801 pogodak

Sjajni Portugalac napravio ono što nikome dosad nije uspjelo, naklonili mu se i bivši nogometaši: “Apsolutni fenomen”

Hina

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Ne postoji središnja baza podataka za utvrđivanje najboljeg strijelca svih vremena, no većina medija navodi kako je Ronaldo prvi strijelac kojem je to uspjelo



LONDON Postigavši dva gola u pobjedi Manchester Uniteda protiv Arsenala (3-2) sjajni portugalski majstor Cristiano Ronaldo (36) je stigao do nevjerojatne brojke od 801 gola u službenim natjecanjima što u vodećim ligama svijeta nije uspjelo nikome.


Ne postoji središnja baza podataka za utvrđivanje najboljeg strijelca svih vremena, no većina medija navodi kako je Ronaldo prvi strijelac kojem je to uspjelo.


Postoji određena rasprava oko njegovog statusa najplodnijeg strijelca u muškom nogometu jer su Brazilci Pele i Romario zabili preko 1000 golova, ali statističari kažu da je portugalski napadač na vrhu ljestvice strijelaca u službenim natjecanjima. Česi tvrde kako je Josef Bican, koji je igrao u Čehoslovačkoj i Austriji, postigao 821 gol, ali to uključuje golove rezervne momčadi i neslužbene međunarodne golove.




Dodajmo kao je Lionel Messi na 756 golova pri čemu je 80 zabio za Argentinu, 672 za Barcelonu, a četiri u dresu Paris St-Germaina.


“Morate samo sjediti i reći ‘vau’ i zapljeskati,” rekao je legendarni engleski napadač Shearer za Amazon Prime Video.


“Jako je teško doći do vrha, ali i tu ostati. Jednostavno je fenomenalno što je napravio,” dodao je bivši napadač Southamptona, Newcastle Uniteda i Blackburna.


Bivši napadač francuske reprezentacije i Arsenala Thierry Henry rekao je da bi mu trebala “dva života” da dostigne Ronaldo rekord.


“On je neosporno jedan od najvećih igrača u povijesti igre. Apsolutni fenomen”, nastavio je s pohvalama Gary Lineker na Twitteru.


Ronaldo je postigao pet golova za Sporing iz Lisabona, 101 za Juventus, 130 za Manchester United, 450 za Real Madrid, te 115 za reprezentaciju Portugala.


CR7 je u karijeri ukupno osvojio čak 29 klupskih trofeja pri čemu i pet Liga prvaka – četiri u dresu Real Madrida, a jednu s Manchester Unitedom.


“Nevjerojatno je što je učinio. Svi znamo da se on poboljšava utakmicu po utakmicu, iz godine u godinu. Želi ostati najbolji i zna kako se samomotivirati,” istaknuo je njegov suigrač iz redova Uniteda i portugalske vrste Bruno Fernandes.