostalo i nezaboravne dane proslavljanja »scudetta« u gradu pod Vezuvom i to u eri kada je Serie A bila protkana najvećim inozemnim svjetskim zvijezdama. Uglavnom, tijekom cijelog mjeseca igrači trenera Spallettija bi trebali nositi Maradonin dres, a nakon toga će te majice biti puštene u prodaju. Bit će u različitim bojama i na tržištu će njihov broj biti ograničen.




Ispada, međutim, da je pokretanje i provođenje ovog načina sjećanja na genijalnog loptačkog Gaučosa bio klasičan račun bez krčmara. Naime, već proteklih se dana moglo čuti nezadovoljstvo iz kruga Maradonine porodice. Ni manje ni više s druge strane oceana, iz Argentine su se već čule odvjetničke prijetnje tužbama. Napoli se pritom brani i čuva, vele, čvrsto potpisanim ugovorom, no nezadovoljan je Maradona II, Diego Armando junior, sin slavnoga igrača, koji inače živi u Napulju i u dobrim je odnosima s Napolijem. To ga nije priječilo da istupi javno, uz ostalo nije mu baš drago što ga klub oko svega nije izravno obavijestio.


– Dres u očevu čast je velika počast, ali žao mi je što je izostalo ne uzimanje u obzir nas od strane Napolija – rekao je Diego Maradona junior. – Mi legalni nasljednici nismo nikada bili uvučeni u to i nikada nismo dali pristanak za ovu operaciju.


U ovom slučaju riječ je o autorizaciji koju je dobio Napoli, dao ju je menadžer, a Maradonin sin je osporava, smatrajući da je situacija drukčija od vremena kada je Stefano Ceci brinuo o interesima pokojnog Maradone.


– Potpisao ju je Stefano Ceci koji je bio očev menadžer. Nasljednici su jedini ovlašteni za potpisivanje ovakve vrste autorizacije. Sada je jedan ugovor koji više ne postoji uzet kao mjerodavan, reagirat ćemo pravnim putevima. Čudno mi je da jedan ozbiljan klub kakav je Napoli ukazuje povjerenje toj osobi – poručio je Maradonin sin čiji je otac u dresu izazivao nemir kod suparnika, a sada njegov lik na dresovima postaje tema izvan terena.