Bodovi idu na Kvarner

Riječko iskupljenje u grotlu Poljuda, momčad Gorana Tomića ukrotila napade Hajduka i skočila na drugo mjesto ljestvice

Zlatko Horvat

Marko Livaja i Prince Ampem/Foto PIXSELL

Marko Livaja i Prince Ampem/Foto PIXSELL

Riječani su uspjeli ukrotiti napade Hajduka i Livaju, pogocima Ivana Tomečaka (21') i Josiša Drmića (43') stekli kapital, dovoljan za skok na drugo mjesto ljestvice



SPLIT Nogometaši Rijeke prekinuli su niz od tri poraza od Hajduka, poslije ispadanja iz Europe iskupili su se vrijednom pobjedom u grotlu Poljuda protiv sastava koji je u Jadranski derbi ušao na krilima četiriju prvenstvenih pobjeda u nizu.


No, Riječani su uspjeli ukrotiti napade Hajduka i Livaju, s dva bljeska u prvom dijelu steći kapital, dovoljan za skok na drugo mjesto ljestvice. Prvenstvenu stanku s 13 bodova dočekuju Dinamo, Rijeka, Hajduk i Osijek, svi s 13 bodova, pritom Dinamo i Rijeka imaju utakmicu manje. Prince Ampem i Josip Drmić bili su junaci ovog trijumfa. Ampem je zaslužan za pola prvog pogotka Tomečaka, dok je Drmiću asistirao za drugi gol. Šteta što se barem dio repertoara, prikazanog na Poljudu, nije uspio realizirati protiv PAOK-a tri dana ranije na Rujevici.


HAJDUK – RIJEKA 1:2

Stadion Poljud. Sudac Fran Jović 7 (Zagreb). Strijelci: 0:1 Tomečak (20′), 0:2 Drmić (43′), 1:2 Elez (54′). Žuti kartoni: Elez, Krovinović, (Hajduk), Drmić, Selahi (Rijeka).




HAJDUK (4-2-3-1): Posavec 6,5, Lovrencsics – (od 12′ Dellova 5, 0d 55′ Dolček 5), Simić 5, Elez 6, Čolina 5, Sahiti 5 (od 80′ Edouk -), Vuković 5 (od 80′ Atanasov -), Krovinović 5,5, Livaja 5, Biuk 5,5 (od 80′ Ljubičić -), Mlakar 5.


RIJEKA (4-3-3): Prskalo 7, Tomečak 7,5, Velkovski 6,5, Krešić 6,5, Galović 6,5, Čerin 6,5, Selahi 6 (od 77′ Liber -), Pavičić 7, Abass 7,5 (od 90′ Vučkić -), Drmić 7,5 (od 77′ Obregon -), Ampem 8.

Hajduk je zaprijetio u drugoj minuti. Sahiti je ubacio za natrčalog Livaju, koji je pogjegao svom čuvaru, ali glavom je poslao loptu visoko preko gola. Minutu kasnije zatresla se mreža nakon lob Drmića, koji se nalazio u zaleđu. U sedmoj minuti Livaja je oprobao udarac nogom, ali epilog je bio isti kao i pet minuta ranije.


Erupcija radosti


Splićani su, nošeni navijačima, zagospodarili terenom, ali nisu im dužni ostali ni gosti. Prva prava prilika rezultirala je – vodstvom. Ampem je u 21. minuti sjajno prošao po lijevoj strani, otresao se dvojice domaćih igrača i ubacio prizemnu loptu u sredinu šesnaesterca, za natrčalog Pavičića, koji je opalio iz prve. Posavec je odbio loptu, samo do Tomečaka, koji je natrčao i sa šest metara zakucao loptu u mrežu – 0:1. Značilo je to erupciju radosti za stotinjak pripadnika Armade, koji su došli podržati svoje ljubimce na 148. Jadranskom derbiju.


U 31. minuti milimetri su dijelili goste od povećanja vodstva. Brza akcija Riječana donijela je sprint Issaha Abassa prema golu Posavca. Između dvojice braniča Abass je uspio doći do udarca. sjurio se Abass prema golu Hajduka, došao na 12-13 metara od Posavca, opalio između dvojice braniča i – zatresao stativu!


Samo dvije minute kasnije jan Mlakar je iskoristio dubinsku loptu u šesnaesterac i pucao iskosa. Lopta je prohujala pored gola.


Došli su Riječani do daha i sve češće počeli prijetiti Hajduku. U 39. minuti opet je Abass bio u glavnoj ulogi. Drmić je ubacio na drugu vratnicu, a Abass uklizao i pucao, ali nije pogodio cilj.


U 43. minuti na semaforu je stajalo – 0:2. Ampem je na sredini terena oduzeo loptu neopreznom Sahitiju, dugo vukao loptu i dao je Drmiću, koji je premario Simića, namjestio loptu na desnu nogu i iskosa manirom velikog strijelca zatresao suprotni kut nemoćnog Posavca.


Prilika za prilikom


Napadi Hajdkuka urodili su plodom, ali nakon prekida. Krovinović je u 54. minuti ubacio iz kornera, na prvoj stativi najviši je bio Elez, bivši igrač Rijeke, koji je između Velkovskog i Krešića skrenuo loptu u mrežu nemoćnog Prskala – 1:2.


Mogla je Rijeka povećati razmak pet minuta kasnije, nakon gužve pred vratima Riječana lopta je brzo prebačena na polovinu Hajduka- Nakon sjajne akcije Drmića i Ampema, lopta je proslijeđena do Pavičića, koji probao zatresti mrežu sa 16 metara, ali Posavec je obranio.


Prilike su se nizale kao na tekućoj traci. Elez je otišao duboko na polovinu Riječana, poslužio Biuka, koji nije iskoristio veliku prigodu, iskosa je u 64. minuti pogodio vanjski dio mreže.


Nova velika prilika Hajduku se ukazaka u 76. minuti. Poslije ubačaja iz kuta brza lopta prevarila je obranu Riječana, a s tri metra usamljeni Simić nije je uspio skrenuo skrenuti u mrežu.


U drugoj od pet minuta sudačke nadoknade Krovinović je loptom u glavu pogodio Krešića, igrača s maskom. Bilo je to jako bolno za braniča Rijeke, koji je ipak ostao u igri i pogledom ispratio opasan udarac Edouka pored gola kada je igra nastavljena.