POVRATAK RUJEVICI

Rijeka večeras ugošćuje Slaven Belupo koji ima novog trenera, Tomić: “Oprezni smo protiv Zekića, ali znamo što nam je činiti”

Denis Frančišković

Goran Tomić/ Foto: Vedran Karuza

Goran Tomić/ Foto: Vedran Karuza

Zoran Zekić je dugo izbivao iz Hrvatske, kvalitetan je trener, ali teško je procijeniti kako će igrati njegova nova momčad. Mi jednostavno moramo osvajati bodove na domaćem terenu bez obzira protiv koga igramo - tvrdi Goran Tomić



RIJEKA Na vibri pobjede na Poljudu nogometaši Rijeke vraćaju se Rujevici. Ali samo zakratko. Večeras će ugostiti Farmaceute, a onda uz kup susret u Pitomači (21. rujna) gostovati čak tri puta u nizu, kod Hrvatskog dragovoljca, Gorice i Istre 1961. Toliko da će pred svojim gledateljstvom opet igrati 16. listopada, kada u velikom derbiju dočekuju Dinamo.


Rijeka i Slaven Belupo dosad su odigrali 75 utakmica, pri čemu Bijeli daleko bolje stoje, pobjeđivali su u 34 navrata, Slaven u samo 13. Riječani su bili bolji na posljednja dva gostovanja (0:2, 1:3), ali u posljednjem ogledu na Rujevici Farmacueti su otkinuli bod (1:1) kada su strijelci bili Andrijašević i Van Bruggen.


– Mislim da smo dobro iskoristili stanku, imali smo dvije prijateljske utakmice i uglavnom svi su igrači dobili svoju minutažu. Jednako kao i naši reprezentativci – kaže trener Goran Tomić. – U treningu su bili svi izuzev Smolčića, a nije igrao niti Merkulov, dok Labrović još vuče staru ozljedu. Generalno je sve OK.


Došli brzanci




Slaven Belupo dobio je novog trenera u Zoranu Zekiću koji je zamijenio Deana Klafurića, u posljednji tren došlo je i nekoliko novih igrača u Koprivnicu.


– Teško je dublje proanalizirati protivničku momčad u smislu u kojem će sustavu krenuti pod novim trenerom. Zekić je dugo izbivao iz Hrvatske, kvalitetan je trener, ali teško je procijeniti kako će igrati njegova nova momčad. Znamo da su doveli dosta nekih novih, brzih igrača. Intencija se onda zna, pretpostavljam da će čekati prigodu iz kontranapada. Te prve utakmice pod novim trenerom su poprilično nezgodne. Protiv momčadi koje su jače i igraju otvorenije znali su iskoristiti svoje šanse – dodaje Tomić na spomen pobjede Farmaceuta u Maksimiru (0:2) i iščupanog boda u Gradskom vrtu (0:0).


U posljednje vrijeme navijači su dodatni vjetar u leđa Tomićevoj momčadi. Obveza i motiv više…


– Mi jednostavno moramo osvajati bodove na domaćem terenu bez obzira na to protiv koga igramo. S te strane znamo što nam je činiti. Očekujemo pobjedu i tako se i pripremamo – najavljuje kormilar Bijelih.


Slatke brige


Reprezentativne obveze odvojile su od Rujevice dio igrača, točnije Gnezdu Čerina, Velkovskog, Bušnju i Libera.


– Vidjet ćemo u kakvom je stanju Velkovski, koji se posljednji priključuje, ostali će biti spremni. Ozračje nakon slavlja u Jadranskom derbiju? Meni osobno jedna od dražih pobjeda. Nije bilo lako, ali slatka je to pobjeda – tvrdi Tomić, kojeg svakako može radovati i da su Bijeli u smiraj prijelaznog roka ipak ostali neokrznuti. Murić i Pavičić ostali su na Rujevici…


– Sigurno da nas to raduje. Imamo slatke brige po tom pitanju. Imamo dosta igrača i težit ćemo standardiziranju momčadi. I traženju najbolje jedanaestorice. Za neke igrače bit će prostora i u kupu. Rezultat nam je sada također jako bitan i tako ćemo se ponašati – kaže trener Rijeke.


Dva igrača, Iglesias i Karicca napustili su Rujevicu. Za Iglesiasa je to bilo očekivano, dok…


– Karicci je trebalo neko vrijeme da se prilagodi, ipak je velika razlika doći iz Dinama II u prvu momčad Rijeke. U zadnje vrijeme bio je jako dobar na treningu, digao formu, no konkurencija je ispred njega, igrači na toj poziciji igraju u odličnoj formi. Jako teško je sada, pogotovo kad nema Europe, ulaziti u neke rotacije pa mislimo da je za njega to najbolji potez kao igrača koji je pokazao potencijal – zaključuje Tomić.


Reprezentacija sve obradovala

Pobjeda nad Slovačkom, i posebno nad Slovenijom, posebno je obradovala sve ljubitelje nogometa i reprezentacije.


– Istina, posebno pobjeda u Splitu nas je sve baš jako obradovala. Dečki su jako dobro odigrali i sigurno je to put kojim moramo dalje. Ta utakmica na Poljudu je za nas veliki dobitak. Kad dođe ta smjena generacija, postoji uvijek to teže razdoblje, ali očigledno sve sjeda na svoje mjesto. Vidi se da imamo dovoljno kvalitete da nastavimo s dobrim igrama i rezultatima – kaže Tomić.