Bijeli ponovno u utrci za trećim mjestom

Tomić nakon prve prvoligaške pobjede u Velikoj Gorici: “Pokazali smo kvalitetu, moć, dobru realizaciju i odgovornost”

Davor Petrović

Goran Tomić/Foto Arhiva NL

Goran Tomić/Foto Arhiva NL

– Do tih smo posljednjih dvadeset minuta pokazali kvalitetu, moć, dobru realizaciju i odgovornost. Međutim, čim kočnice malo popuste, nikoga se ne može pobijediti. U konačnici smo ostvarili cilj i vratili se u borbu za treće mjesto – rekao je Tomić.



RIJEKA Zvuči nestvarno, ali Rijeka do prošle subote i pobjede vrijedne priključka za trećim mjestom (4:3) nije zabila gol iz igre na gostovanjima kod Gorice. Bijeli su, naime, u prijašnjih pet prvoligaških dolazaka u srce Turopolja samo jednom zatresli mrežu suparnika, i to s »bijele točke«. Taj je gol postigao Jakov Puljić, sada već davnog 6. listopada 2018. godine u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena.
Od tog poraza (1:2) do prije tri dana Rijeka je odigrala četiri utakmice u Turopolju uknjiživši po dva poraza (0:1, 0:2) i remija (0:0, 0:0). To pak znači da na terenu Gradskog stadiona u Velikoj Gorici nije zabila gol šest sati i 56 minuta. Zapravo, uzmu li se u obzir sudačke nadoknade, sigurno se taj post svodi na više od sedam sati.


Veća razlika


U subotu je prvi gol stigao u 11. minuti, nakon egzekucije Franka Andrijaševića na proigravanje Roberta Murića, koji je nešto ranije imao stopostotnu priliku. Zagorski Robben je, naime, pobjegao domaćoj obrani, zaobišao vratara Ivana Banića i sa šest metara, malo iskosa, s lijeve strane, poslao loptu u pogrešni dio mreže, onaj vanjski.


Već se tada moglo naslutiti da je Goran Tomić odlučio prepustiti posjed lopte i inicijativu suparniku, čekajući priliku za polukontru i kontru. Doduše, u prvih pet minuta utakmice Rijeka je izgledala dosta smušeno i teško se sastajala s loptom, no nakon Murićeve propuštene prilike sve je sjelo na svoje mjesto i profunkcioniralo u skladu s trenerovim zamislima.




U 13. je minuti Zagorski Robben idealno centrirao na glavu Josipa Drmića za povećanje vodstva, a do kraja prvog dijela Rijeka je nanizala još nekoliko obećavajućih situacija. Zapravo, nitko iz domaćih redova vrlo vjerojatno ne bi imao ništa za prigovoriti da je Rijeka na odmor otišla s tri-četiri gola prednosti.


Ono što je propušteno u prvom poluvremenu nadoknađeno je u prvih dvadeset minuta nastavka. Murić je konačno namjestio nogu za ciljanje u mrežu za 3:0, a zatim je Adam Gnezda Čerin svojim prvijencem u bijelom dresu odveo na četiri razlike. Ukratko, u tim se trenucima činilo da bi Rijeka mogla naplatiti ceh za sve prijašnje frustracije, i to sa zateznim kamatama.


Međutim, posljednjih je dvadeset minuta donijelo dramu kojoj se nitko nije nadao. Nekadašnji junior Rijeke Josip Mitrović i Ognjen Mudrinski svojim su golovima upalili tračak nade za Goricu, a autogol Nine Galovića to je dodatno rasplamsao. Možda je pretjerano reći da je iznenađenje visilo u zraku, no bilo je očigledno da Rijeka djeluje poput grogiranog boksača koji traži spas na konopcima ringa.


– Izgleda da ne možemo bez šokova. Sedamdeset minuta smo igrali izvanrednu utakmicu, u tom je razdoblju funkcioniralo sve ono što smo spremali i dogovarali. Zatvorili smo im koridore i bili smo kompaktni i ubitačni iz kontri. Mogli smo u tom razdoblju otići na još veću razliku – objašnjavao je Tomić nakon utakmice.


Ugašeno svjetlo


Posljednjih dvadeset minuta utakmice je pak izgledalo kao da je Rijeka ugasila svjetlo i smotala kabele.


– Bilo je to klasično nogometno opuštanje koje me baš jako razljutilo. Uvijek kada se pomisli da će biti lako, stigne kazna. Pao je prvi gol, pa drugi, pa je sve išlo samo od sebe… Ne smijemo se ponašati i igrati kao u tih posljednjih dvadeset minuta. Generalno, sretan sam s ova jako bitna tri boda – dodao je 44-godišnji stručnjak.


Najbolja ilustracija za to razdoblje igre jest drugi gol Gorice. U trenutku kada je Kristijan Lovrić uputio centaršut u srce kaznenog prostora, strijelac Mudrinski bio je u okruženju trojice igrača u bijelim dresovima, s time da mu niti jedan nije bio bliže od dva metra, kao da drže propisanu fizičku distancu. Srećom po Rijeku, do kraja je utakmice ostalo premalo vremena za eventualan preokret.


– Do tih smo posljednjih dvadeset minuta pokazali kvalitetu, moć, dobru realizaciju i odgovornost. Međutim, čim kočnice malo popuste, nikoga se ne može pobijediti. U konačnici smo ostvarili cilj i vratili se u borbu za treće mjesto – zaključio je Tomić.


Nakon tri četvrtine prvenstva Rijeka je na šest bodova zaostatka za trećeplasiranom Goricom i ima tri boda više od Hajduka, koji još mora odigrati zaostale utakmice sa Slaven Belupom i Dinamom na Poljudu. Bijele u preostalih devet kola očekuju gostovanja kod Šibenika, Istre 1961, Hajduka, Slaven Belupa i Varaždina, dok na Rujevicu stižu Lokomotiva, Osijek, Dinamo i Gorica. Raspored nije idealan, ali svakako budi nadu u proboj do trećeg mjesta.