NINO GALOVIĆ

Stožerni obrambeni igrač Rijeke nakon zapaženog otvaranja sezone: “Samo da zadržimo ovu energiju i želju, ostalo su sitnice”

Denis Frančišković

Nino Galović/G. KOVAČIĆ/PIXSELL

Nino Galović/G. KOVAČIĆ/PIXSELL

Nadam se samo da ćemo nastaviti s ovakvom energijom i željom te s vjetrom u leđa od navijača, koji su bili fenomenalni. Konkurencija je dobra i zdrava tako da vjerujem da možemo biti samo još bolji - kaže Galović



RIJEKA – Nogometaši Rijeke dvotjednu će stanku iskoristiti za brušenje fizičke spreme i taktičkih detalja, a nakon dva dana odmora danas će gostovanjem na Grašćini uveličati 90. obljetnicu osnivanja Nogometnog kluba Klana. Bijeli su stanku dočekali u dobrom raspoloženju nakon pobjede na Poljudu (1:2), koja je umnogome izbrisala sve ono loše u odlučujućem sudaru protiv puno boljeg PAOK-a. Europa je zatvorena knjiga, a prvenstvo i Kup dva kolosijeka jednog cilja. Dogurati u oba natjecanja što dalje do kraja svibnja…


– Odmor nam je jako dobro došao jer raspored je bio gust i naporan, a kako su utakmice u kasnijem terminu, zbog vrućine se izgube po dvije noći tjedno. Trebalo je biti maksimalno »unutra« za regeneraciju i spremnost za svaku iduću utakmicu – kaže Nino Galović, stožerni igrač Bijelih i zapovjednik riječke uže obrane. – Svaka pobjeda je velik plus, a pogotovo protiv rivala s kojim ćemo se vjerojatno boriti za vrh. Uz to pobjeda u Jadranskom derbiju uvijek ima posebnu težinu.


Galoviću je ovo bila treća pobjeda na Poljudu s Bijelima, jednom je sam zabio slavljenički gol glavom, drugi put je odlučio Menalo, a sada Drmićev gol.




– Priželjkivali smo takvu utakmicu, znali smo da Hajduk prvih dvadesetak minuta napada i stišće protivnika. Nakon toga otvorio nam se prostor i tako smo i zabili dva gola. Posebno je bitno što smo odradili odličan skauting i pripremu utakmice. Napravili smo sve ono što je trener želio.


Stabilnost obrane


Nakon šest utakmica u HNL-u i šest u Europi Rijeka je zaslužila vrlo dobru ocjenu.


– U Europi smo pokušali sve što smo mogli, ali imali smo veliku prepreku za učiniti korak više i ući u skupinu. Grci su više pokazali od nas u dvjema utakmicama, ali uvijek ostaje taj žal da se moglo bolje. U ligi je bilo boljih i lošijih utakmica, ali kad se podvuče crta, moramo biti zadovoljni.


Tomićeva momčad puno dobroga i nešto manje lošeg ostvarila je u uvjetima kontinuiranog slaganja momčadi. U 12 utakmica prigodu je dobilo okruglo 30 igrača.


– Uprava je odradila odličan posao, dovedeni su pravi i provjereni igrači. Pokazalo se da se ne moramo bojati ako nekog nema u konkurenciji. Svi igrači su jako dobri i što je također važno, jako dobre osobe, što je forte momčadi. Imali su jako dobru i brzu prilagodbu što uvodni dio prvenstva zorno pokazuje.


Defenzivni blok na otvaranju sezone daleko je bolji nego ranije. Uz napad postaje sve više zaštitni znak ove momčadi.


– Ne mogu reći da smo prošle sezone igrali nešto puno lošije u obrani, ali slažem se da je bilo pogrešaka. Prošla sezona je bila specifična, a imali smo probleme s rotacijom. Tu smo malo izgubili kontinuitet. Sada je Tomić odradio kompletne pripreme, dobili smo stabilnost u obrani i određeni vjetar u leđa, što je donijelo startne pobjede. Vjerujem da našu obrambenu igru možemo dignuti još na razinu više.


Prazna mreža


Galović je odigrao sve utakmice u Europi gotovo u punoj minutaži, propustio Istru 1961 i Dinamo u prvenstvu za ukupno 823 minute na travnjaku, po čemu je četvrti igrač po minutaži.


– Zadovoljan sam svojim igrama, iako može još i bolje. Dižemo se kao momčad, a onda vjerujem da zajedno s drugima mogu i ja dignuti razinu svoje igre. Imamo širok kadar i u obrani, konkurencija je dobra i zdrava, tako da vjerujem da možemo biti samo još bolji. I to u situaciji kad se svatko mora stalno boriti za svoje mjesto.


Ovaj i sljedeći tjedan rezervirani su za brušenje detalja i prije svega da manje spremni »uhvate korak« s energijom ostatka momčadi.


– Na dobrom smo putu glede svega. Mislim da bismo trebali još samo malo bolje popraviti ove sitne rošade koje radimo iz utakmice u utakmicu. Mogli bi još bolje, za nijansu brže reagirati na trenerove zamisli, ali to je neka rutina koja dolazi sa što većim brojem utakmica. Isto tako, koliko god obrana igra dobro, uvijek se čovjek bolje osjeća kad je prazna mreža, čemu također moramo težiti. To uvijek daje dodatni impuls cijeloj momčadi. To su sitnice, na dobrom smo putu u svakom slučaju.


Prijelazni rok je završio, Rijeka je unatoč mogućim odlascima Murića i Pavičića ostala »netaknuta«.


– Murić i Pavičić su ponajbolji igrači, dobro bi došli svakoj momčadi u HNL-u, tako je i to velik plus za nas.


Kakvu će Rijeku simpatizeri i navijači Bijelih gledati u nastavku sezone?


– Nadam se samo da ćemo nastaviti s ovakvom energijom i željom te s vjetrom u leđa navijača koji su bili fenomenalni. Vjerujem da ćemo se dići na još jednu višu, novu razinu – zaključuje Galović.


Prva sam podrška kapetanu Smolčiću i zamjeniku Prskalu

Galović je na startu sezonu preuzeo kapetansku vrpcu, kasnije je u njegovoj odsutnosti ona pripala mladom Smolčiću, sada kad je on ozlijeđen Prskalu…


– Nema tu nikakvih posebnih dogovora. Kapetan momčadi je Smolčić. Iza njega stoji momčad i klub, a u njegovoj odsutnosti tu je Prskalo kao najtrofejniji igrač Rijeke. Ja pomažem jednom i drugom, uvijek sam im pri ruci. Jedan sam od starijih i iskusnijih i tu sam da im pomognem i budem prva podrška – kaže Nino.