USUSRET DERBIJU

Rijeka i Dinamo subotnjim ogledom mogu prelomiti borbu za vrh do kraja godine

Denis Frančišković

Adrian Liber i Dino Perić/Foto Arhiva NL

Adrian Liber i Dino Perić/Foto Arhiva NL

Pobijede li, Riječani će steći kapital s kojim će već u srijedu dočekati Lokomotivu u zaostalom susretu i zasigurno oglasiti alarm za uzbunu u Maksimiru iz čije perspektive svakako ne bi bilo ugodno zaostajati sedam bodova



RIJEKA Nogometaši Rijeke u subotu počinju obranu stečene pozicije »broj jedan« i jednim dijelom dokazuju jesu li najozbiljniji konkurent prvaku koji je nakon dugo vremena opet spreman pokvariti planove nedodirljivog Dinama. Sudeći po dosadašnjoj prezentaciji i uvjerljivosti igara, Bijeli i Modri su najviše pokazali, kao, uostalom, i svih ovih godina pogotovo zadnjeg desetljeća kada su se završnice HNL-a uglavnom svodile na njihov međusobni obračun. Obračun koji je tek u prošloj sezoni pokvario Osijek. Isti taj Osijek je, uz Hajduk, u najnovijem izdanju HNL-a najozbiljniji kandidat za vrh, iako su s obzirom na ulaganja i sve ulazne transfere Riječani i ovoga puta u prvoj četvrtini prvenstva (ne)očekivano zasjenili majstore s Drave i mora.


Rijeka vs. Dinamo u HNL-u

88 utakmica
19 pobjeda Rijeke
20 remija
49 pobjeda Dinama

Rijeka predvođena Goranom Tomićem po brojnim je parametrima, a najviše onom bodovnom, najugodnije iznenađenje prvenstva. Momčad koja igra nogomet koji jedne oduševljava, a druge zbunjuje i tjera u očaj. Nogomet prožet redovitom dramatikom, stalnim preokretima, padovima i usponima… Toliko da je Rijeka uz Dinamo s 25 golova najefikasnija momčad lige, ali za razliku od Modrih, koji su samo šest puta vadili loptu iz mreže (triput baš protiv Rijeke), dobili su čak 15 ili gol i pol po utakmici. No, zasad sve to prati rezultat koji je početak i završetak svakog natjecanja. Jedino pravo mjerilo koje je teško obezvrijediti.


Važnost rasporeda




Rijeka (Lokomotiva) i Dinamo (Istra 1961, Hajduk) u međusobni subotnji derbi ulaze s jednom, odnosno dvije utakmice manje, a Bijeli s bodom više na kontu. I sa saznanjima da ovaj derbi s obzirom na raspored može dobrim dijelom prelomiti borbu za sam vrh i važne startne pozicije za proljeće do kraja godine. Pred Rijekom je dobra i zgodna šansa, pred Modrima važan imperativ. Pobijede li, Riječani će steći kapital kojim će već u srijedu dočekati Lokomotivu u zaostalom susretu i zasigurno oglasiti alarm za uzbunu u Maksimiru iz čije perspektive svakako ne bi bilo ugodno zaostajati sedam bodova. Pa i neovisno o dvije utakmice zaostatka Modrih…


Rijeka, koliko god igra »hladno-toplo«, već je u zagrebačkoj golijadi (3:3) pokazala da može dobro parirati Dinamu, a na Rujevici, koliko god joj tradicija zadnjih godina nije naklonjena, i otrgnuti sva tri boda najboljoj hrvatskoj momčadi. Istoj onoj koja se budi i koja je u posljednja dva domaća susreta zabila 12, a primila tek jedan gol. I u međuvremenu suvereno »podarila« tri pogotka Genku na gostovanju Europske lige. U situaciji kad se na Rujevici nikome ne priznaje da je favorit, a kad joj ipak dolazi 90 milijuna eura vrednija momčad s europskim pedigreom, teško je bilo što zaključivati, osim da bi to napokon mogla biti prava poslastica za ljubitelje nogometa. Rijeka je puno puta pokazivala da može izaći na kraj i s puno bogatijim i vrednijim momčadima od Dinama, a isti taj Dinamo znao je s »petardama« projuriti Rujevicom.


Usponi i padovi


Upravo u posljednjoj utakmici na Rujevici Modri su slavili 5:1 kada je Rijeka povela golom Menala u prvoj minuti, a potom u nikad viđenijem scenariju Bijeli su zabili tri autogola (Galović, Capan, Vukčević). Teško je stradala Tomićeva Rijeka od Krznarovog Dinama u svibnju ove godine, ali i u studenome 2019. godine, kad je Bjeličin sastav razmontirao onaj Rožmanov 5:0. Oršić s »hat-trickom«, Stojanović i Ivanušec brzo su potopili Rijeku.


No, posljednjih desetak godina pamte se i potopi Modrih na Rujevici, posebno dva. U ožujku 2018. godine Kekova Rijeka je 4:1 svladala Modre predvođene Cvitanovićem uz dva gola Hebera, a u rujnu 2016. godine razbila je Kranjčarove »trupe« 5:2, uz po dva gola Gorgona i Vešovića te jedan Gavranovića. Zanimljivo, Soudani i Pavičić, sadašnji važan igrač Rijeke, tada su ublažili bolan poraz Zagrepčana.


To je prošlost, a budućnost ovosezonskog HNL-a dobrim bi dijelom u slučaju pobjede jedne od momčadi, ne nužno, ali ipak mogao odrediti aktualni sudar. Rijeci u goste dolaze još Osijek i Hajduk, a zadnje tri utakmice do kraja godine igra također na domaćem travnjaku (Hrvatski dragovoljac, Gorica, Istra 1961). Dinamu je domaći raspored puno manje važniji, ali u isto vrijeme čekaju ga dva ogleda s Rapidom, domaći s Genkom i gostujući s West Hamom.


U posljednjih deset godina Rijeka je na Rujevici slavila četiri puta, Dinamo tri, isto toliko je derbija završavalo bez pobjednika. Obje momčadi imale su sjajnih i izrazito loših trenutaka, ali generalno su to bili dvoboji koji su bili poseban mamac za gledatelje. Slično se očekuje i u subotu.


Posljednjih 10 derbija na Rujevici

9. svibnja 2021. Rijeka – Dinamo 1:5
13. prosinca 2020. Rijeka – Dinamo 2:2
5. srpnja 2020. Rijeka – Dinamo 2:0
10. studenog 2019.  Rijeka – Dinamo 0:5
11. svibnja 2019. Rijeka – Dinamo 0:0
24. studenog 2018. Rijeka – Dinamo 1:0
7. ožujka 2018. Rijeka – Dinamo 4:1
11. kolovoza 2018. Rijeka – Dinamo 0:2
8. travnja 2017. Rijeka – Dinamo 1:1
18. rujna 2016.  Rijeka – Dinamo 5:2