Prva HNL

Teška, ali vrijedna pobjeda protiv Istre 1961, Andrijašević je pokazao koliko znači Rijeci

Mateo Sučić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Zanimljivo, Franko je postigao pogodak na sva tri "debija" za Rijeku - prvi i drugi puta Hajduku te sada Puljanima na Rujevici



RIJEKA Nogometaši Rijeke vratili su se na pobjednički kolosijek teškom, ali vrijednom pobjedom (2:1) protiv Istre 1961 i sa šest bodova dočekali reprezentativnu stanku. Rijeka ponovo nije briljirala, dio igrača evidentno je van forme i pauza koja slijedi sigurno će dobro doći Simonu Rožmanu za osvježiti momčad.


RIJEKA – ISTRA 1961 2:1

Stadion HNK Rijeka. Bez gledatelja. Sudac: Fran Jović (Zagreb). Strijelci: Andrijašević (13′, 68′-11m), Guzina (70′). Žuti kartoni: Galović (Rijeka), Bosančić (Istra 1961), Čerin (Rijeka).


RIJEKA: Prskalo 6,5, Galešić 6,5, Velkovski 6 (od 78′ Escoval -), Galović 6 (od 78′ Lepinjica -), Gnezda 6, Pavičić 6 (od 61′ Yateke 6), Raspopović 5 (od 61′ Braut 6), Capan 6, Štefulj 6, Andrijašević 7,5, Čolak 5,5 (od 71′ Murić -).




ISTRA 1961: Majkić 7,5, Tomašević 6, R. Paez 6, Bosančić 5,5, Sane 5,5, S. Lončar 6, Blagojević 6, Ivančić 5 (od 46′ A. Paez 5,5), Gonzalez 5 (od 71′ Sadiku -), Gržan 6, Guzina 6,5.

Rijeka je pobijedila Istru na individualnu kvalitetu, posebno dvostrukog strijelca Franka Andrijaševića koji je još jednom pokazao koliko znači riječkoj momčadi.


Zanimljivo, Franko je postigao pogodak na sva tri “debija” za Rijeku. U onom prvom i pravom u dresu Rijeke, u sezoni 2016/17., zabio je Hajduku na Poljudu, nakon prve posudbe iz Genta u prvoj utakmici zabio je Splićanima i na Rujevici, a sada kada je drugi put posuđen “bijelima” u prvom nastupu postigao je pogodak i Puljanima!


Foto galerija: Treće kolo Prve HNL: Rijeka - Istra 1961 Foto: Vedran Karuza


Nova lica


Simon Rožman u najavi utakmice je govorio da traži energiju u svojoj momčadi i istu je očito želio isprovocirati novim licima u početnoj postavi i pružio povjerenje dvojici “Nijemaca”. Prvi je Adam Čerin, slovenski veznjak koji je ovog tjedna stigao na dvogodišnju posudbu iz Nurnberga, a drugi Niko Galešić, mladi branič koji je još na početku prošle sezone stigao u juniorsku momčad iz berlinske Herthe i za kojeg je Rožman očito procijenio da može donijeti potreban impuls. U odnosu na posljednje utakmice počeo je i Capan umjesto Escovala, Raspopović umjesto Brauta, u početnu postavu (očekivano) vratio se i Pavičić, baš kao i kapetan Franko Andrijašević.


Rijeka je počela nešto odlučnije nego zadnje dvije utakmice, igračima obje momčadi u prilog su išli podnošljivi vremenski uvjeti, a “bijeli” su se od prve minute pokušavali nametnuti visokim pritiskom kako bi što prije probili dvostruki blok s kojim je na Rujevicu došao Fausto Budicin.


“Bijeli” su prvi put zaprijetili nakon sedam minuta ubacivanjem Štefulja i mlakim udarcem glavom Čolaka te najavili da će taj pulski bunker brzo pasti. A “minirao” ga je kapetan Andrijašević onako kako se to radi u ovakvim situacijama. U 13. minuti Čolak je ostavio loptu za Čerina, ovaj produžio Andrijaševiću koji nije puno razmišljao nego je s 20-ak metara precizno pogodio sam kut nemoćnog Majkića – 1:0.


Ipak, vodeći pogodak nije izvukao Istru iz dvostrukog bloka na svojoj polovici, Budicin je ostao dosljedan taktici s kojom je istrčao na Rujevicu i čekao priliku za izjednačenje, dok se Rijeka mučila s kombinatorikom između gustih pulskih linija.


Istra je najbolju priliku za izjednačenje imala u 31. minuti kada se Sane prošetao lijevom stranom, ali Prskalo je bio dobro postavljen i spriječio opasan pokušaj.


Sjajne obrane Majkića


Do kraja poluvremena sve je bilo u znaku Rijeke koja je imala dvije odlične prilike za otići na 2:0. Kod prve se sjajnom obranom na Čolakov udarac s 15-ak metara iskosa iskazao Lovro Majkić, nekadašnji kadet Rijeke, kod druge Štefulj nije bio precizan iz okreta nakon nekoliko odbijanaca pred golom Puljana.


Nastavak je počeo velikim promašajem Andrijaševića nakon povratne lopte Čolaka, a nastavio se kontroverznim jedanaestercem u 63. minuti. Štefulj je ubacio, Bosančić gurnuo Čolaka, a Jović pokazao na “bijelu” točku. Ipak, Jović je “ukrao” pozornost jer je čak dva puta ponovio jedanaesterce koje je Majkić obranio Čolaku. Prvi put jer je vratar Istre minimalno izašao s gol linije, a drugi put zbog preranog utrčavanja Andresa Paeza. Treći put je loptu uzeo Andrijašević i sigurno zabio za 2:0.


Jovićeve odluke sigurno će izazvati kontroverze, ali zagrebački arbitar za njih je očito pronašao temelje u pravilima nogometne igre kada je čak dva puta ponovio obranjeni jedanaesterac.


Rijeka nije drugim pogotkom “ubila” utakmicu jer se Istra vratila praktički u prvom idućem napadu. Blagojević je ubacio iz slobodnog udarca, a Guzina još jednom pokazao odličan tajming za skok i iz gužve glavom precizno matirao nemoćnog Prskala – 2:1.


Pokušala je Istra na krilima tog pogotka doći do izjednačenja, u riječke redove uvukla se nervoza, ali unatoč nekoliko opasnih ubačaja Blagojevića iz prekida “bijeli” su se obranili. S druge strane Riječani su propustili tri odlične situacije (Murić, Yateke, Braut) za riješiti utakmicu i prije isteka pet minuta sudačke nadoknade.