Generalni menadžer o transferima

Robert Palikuča potvrdio da su za Smolčića zainteresirani i klubovi iz Serie A, komentirao i odlazak Fućka u Osijek

Zlatko Horvat

Robert Palikuča

Robert Palikuča

Klub kao Rijeka treba takvog igrača pratiti i takvom dečku dati šansu. Mi smo odlučili da je on tu šansu zaslužio u Rijeci, napravili smo ponudu i poslali je njemu i klubu s kojim surađujemo. Stvari su otišle u drugom smjeru i to su za nas vijesti od jučer - kaže Palikuča



RIJEKA Kišu su zamijenili bura i zahlađenje, ali to ništa ne mijenja u rasporedu priprema nogometaša Rijeke za drugi dio sezone. U klupskim uredima je toplije, ali još ne i vruće zbog prijelaznog roka, koji bi mogao donijeti odlazak Hrvoja Smolčića u Bundesligu.


– U pregovorima smo s jednim klubom iz Bundeslige, čije ime neću spominjati. Stvari su u razvoju, a za Smolčića ima interesa i u Serie A – kaže Robert Palikuča, generalni menadžer za sport HNK Rijeka.


Hrvoje Smolčić je 21-godišnji branič koji je prije osam godina s bratom Ivanom došao iz Gospića 91. Hrvoje igra lijevom nogom, može pokrivati mjesto stopera i na boku, visok je 185 centimetara i svojim je igrama mlad izborio status prvotimca, a zatim i kapetana. Sada je za njega ozbiljno zainteresiran Eintracht iz Frankfurta.




– Ne znam postoji li bolji stoper u Hrvatskoj od njega koji igra lijevom nogom, s tom perspektivom, s tim razvojem koji je ostvario i u njegovom godinama. On je željan i voljan rada, ima prostora za napredak zato što prihvaća stvari od trenera i radi na sebi. Mislim da i u ligi petice ima prostora dalje se razvijati i napredovati, biti benefit za dobre ekipe – dodaje Palikuča.


Bez komentara


Trener Goran Tomić svjestan je da bi mogao ostati bez nekih važnih karika u momčadi, bez toga neće biti pojačanja u obrambenom segmentu.


– Dosta je živo na nogometnoj tržnici, puno se priča, puno se toga događa, ali trenutačno nismo u situaciji u kojoj bismo nešto komentirali. Važno je da su dečki koji su tu koncentrirani na pripreme.


Riječani trebaju osvježenje na mjestu desnog braniča, stopera i zadnjeg veznog. Neki potezi već su povučeni, ali više za budućnost. Iz Splita je došao 17-godišnji Marin Kukoč, a iz Solina 18-godišnji stoper Duje Dujmović.


– Nije stvar u iskustvu i godinama. Za mene postoje jako dobri igrači za Rijeku, dok ima i nekih koji su dobri i kvalitetni, a nisu u profilu koji nas zanima. Imamo neka očekivanja što se profila igrača tiče. Ima igrača koji nisu za nas, a ima i potencijalnih igrača s velikim prostorom za razvoj. Zato smo i doveli ova dva mlada igrača iz splitske regije. U njima vidimo kvalitetu i razvoj koji su imali. Vjerujemo da su jako čisti u glavi te željnji i voljni rada, baš kao što je to Hrvoje Smolčić pokazao u posljednjem razdoblju u seniorskom nogometu.


Vjerujemo da oni mogu ići putem koji su prošli neki dečki u Rijeci. Hrvoje je sada aktualna tema, bez obzira na to hoćemo li u ovom razdoblju završiti taj transfer, ali vjerujemo da dečki iz Splita imaju što trebaju imati. Sada je na njima da pristupe radu u profesionalnom pogonu. Trenirat će s prvom ekipom, a imamo ideju kako ih možemo razvijati preko utakmica u našem klubu. Još su juniori i mogu također igrati za juniorsku momčad. Oko njih postoji jedna cjelokupna ideja.


Ponuda


Navijače zanima rasplet slučaja Fućak iz kuta Rijeke. Očekivalo se da će završiti među Bijelima, ali ponuda Osijeka bila je izdašnija i čelnici Orijenta 1919 i Kristian Fućak odlučili su se za ponudu Nenada Bjelice iz Gradskog vrta. S obzirim na sadašnju situaciju u momčadi, Fućak nije Bijelima bio neophodan za proljeće.


– Kristian Fućak je dečko s Grobnika, praktički iz Rijeke. Puno je na sebi radio i odigrao je frantastičnu polusezonu. Klub kao Rijeka treba takvog igrača pratiti i takvom dečku dati šansu. Mi smo odlučili da je on tu šansu zaslužio u Rijeci, napravili smo ponudu i poslali je njemu i klubu s kojim surađujemo. Stvari su otišle u drugom smjeru i to su za nas vijesti od jučer. Mi idemo dalje. Niti žalimo, niti se ljutimo. Nogomet je takav, tu ljudi donose odluke. Klub s kojim imamo gospodske odnose odlučio je nešto drugo i mi to gospodski poštujemo i respektiramo. Mi se moramo koncentrirati na naše stvari, ne smijemo gubiti energiju i vrijeme na neke stvari koje su prošlost.


Naši igrači se u Orijentu 1919 odlično razvijaju, a ovo je bila šansa za igrača koji nije pod našim ugovorom, ali je ušao u naš fokus. Ja mu od srca želim sve najbolje. Vidi se da ako u Drugoj HNL radiš na sebi, radiš i napreduješ, da ćeš dobiti šansu u HT Prvoj ligi. On je dobio tu šansu, ne samo od Rijeke, već su se zainteresirali i drugi klubovi. Raduje me da klubovi naše Prve lige gledaju i Drugu HNL, to je sada ozbiljna liga u kojoj mladi dečki koji rade na sebi i stave svoj potencijal na teren, mogu dobiti šansu u Prvoj ligi. Ta priča je poruka svim igračima koji imaju ambicije.


Zimski prijelazni rok u Engleskoj, Njemačkoj i Francuskoj počeo je 1. siječnja, u Italiji i Španjolskoj dva dana kasnije. U svim ligama petice završava 31. siječnja. U HT Prvoj ligi prijelazni rok počinje 18. siječnja i traje do 15. veljače, što znači da će se neke stvari moći rješavati u hodu. Palikuču čeka puno posla.


– Kod mene se rad mjeri po kvaliteti, ne po kvantiteti…