EP rukometaša

Sjajna Hrvatska razbila Ukrajinu za drugu pobjedu na EP-u! Kauboji nisu dopustili iznenađenje u Mađarskoj

Igor Duvnjak

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Osim u početnih par minuta nije uopće trebalo diskutirati o pobjedniku u ovom susretu u kojem se Hrvatska nadavala golova za bodove za koje joj nije trebao baš neki rudarski posao u obrani.



RIJEKA Hrvatska je rutinski odradila posao u svom posljednjem nastupu u skupini C u Szegedu, gdje je prema najavama uvjerljivo nadmašila Ukrajinu u utakmici u kojoj je nakon početnog “zagrijavanja motora” sve više i više letjela ka sigurnoj pobjedi potvrđujući epitet velikog favorita. U biti osim u početnih par minuta nije uopće trebalo diskutirati o pobjedniku u ovom susretu u kojem se Hrvatska nadavala golova za bodove za koje joj nije trebao baš neki rudarski posao u obrani.


Hrvatska – Ukrajina 38:25

Utakmica 3. kola skupine C Europskog prvenstva rukometaša: Hrvatska – Ukrajina 38:25 (18:13). Dvorana “Pick Szeged”. Gledatelja 3.000. Suci: Stark i Srtefan (Rumunjska).


HRVATSKA: Marić 2, Gadža 4, Pešić, Gojun, Ivić 1, Čupić 1 (1), Cindrić, Šunjić, Grahovac 2, Lučin 5, Ravnić, Martinović 7 (2), Šipić 6, Glavaš 4 (2), Jelinić 6.




UKRAJINA: Terekhov, Zalevski 1, Buinenko 2, Kasai 2, Titiunnyk, Tilte 2, Kravčenko 2, Dontsov 2, Horiha 4, Burzak, Blyzniuk 2, Turčenko, Komok, Minotskyi, Ilčenko 2, Artemenko 6 (2).


Sedmerci: Hrvatska 4 (4), Ukrajina 2 (2). Isključenja: Hrvatska 10, Ukrajina 10 minuta.

Hrvatski izbornik Hrvoje Horvat se uoči utakmice ove nažalost ponovno sudario sa već poslovičnim nevidljivim preprekama, sa koronavirusom koji mu se je opet umiješao u određivanje postavu. Bio je tako naknadno angažirao Željka Musu, aduta u obrani koji je jučer prije utakmice otpao nažalost iz sastava tek dva dana pošto je stigao iz Zagreba kao i David Mandić, zahvaćeni su koronavirusom, u momčadi se pak našao novi obrambeni adut, nakdnadno pozvani nekadašnji Zamećanin, visoki bek Jakov Gojun. Nije igrao niti Halil Jaganjac, riječki bek koji je ozlijeđen sa Srbijom.


U sredini obrane “6-0” su postavljeni Gojun i Grahovac, sve kako bi hrvatska visinom zaklonila pogled Ukrajincima prema mreži Ivana Pešića. Početna hrvatska namjera nije ostvarena te su Ukrajinci u prvih nepunih pet minuta pored statičke hrvatske obrane dali čak četiri gola i pritom su tri puta minimalno vodili. U tom vatrometnom otvaranju posla zapisničarima je dao i Tin Lučin, Riječanin je u svom stilu za niti pet minuta postigao već dva gola. Minute su polako protjecale ali značajke igre su ostajale iste, jednostavno se stjecao dojam da Ukrajinci mogu dati gol kada god požele a to im je omogućavalo stalno minimalno vodstvo. Jasno da je to diglo tlak hrvatskom izborniku koji je pozvao minutu odmora nakon tek nešto više od devet minuta nastojeći nagovoriti svoje igrače na dekvatan angažman u obrani.


Izjednačio je Šime Ivić, a uskoro je na scenu stupio Lučin, prvo asistencijom Jeliniću, a onda i golom iz solo akcije te je u 12. minuti Hrvatska, koja je počela igrati obranu “5-1” vraćena u vodstvo 8:6, Marino Marić je pak njezinu seriju rastegnuo na čak 4:0 približavanjem sredine poluvremena. Promjenom obrane igrači pred Pešićem su ipak malo živnuli, postali su ipak nešto pokretljiviji. U 16. minuti Pešića je zamijenio Mate Šunjić, sve dok obrana nije bila na razini prave borbene gotovosti te je hrvatska momčad održavala razmak od dva – tri gola zahvaljujuć produkciji Lučina, Cindrića, Marića i društva u napadu.


Kada je spomenuti Šunjić sjajno obranio dva zicera zaredom Hrvatska je u 22. minuti prvi puta odmakla za četiri koraka, Ivan Martinović je iz sedmerca povisio na 14:10 dok su hrvatski navijači skandirali “obrana, obrana”. Kako je hrvatska kompozicija tada počela “vožnju u prvoj i drugoj brzini” prednost se brzo topila, Ukrajinci su brzo servirali seriju od 3:0 i tri i pol minute do odmora prišli na samo 14:13. Time su međutim natjerali Hrvate na reakciju, po novoj obrani Šunjića opet je krenuo hrvatski val golova u seriji 4:0, toliki da je na poluvremenu itekako umirujućih plus pet, 18:13, sve uz iznimnu hrvatsku napadačku produkciju.


Ukrajinci su se nastavili zapletati u novu epizodu svojih slabosti za što su adekvatno rezultatski kažnjavani, poslije nove Šunjićeve obrane neizbježni Lučin i ljevoruki Martinović te Marin Jelinić s krila su odmaknuli svoju momčad na nedostižnih 22:14. Prošlo je samo pet minutga nastavka a već se tada sa sigurnošću moglo kladiti na pobjednike, na to da će bodovi pripasti hrvatskim rukometašima. Ukrajinsko vodstvo je minutom odmora pokušalo zaustaviti kola koja su nezaustavljivo jurila nizbrdo.


Utakmica je polako počela gubiti uobičajeni natjecateljki naboj pošto je i jednima i drugima bivalo sve jasnije tko će sa terena izlaziti kao pobjednik. Obrane su sve više igrane samo formacijski, igrači su igrali “spuštenih gardova”. U tom napadačkom rukometu bližila se i sredina nastavka a visoko hrvatsko nije dolazilo po znak pitanja, u 44. minuti je 28:19 dok je jedina briga u hrvatskom taboru da se nitko do kraja ne ozlijedi. Ušavši u mirnu završnicu Horvatovi igrači su održavali “vodostaj”, deset minuta prijne kraja nakon gola Antonija Gadže u ovom sinoćnjem pucačkom treningu je čak 31:22 za hrvatske favorite.


U tih preostalih deset minuta igre, koji su bili obično ispunjavanje formalnosti, u takvoj situaciji priliku je dobio i ljevoruki Riječanin Filip Glavaš koji se iz sedmeraca pa potom iz igre uskoro upisao među strijelce svojim prvim golovima na Europskom prvenstvu. Od debitanata strijelac je postao i Nikola Grahovac, a na koncu je samo ostalo registrirano kako je Hrvatska svladala Ukrajinu sa uvjerljivom razlikom, na kraju je košarkaških čak plus trinaest, konačno je 38:25 za favorite.