Izdašan iznos za zaštitno lice Blaugrane

Španjolski “El Mundo” objavio detalje “faraonskog ugovora” Lionela Messija s Barcelonom

Davor Petrović

Leo Messi/Foto REUTERS

Leo Messi/Foto REUTERS

Argentinac će do 30. lipnja ove godine, do kada mu traje aktualni ugovor, zaraditi vrtoglavih 555.237,619 milijuna eura, odnosno 380.299 eura po danu.



ZAGREB Španjolski dnevnik El Mundo u nedjeljnom je broju objavio ekskluzivni tekst pod naslovom: »Faraonski ugovor Lea Messija koji je uništio Barcelonu«. Prema priloženim dokumentima, Argentinac će do 30. lipnja ove godine, do kada mu traje aktualni ugovor, zaraditi vrtoglavih 555.237,619 milijuna eura, odnosno 380.299 eura po danu, uz napomenu da se radi o najizdašnijem ugovoru za nekog igrača u povijesti profesionalnog sporta.


El Mundo su druge najveće dnevne novine u Španjolskoj i, samim time, vrlo utjecajne. Otkrivanje detalja ugovora koji je Messi potpisao s Barcelonom 25. studenoga 2017. godine predstavljeno je kao rezultat višemjesečnog istraživanja tima novinara.


Prezentirani podaci pokazuju da je tada Josep Maria Bartomeu, donedavni predsjednik Barcelone, odobrio i potpisao ugovor kojim je Argentincu zajamčena plaća od 138 milijuna eura po sezoni. Tu su posebno izdvojene još dvije cifre, u obliku bonusa za produljenje ugovora od 115,2 milijuna eura i bonusa za lojalnost od 77.929.955 eura. Prema tumačenju novinarskog tima El Munda, Messi u ovom trenutku, pet mjeseci prije isteka aktualnog ugovora, ima zajamčenu isplatu barem 92 posto spomenutih bonusa.




Bartomeu je bio predsjednik Barcelone od 23. siječnja 2014. i ostavke Sandra Rosella do 27. listopada 2020. godine, kada je i sam podnio ostavku. Budući da klub kroz zadnjih nekoliko mjeseci proživljava tešku financijsku krizu, kojoj su kumovali rezultati ispod očekivanja, trošenje enormnih svota na transfere i posljedice pandemije koronavirusa, El Mundo je otkrića o Messijevom ugovoru predstavio kao ključni razlog za propuh u blagajni Blaugrane. No, vrlo brzo su se pojavila i drugačija mišljenja.


»Leo Messi je zaslužio sve, do posljednjeg eura koji mu je Barca platila. Nije nas upropastio. Baš naprotiv. On je najveći igrač u povijesti i želimo da zauvijek ostane s nama zauvijek,« zaključio je putem Twittera Victor Font, jedan od trojice kandidata za novog predsjednika Barcelone.


Taj istup sugerira da bi objava detalja Messijevog ugovora mogla imati važnu ulogu u nadolazećim izborima. Nije teško pretpostaviti da Font svoju predizbornu strategiju gradi na najavama novog ugovora za Messija i dovođenja pojačanja bez odštete.


Naime, Marca je prošlog petka objavila da Font namjerava dovesti osmoricu igrača kojima u lipnju ističu ugovori sa sadašnjim klubovima: Messijevog bliskog prijatelja Sergija Agüera i Erica Garciju iz Manchester Cityja, Davida Alabu iz Bayerna, Georginija Wijnalduma iz Liverpoola, Juana Bernata iz PSG-a, Memphisa Depaya iz Lyona, Hakana Calhanoglua iz Milana i Ruija Silvu iz Granade.