O prvom dijelu sezone...

ROBERT PALIKUČA Sve ćemo učiniti da budemo prvaci, ali taj imperativ ima samo jedna momčad

Zlatko Horvat

DOBAR POSAO NA RUJEVICI - Robert Palikuča/Foto M. GRACIN

DOBAR POSAO NA RUJEVICI - Robert Palikuča/Foto M. GRACIN

Da nam je netko ponudio prije sezone da ćemo u 20 utakmica osvojiti 40 bodova, mi bismo to potpisali. No, ne možemo biti zadovoljni. To znači da postaješ prekomotan i ne razmišljaš o daljnjem napretku. Još nismo ništa postigli. Niti smo se plasirali u Europu, niti smo napravili veći posao da bismo bili zadovoljni. O rezimeu možemo pričati na kraju svibnja - kaže Palikuča



RIJEKA Robert Palikuča, generalni menadžer za sport Rijeke, otisnuo se do obitelji u Düsseldorf, ali u glavnom gradu pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija mobiteli ne prestaju zvoniti.


– Vrijeme je za rješavanje nekih stvari – kaže Palikuča.


Približava se prijelazni rok, a Dinamo, Rijeka i Osijek u nastavak sezone u HT Prvoj ligi kreću s istim brojem bodova (40), nije daleko ni Hajduk (35), koji na proljeće mora odigrati zaostalu utakmicu s Dinamom na Poljudu.




– Nije vrijeme za odmor, odmorit ću se na Božić. Svi će ugasiti mobitel na taj dan i biti s obitelji. Odmor? Ma ne znam kako to izgleda… Kada ste navikli raditi posao, onda je to formalnost. Sada sam kod obitelji, ali to ne znači da se ne radi. Telefoni su tu, laptop, prati se tržište u ovom dijelu Europe. To se vidi i po trenutačnom rosteru Rijeke, doveli smo igrače iz Njemačke, Nizozemske i Belgije. Radi se na idućem prijelaznom roku, ali i u perspektivi za ljetni rok te na izlaznim zimskim transferima. Trenutačno imamo pregovore s jednom ekipom iz Bundeslige oko jednog našeg igrača.


Radimo na nekim stvarima za zimu, a radi se i za sljedeće ljeto. Ne želimo doći u situaciju da nam puno igrača iz prvih jedanaest napusti klub da bismo to sve odjednom pokrivali u hodu. Ponekad je dobro raditi u hodu jer se neke kvalitetne stvari kasno otvaraju, nekad vrijedi biti strpljiv i čekati. No, proteklog je ljeta situacija bila specifična i želimo imati što jači kadar na početku priprema. Naime, iduće će ljeto biti opet specifično jer prvenstvo počinje ranije zbog stanke za Svjetsko prvenstvo. Zato treba unaprijed poslagati neke stvari.


Transfermarkt, njemački portal o nogometu koji sadrži rezultate, statistiku i vijesti o transferima, procjenjuje vrijednost igrača Rijeke na nepunih 20 milijuna eura, što je pet i pol puta manje od Dinama. Više vrijede Hajduk (29), Osijek (28) i Gorica (24).


– Za mene Transfermarket iz te perspektive ne znači puno. To su isto subjektivna mišljenja nekih eksperata, njihove procjene vrijednosti igrača. Pitanje je tko su ljudi koji vrše procjenu za naše područje. Za Dinamo u redu, pokazali su već da rade nevjerojatan posao na tržištu s prodajom igrača i s radom svojih omladinaca. Pogledao sam to prošlog ljeta, vidio vrijednosti naših igrača i onih u drugim ekipama i neke stvari mi jednostavno nisu jasne. Zato se ne želim zamarati oko toga. No, možda je to indikator razvoja nekog igrača, rast njegove vrijednosti.


Konzervativna politika


Bez obzira na Transfermarkt i vrijednosti, Rijeka je mogla završiti na prvom mjestu jesenskog dijela prvenstva da nije bilo dvaju bolnih domaćih poraza, od Hajduka i Gorice.


– Bilo je stvari gdje nismo donijeli dobre odluke, svi mi, stručni stožer i ja. Ne želim kritizirati. Sada se puno govori o VAR odlukama. Bilo je dvojbenih stvari i ranije. Mi smo imali nesreću protiv Hrvatskog dragovoljca, jedan gol nam nije priznat u sudačkoj nadoknadi, ali vratilo nam se protiv Gorice. Bilo je situacija gdje smo mogli ostati bez igrača na terenu i to bi bila druga utakmica. Bilo je dvojbenih situacija i protiv Osijeka.


Na kraju sezone, ta sreća i nesreća, odluke za i protiv, to se sve na kraju izjednači. Poraz protiv Hajduka je bio nepotreban, bili smo bolji, aktivniji, bili smo puno toga, a na kraju smo izgubili bod. Sve što se događalo poslije 90. minute, u nadoknadi do gola, sve je bilo bespotrebno. Dogodilo se jako puno pogrešaka u nizu. Teško mi je prihvatiti i da smo poslije odlične utakmice s Dinamom bili mekani i prazni protiv Lokomotive.


Bez obzira na sve, kada se podvuče crta na polusezonu, u Rijeci mogu biti zadovoljni.


– Da nam je netko ponudio prije sezone da ćemo u 20 utakmica osvojiti 40 bodova, mi bismo to potpisali. No, ne možemo biti zadovoljni. To znači da postaješ prekomotan i ne razmišljaš o daljnjem napretku. Možemo biti u nekom trenutku sretni, imati dobar božićni odmor, ali ne smije biti nekog zadovoljstva jer još nismo ništa postigli. Niti smo se plasirali u Europu, niti smo napravili veći posao da bismo bili zadovoljni. O rezimeu možemo pričati na kraju svibnja.


Uloga generalnog menadžera za sport ili sportskog direktora znači tisuće pogledanih utakmica i igrača. Vrijeme leti, stalno izlaze neka nova lica.


– Pogledam puno utakmica. Srećom, ponekad možeš pogledati utakmicu ubrzano ili samo isječke kada je u pitanju neki igrač. Preko dana pregledam puno videomaterijala, ali vikendom pogledam cijele utakmice, uživo, kada je želim doživjeti. Utakmice se gledaju na televiziji, na laptopu, pa i mobitelu.


Bayern

Bayern nastavlja dominaciju u Bundesligi.
– Naravno. Usporedimo to s Hrvatskom. U Njemačkoj nećete doživjeti da netko drugi osim Bayerna kaže da želi biti prvak i ima momčad za to. Svi znaju tko je favorit, tko ima kadar i mogućnost. Ako u Dortmundu ili Leipzigu imaju bod plusa ili minusa u 33. kolu, tada će sve učiniti za naslov prvaka. Zato mi nećemo u Rijeci pričati o nerealnim stvarima na početku ili u sredini sezone. Mi moramo respektirati druge i okolnosti, ali misliti na sebe – kaže Palikuča.

S obzirom na dobre poteze povučene ljetos, uloga Palikuče može biti od ključne važnosti u drugom dijelu sezone. Dinamo je favorit, ali neki as iz rukava mogao bi okrenuti ploču.


– Ja sam oduševljen tom jako konzervativnom politikom, ali i velikom vizijom politike kluba da ne ulaze u prevelike rizike. Sportska politika je vrlo jednostavna i vrlo jasna. Želimo igrati u Europi, izboriti skupinu Europske lige. Nekad je to uspijevalo, nekad ne, kao ove sezone. Postoji politika transfera i strategija ulaganja u razvoj mladih igrača. Sve te točke postoje jedna kraj druge. Ne osjećam da nam je imperativ biti prvak Hrvatske.


Taj imperativ može imati samo jedan hrvatski klub. Mi pratimo naše ciljeve i zato nećemo ulaziti u prevelike rizike, uložiti u jednog igrača koji se može ozlijediti, a zatvarati prostor za razvoj momčadi. Puno je tu faktora. Mi moramo biti spremni za neke ključne transfere i imati alternativu i ideju može li igrač iz drugog plana uskočiti i narasti u skoro vrijeme ili trebamo tražiti novog igrača na toj poziciji. Ali vjerujte, ako smo mi nakon 34. kola na plus ili minus jedan bod od prvog mjesta, sigurno je da ćemo sve učiniti da budemo prvaci Hrvatske. Do 34. kola je još 14 jako teških utakmica.


Trčanje

– Slobodno vrijeme? Gledam nogomet… Kada si uspijem posložiti dan, otiđem trčati. To volim. Idu godine, treba paziti na zdravlje. Dobro je to za osobni sportski osjećaj, bolje se osjećate – kaže Palikuča

Atraktivna igra


Protekloga ljeta Rijeka je morala obnoviti cijeli napad koji se prometnuo u najubojitiji u ligi, predvođen prvim topnikom lige Josipom Drmićem.


– Zadovoljan sam što, uz ciljeve, postoji i zadatak filozofije igranja atraktivnog nogometa, što je željela Uprava. To je bio zadatak trenera, ali trebalo je dovesti igrače koji će se u to uklopiti. Goran Tomić je to izvanredno napravio sa svojim stručnim stožerom. To sve funkcionira samo ako imate momčadski duh. Bilo je puno novih lica i brzo su se uklopili. Mislim da imamo i dobru hijerarhiju momčadi. Puno je tu faktora koji se moraju poklopiti da bi ispalo kako je ispalo. Igramo po toj filozofiji atraktivnog nogometa prema naprijed, gdje neke druge stvari trenutačno pate i radimo na tome.


Zato se vraćam na ono da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni. Možemo u trenutku biti sretni i otići na odmor koji su svi zaslužili i koji je igračima trebao, što se vidjelo po posljednjim utakmicama. No, po povratku moramo dalje napredovati u stvarima gdje smo bili loši. I treba izdržati tih 17 utakmica, a mi se nadamo da će ih biti 18… S finalom Kupa. To nam je neka želja. U prvom dijelu odigrano ih je 29, s europskim utakmicama. Sada ih je manje i želimo ih odigrati na najbolji mogući način, a da nam se ne isprazni akumulator. Želimo i dalje igrati atraktivan nogomet i ostvariti jako dobar rezultat. To će nam dati zadovoljstvo. Mi moramo gledati samo sebe, ne što rade druge momčadi.


Potraga za igračem ne znači samo potragu za tehnički potkovanim igračem određenog profila, već i za igračem koji će se uklopiti u momčad i dati sve za dres u kojem igra.


– U njemačkoj postoji izraz »kultur trainer«, nositelj kulture svlačionice, to su oni koji vole klub i klub će za njih biti iznad svega. To može biti igrač iz omladinskog pogona ili netko tko je odrastao ili spavao u klubu, te ima karakter. Ti momci mogu puno toga nositi u svlačionici, a svlačionica je jako važna. Ti igrači će uvijek važne stvari imati na umu. Nekad jedan nije dovoljan, treba ih imati nekoliko u momčadi.


Želja za Božić lopta i tenisice

Robert Palikuča je 43-godišnjak rođen u njemačkom Bückeburgu, koji je cijelo djetinjstvo proveo u Oriovcu. Roditelji su radili u Njemačkoj, a za njega su se brinuli baka i teta.
– Imao sam fantastično djetinjstvo, bio sam najsretnije dijete na svijetu. Pamtim da sam razbio jako puno tenisica i nogometnih lopti. Lopta se nabijala po kapijama, garažama, livadama, stavljali su se stupovi kao improvizirani golovi, tu i tamo trebalo je platiti i koji razbijeni prozor… U školi smo igrali nogomet na rukometnom igralištu, nogomet se igrao svugdje gdje se mogao igrati. Za svaki Božić i rođendan uvijek sam želio samo nove tenisice i novu loptu jer onaj tko je imao loptu, bio je glavni – rekao je Palikuča za klupski portal.