NAPADAČKI POTENCIJAL

Rijeka ima najboljeg strijelca Prve HNL, Josip Drmić nasljednik je riječkog niza topnika

Denis Frančišković

Josip Drmić/Foto M. GRACIN

Josip Drmić/Foto M. GRACIN

Novu eru Rijeke u Ligi deset s 36 kola kao strijelci obilježili su: Benko, Kramarić, Andrijašević, Heber, Puljić i Čolak. Kao logični nasljednik toga niza sada se nameće Drmić. Posluži li ga zdravlje i forma, švicarski napadač sigurno će imati što reći ovog prvenstva



RIJEKA Josip Drmić, iskusni švicarski napadač u redovima Bijelih, sjajno je otvorio sezonu, i nakon prve prvenstvene stanke s pet golova, vodeći je strijelac HNL-a pri čemu drugoplasirana Rijeka ima i utakmicu manje.


Drmić je dvaput tresao mrežu Istre 1961 te po jednom Dinama, Hajduka i Šibenika, golove je zabio u ukupno 359 minuta provedenih na travnjaku što znači da protivničku mrežu u prosjeku trese svake 72 minute. Posebno je to ohrabrujuće za samog Drmića kojeg je Rijeka »vratila u život«, ali i za samog trenera Gorana Tomića što vršak napada može povjeriti jednom takvom iskusnom igraču koji često jednim potezom može riješiti utakmicu. Sve u situaciji kada ima itekako logistički dobru podršku ubojitih Ampema i Abassa, ali i dok posebno upotrebljive lopte dolaze u središnjici od Pavičića te Tomečaka s desnog boka. U utakmici s Koperom vidjelo se da bi u budućnosti mogla dobro funkcionirati i suradnja Drmića s Vučkićem, kada Bijeli igraju s dva klasična napadača.


Uz pet ovosezonskih golova Drmić je zabio i njih šest u 16 prošlosezonskih nastupa, kada je matirao vratare Šibenika, Gorice, Hajduka, Varaždina i dvaput Slaven Belupa s kojim će Riječani odmjeriti snage ovog vikenda na Rujevici. Za napadački potencijal Rijeke posljednjih osam godina »nema zime«.


Kramarić kralj




U vremenu Miškovićeve ere i postavljanja kluba na nove temelje momčadi su bile tako kombinirane da su njihovi napadači u čak pet sezona postigli preko 70 golova, dok je u tri navrata ta brojka prelazila preko 50 pogodaka. Istina, u tom razdoblju napad je bio najmanje učinkovit prošle sezone s 51 golom (Andrijašević 13, Murić 8), u sezoni 2015/16. zabijeno ih je 56 (Bezjak 13), a u onoj 2019./20. 58 (Čolak 20, Gorgon 6, Murić 6).


Rijeka je u tom vremenu najbolje zabijala u sezoni 2014./15. kada je Kramarić bio »kralj strijelaca« s 21 pogotkom, jedan gol manje postignut je u prvenstvu 2017/18. kada je napad išao na pogon Hebera (16), Puljića (8) i Gavranovića (7). Ubojiti riječki »trozubac« Benko (16), Kramarić (16) i Krstanović (14) u prvenstvu 2013./14. zabio je s ostatkom suigrača 72 gola i samo nagovijestio buduću Rijeku čiji je napad oduzeo prepoznatljivost obrani, koja je uglavnom bila zaštitni znak devedesetih kada se i nije toliko sustavno radilo, a što je naravno ovisilo i o slabijoj potrošačkoj moći kluba s Kantride.


U povijesnoj sezoni osvajanja duple krune riječki su »topnici« 71 put parali mreže, a napadački učinak bio je najviše disperziran (Andrijašević 16, Gorgon 12, Bezjak 11, Gavranović 11), dok su dvije godine kasnije Puljić (16 golova), Čolak (12) i društvo zabili okruglo 70 golova.


Mladenovićeva sezona


Rijeka u ratnom i poratnom vremenu nije imala izrazitog strijelca, izuzme li se Mladenović koji je u sezoni 1993./94. zabio 20 golova. Poslije rata tu je ulogu dugo imao Hasančić, kasnije su mu se priključivali i naslijeđivali ga Musa i Sztipanovics, koji su u sezoni izborenih kvalifikacija Lige prvaka 1998./99. zabili po 14 golova za drugo mjesto iza Dinama.


Balaban (15) je »bljesnuo« sezonu kasnije, potom je Klić dvije sezone bio najbolji klupski strijelac (13, 12), a onda i igrači koji su došli sa strane i dali bitan obol riječkom napadu. Tako je Erceg u sezoni 2004./05. postigao 17, a godinu kasnije Vugrinec 15, uz 14 golova Ahmada Sharbinija. Ahmad je tada nagovijestio ono što je i ostvario postavši najbolji klupski strijelac, u sezoni 2006./07. došao je do brojke od 21 gola nakon čega su mu se u realizaciji počeli pridruživati brat Anas i Đalović. Đalović (18) i Anas (11) u prvenstvu 2007/08. bili su najbolji »topnici«, a Anas (14) i Ahmad (12) u sezoni 2008/09. Sve to dio je kasnije povijesti kada je i sustav natjecanja bio drugačiji.


Novu eru Rijeke u Ligi deset s najviše 36 kola su tako kao strijelci obilježili Benko, Kramarić, Andrijašević, Heber, Puljić i Čolak. Kao logični nasljednik toga niza sada se nameće Drmić. Posluži li ga zdravlje i forma, švicarski napadač sigurno će imati što reći ovog prvenstva čemu u prilog ide i poprilično Tomićevo forsiranje igre za »gol više«, ali i sveukupni napadački potencijal riječke momčadi.