Veliki ulog

SUDAR VODEĆIH Rijeka dočekuje Dinamo u šlageru dosadašnjeg dijela prvenstva, evo što o derbiju kažu bivši igrači obiju ekipa

Denis Frančišković

Luka Menalo, Issah Abass i Andrija Vukčević/Foto PIXSELL

Luka Menalo, Issah Abass i Andrija Vukčević/Foto PIXSELL

Psihološki ta bi pobjeda bila dobra prednost za Riječane. Veći pritisak je ipak na Dinamu, pogotovo što se tiče samog osvajanja prvenstva. Od njih se to očekuje, a Rijeka nema taj imperativ - tvrdi Saša Peršon



RIJEKA Nogometaši Rijeke i Dinama ove subote igraju derbi s velikim ulogom, Bijeli dočekuju Modre s pogledom s prve pozicije, a nakon dugo vremena obje su momčadi u naletu i s igrom koja jamči poslasticu. Bijeli su raspucani na hrvatskim travnjacima, Modri su uvjerljivom izvedbom i tricom Genku u Belgiji potvrdili renome europske momčadi.


Forma je obećavajuća i za Gorana Tomića i za Damira Krznara, zanimanje gledatelja za sudar najboljih HNL momčadi posljednjih godina opet je ono staro. Na Rujevici je u posljednjih desetak derbija znalo biti i radosti i pokunjenosti. Obje su momčadi znale imati svoj dan pa i golijadama presuđivati jedna drugoj u četiri navrata.


Što o svemu ususret suboti kažu Hrvoje Štrok, Saša Peršon i Damir Milinović, trojica igrača koja su nosila dres i Rijeke i Dinama?




– Očekuje se s pravom veliki derbi. Iako uvijek kad su velika očekivanja, kad se misli da će biti spektakl, ispadne »tvrdo«. I jedni i drugi igraju odlično i u nekom zanosu – kaže Štrok. – Kome dajem prednost? Dinamo je uvijek Dinamo, prvaci su i imaju više kvalitete. Ali Ademi se ozlijedio tako da bi moglo biti jako zanimljivo.


Igra Rijeke varira, ali bodovi se slažu na konto. Štrok posebno cijeni ofenzivni potencijal Bijelih.


– Istina, Rijeka tako igra, ali uvijek uzima tri boda. Rijeka ima ekstra kvalitetu prema naprijed. Pavičić igra u životnoj formi, Drmić redovito zabija. Još kad se njima pridodaju Ampem i Abass, mogu svakom »zapapriti«. Riječani imaju svoje adute, ali sigurno moraju smanjiti pogreške. Jer ako Dinamo zabije gol i dva teško je to stizati, oni su malo posebnija momčad. O Dinamu se sve zna. Njegova dobra europska izdanja nisu slučajnost. Modri su se pokazali kao pravi europski klub, koji zna igrati na rezultat.


Trojac uspješan u oba dresa

Hrvoje Štrok, Saša Peršon i Damir Milinović branili su boje i Rijeke i Dinama. I to uspješno. Štrok je za Modre odigrao 64 utakmice (4 gola), za Bijele njih 140 i zabio 20 pogodaka.
Peršon ima 89 nastupa za Rijeku još iz doba Jugoslavije te 21 u HNL-u. Za Dinamo je odigrao 22 utakmice. Milinović je pak 221 put branio boje riječke momčadi i dao 18 golova, za Dinamo igrao 27 puta uz jedan pogodak.

Navijački vjetar


Može li Rijeka napraviti bitan korak naprijed u slučaju pobjede?


– Ima svakojakih kalkulacija, ali realno ništa se veliko neće dogoditi bez obzira na konačan ishod. Puno je još utakmica i bodova u igri. No, uvijek je lijepo dobiti derbi i napuniti se samopouzdanjem. U ovom slučaju obje momčadi će, vjerujem, ići na pobjedu, a sad tko će biti bolji i sretniji tek treba vidjeti. Prevaga ambijenta? Rijeka će imati vjetar u leđa pune Rujevice, ali Dinamo je navikao na takve utakmice i pritisak. Očekujem pravu navijačku atmosferu. Očekujem spektakl. A vidjelo se sad na Kantridi koliko Armada znači Rijeci – zaključuje Štrok.


Saša Peršon raduje se jednoj ovakvoj utakmici nakon dugo vremena.


– Ljestvica puno toga sugerira, Rijeka je u super nizu, vraća se iz rezultatskih minusa što uspijeva malom broju momčadi, a Dinamo pokazuje da se vratio u onu svoju prepoznatljivu, europsku formu – tvrdi Peršon. – Ne vjerujem da će završiti 0:0 jer i jedni i drugi igraju otvoreno i zabijaju puno golova. Po meni favorita nema. Šanse su 50:50 u postocima. Dinamo sigurno ne razmišlja na način da će se zadovoljiti s bodom. I Rijeka želi pobjedu iako ne bi bila nezadovoljna i s bodom. I s te strane očekujem zanimljivu utakmicu.


U slučaju idealnog scenarija Rijeka u srijedu navečer nakon Lokomotive može imati sedam prednosti ispred Modrih, uz dvije utakmice više.


– Psihološki ta bi pobjeda bila dobra prednost za Riječane. Veći pritisak je ipak na Dinamu, pogotovo što se tiče samog osvajanja prvenstva. Od njih se to očekuje, a Rijeka nema taj imperativ. Uz ovakav Dinamo mora se jako puno stvari poklopiti da bi ga netko ugrozio. Bila bi to prednost za Bijele, ali treba »preskočiti« i Lokomotivu koja se ne smije podcijeniti. Ona je zasad ugodno iznenadila.


Peršon očekuje vrhunsku atmosferu na Rujevici…


– Očekujem odličnu atmosferu i nakon dugo vremena jedan pravi derbi. Dinamo je i pod određenim pritiskom jer još mora na Poljud u zaostaloj utakmici. Rijeka je tu puno mirnija, cilj je Europa i ako joj se ukaže prilika da iskoristi šansu i ugrozi Dinamo – zaključuje Peršon.


Obrana ključ


Damir Milinović je mišljenja da Rijeka mora izbjeći otvoreno nadigravanje s prvakom.


– Teško mi se prisjetiti je li Rijeka kao prva dočekivala Dinamo u derbiju. Rijeka je prva, a Dinamo opasan, što se posebno vidjelo u Belgiji – kaže Milinović. – Bijele čeka teška utakmica, svi očekuju da Rijeka dobije, ali to nije lako niti nimalo jednostavno. Riječani trebaju biti strpljivi i čekati svoje prigode. Ući u otvoreni »fajt« s Dinamom bilo bi pogubno. Zagrepčani imaju brze igrače, pojedince koji mogu rješiti utakmicu, a znamo da je slabiji dio riječke obrane baš obrana. To ne znači da se treba povući, naprotiv kad su u posjedu lopte trebaju biti okomiti, a bez lopte biti mirni i u čvrstom bloku.


Po Milinoviću najveći riječki problem je obrana, stabilizira li se ona bit će to itekako važan faktor za očekivanje dobrog rezultata.


– Lijepo je vidjeti te golijade i pobjede, ali ja kao trener nikad ne bih volio da dobijem tri gola pa makar ih moja momčad dala deset. No, ako riječka veza i napad odrade svoj dio, onda vjerojatno neće ostaviti puno prostora Dinamovim igračima u naletima na užu obranu. Mislim da Rijeka igra dosta promjenjivo te uz dozu sreće. S druge strane prava momčad je dobra i kad igra loše, a pobjeđuje. Rijeci treba čestitati na svemu ovome što je dosad napravila. Ključ je po meni u dobroj igri Rijekine obrane.


Nekadašnji stoper Bijelih i Modrih smatra da, bez obzira na ishod, ovaj derbi neće biti velika prijelomnica u prvenstvu.


– Pobjeda bi Rijeci sigurno jako puno značila. Dinamo je u Europi i tu mora kemijati oko sastava, ali smatram da sada ništa neće prepustiti slučaju te da će zaigrati u najjačem sastavu. Bilo kako bilo, nije to niti blizu obrisa rješenja prvenstva – zaključuje Milinović.