Uoči derbija

SIMON ROŽMAN Hajduk će biti motiviran i spreman za nas, ali i mi imamo svoju računicu

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Splićani su sad opušteniji, znaju da više ne mogu biti drugi, tako da će biti jako motivirani i spremni za nas. I mi imamo svoju računicu i još neke nade za drugo mjesto. Želimo da nam svaka utakmica bude natjecateljska, jer to će nas čekati i u Europi - kaže Rožman



RIJEKA Nogometaši Rijeke bodovno su dodatno oplodili pobjedu nad Dinamom, na pretposljednjem gostovanju sezone zadali su matni potez Interu i zapečatili mu drugoligašku sudbinu te teoretski još uvijek ostali u igri za drugo mjesto. Osijek je sada udaljen četiri, Lokomotiva tri koraka, a za leđima puše Hajduk s bodom manje.


I to sve uoči nedjeljnog Jadranskog derbija na Poljudu. Priželjkivali su »bijeli« da će novi sudar jadranskih rivala dočekati možda s četiri boda prednosti, no ovaj put vrlo dobri Hajduk sve je iznenadio. I momčad »modrih«, i Zorana Mamića, a vjerojatno i svoje pristalice. Ali i one neutralne koje prate kroniku HNL-a.


– Još prije utakmice znali smo što nas čeka u Zaprešiću. A uvjeti su bili za sve isti. S domaćinima su svi imali problema jer zgusnuta su i dobro organizirana momčad koja ima energije da drži nulu – kaže Simon Rožman, trener Riječana. – Puno toga ovisi i o kretanju rezultata. Ako brzo zabiješ onda je puno lakše.




Posljednjih dana malo smo pojačali rad jer želimo u finiš prvenstva ući u nekoj optimalnoj formi. To se možda malo osjetilo, nije bilo neke pretjerane svježine. No, volja i želja kao i uvijek su bili kod nas. Možda smo malo presporo »okretali« stranu kako bismo došli do više prostora i boljih ubačaja. Ipak, bili smo strpljivi i znali smo da ćemo sigurno poentirati. S druge strane do samog završetka nismo domaćinu dozvolili puno. Sve u svemu, s obzirom na uvjete, tri boda za nas su najvažnija.


Franko upitan


U Zaprešiću su u vršku napada od početka zaigrali Čolak i Murić kojeg je kasnije zamijenio Gorgon. U tom kontekstu za Riječane bi problem mogla biti ozljeda Andrijaševića u važnoj završnici sezone.


– Pokušavamo nadomjestiti taj hendikep izostanka Andrijaševića. Znamo koliko Franko znači za našu igru, ali svi ostali koji dobivaju šansu pokušavaju je iskoristiti na najbolji mogući način. Bilo je to solidno, ali tu ima sigurno još puno rezerve ako govorimo o suradnji Murića i Čolaka.


Propušta li Franko Poljud? Jučer je počeo s laganom uvertirom u trening, ali tek treba vidjeti. Kad je u pitanju mišić, stvari se brzo mijenjaju. Nećemo ništa forsirati, bit ćemo strpljivi. Ne želimo riskirati kako se ruptura ne bi još više proširila. Jako je upitan za Split, ali možda čak i do kraja sezone. Smolčić? I on je aut zbog upale hvatišta te je završio sezonu. Štefulj? Polako se vraća, u Zaprešiću je bio u kadru, ali nije još sto posto spreman. Za Poljud bi on mogao i morao kandidirati – informira trener Rijeke.


Protiv Hajduka neće biti niti Pavičića koji je zaradio treći žuti karton. I to u trenutku kad se opet izborio za udarni sastav i počeo sve bolje igrati.


– Svaki igrač nam je bitan, a posebno ovakav kao Pavičić. Dobio je treći žuti u jednoj situaciji koja možda i nije bila za javnu opomenu. Pavičić je sada tu i spreman za razinu koju želimo. Njegov izostanak bit će to za nas hendikep – potvrđuje Rožman.


Pogledao je i derbi u Maksimiru. Prije svega da dodatno snimiti predstojećeg protivnika…


– Pogledao sam utakmicu u Maksimiru i mogu reći da je Dinamo bio na malo višoj razini nego protiv nas. S druge strane Hajduk je odigrao jako dobro. Mislio sam da će završiti 2:1, kad momčad igra s igračem manje vidi i se i određeni odnos snaga. Čak je Hajduk imao i sreće u završnici kod nekih ubačaja, ali na kraju se okrenulo i dobio je utakmicu. Svi smo tu negdje i svi ćemo se boriti za što bolju poziciju. Bit će jako zanimljivo, vidjet ćemo tko će drugi i treći presjeći ciljnu vrpcu – najavljuje šef struke »bijelih«.


Dokazivanje i selekcija


Koliko ga je iznenadilo dobro izdanje Splićana?


– Istina, Hajduk je ovaj put sve ugodno iznenadio. Promijenili su i sistem igre, a do izražaja je došao i taj psihološki faktor. Bili su van igre za drugo mjesto i onda se dobro vidi koliko je to bilo opterećenje za igrače. To je očito bio prevelik imperativ i sigurno je gušio momčad.


Sad su opušteniji, znaju da više ne mogu biti drugi, tako da će biti jako motivirani i spremni za nas. I mi imamo neku svoju računicu i još neke nade za drugo mjesto. Mi želimo da nam svaka utakmica bude ona prava natjecateljska, jer to će nas čekati i u Europi. A tu se onda vidi razlika kad momčad ima neki teret ili nema – dodaje kormilar Riječana.


»Bijeli« su u posljednjem susretu slavodobitno prošli Poljudom, bilo je 0:4 nakon što su tri gola pala u posljednjih deset minuta.


– Teško je očekivati nešto slično. Naravno, dat ćemo sve od sebe da budemo što bolji na Poljudu, ali Hajduk će se sigurno ovom pobjedom dignuti. I kod nas je nakon dvije pobjede došlo do većeg samopouzdanja. Svi igrači žele se dokazati, a svaka nova utakmica je za nas s druge strane i odgovor za sljedeće sezone. Na tom planu također razmišljamo u smjeru neke selekcije igrača. Želimo ovu mini krizu što prije zaboraviti i s dobrim igrama pokazati da vrijedimo – kaže Rožman.


Hajduk i Istra 1961 kao priprema za finale Kupa?


– Ne, te utakmice neće biti priprema za Lokomotivu. Svaki trening i svaka sljedeća utakmica je priprema za nešto više, ne samo ova dva preostala ogleda. Lokomotivu sada uopće nemamo u glavama. Samo sljedeću utakmicu. Treba odabrati jedanaest najboljih i raditi na puno stvari koje moramo još ispraviti.


Ne iznenađuje ga niti krivi korak »lokosa« u Koprivnici.


– Sve utakmice u HNL-u u posljednje vrijeme su tu negdje. Znao sam da Osijeku i Lokomotivu dolazi neka nova, teža i izazovnija situacija. Bit će još iznenađenja u zadnje dvije utakmice. Mi moramo razmišljati o sebi i kako da budemo bolji i spremniji – zaključuje Rožman.