OD RIJEKE PREKO ZAGREBA DO CRAIOVE

Riječki košarkaš zadovoljan ulogom u inozemstvu: “Igrači u Rumunjskoj imaju dobru priliku za razvoj”

Luka Medak

Mate Vucić/Foto: CRAIOVA BACSHET

Mate Vucić/Foto: CRAIOVA BACSHET

Iznenađen sam koliko je ovdje sve dobro posloženo, plaćen sam na vrijeme, imamo dobru dvoranu, odlične uvjete, čak je i bolje nego u većini hrvatskih klubova – kaže 23-godišnji Vucić.



RIJEKA Putovi do uspjeha brojnih mladih sportaša u Hrvatskoj znaju biti poprilično nepredvidljivi. Veliku ulogu na putu prema gore imaju razne okolnosti na koje često ne mogu utjecati i puno se stvari mora posložiti ako se žele kretati »pravocrtno«. Ipak, većina njih mora ići okolo, tražiti pravo mjesto i okružje u kojemu mogu najbolje pokazati sve što znaju, a takvim je putom krenuo i Riječanin Mate Vucić.


Ovaj je mladi košarkaš od riječkog Kvarnera, preko zagrebačkih Bosca i Cibone, u prosincu došao do rumunjske Craiove, gdje je konačno pronašao kontekst koji mu odgovara da pokaže sve svoje kvalitete.


Naime, od početka 2019. godine do danas 23-godišnji je Vucić imao zanimljiv uspon. Tada još igrač Kvarnera 2010, na pola sezone otišao je u Bosco, gdje su do izražaja došli njegov atleticizam i »fizikalije« te je vrlo brzo uslijedila i pozivnica »pod Toranj«. Ondje je u prva dva kola ABA lige u prosječno 22 minute ubacivao 12,5 poena te skupljao 6,5 skokova, ali sve se promijenilo dolaskom Darka Planinića i povratkom Danka Brankovića, zbog kojih je, uz Filipa Bundovića, nastala gužva na centarskoj poziciji, a samim time i vrijeme za promjenu sredine.


Popularno odredište




– Došao sam iz Cibone u kojoj sam bio isfrustriran ulogom u ekipi. Očekivao sam veću minutažu i ovdje sam je dobio, iznenađen sam koliko je sve dobro posloženo. Prije svega, plaćen sam na vrijeme, što u Hrvatskoj nije čest slučaj, imamo dobru dvoranu, sve dobre uvjete, čak bih rekao da je i bolje nego u većini hrvatskih klubova – zadovoljan je u novom klubu Mate.


Iako je rumunjska liga obožavateljima košarke velika nepoznanica, zapravo je vrlo popularno odredište za hrvatske košarkaše. Ondje trenutačno igraju Karlo Žganec, Andrija Stipanović, Davor Konjević, Ivan Vraneš, Žarko Đurić, a u klubu s Vucićem su i Goran Filipović te Riječanima dobro poznati Dino Cinac.


– Ovdje se puno bolje plaća igrače nego kod nas, samo što ljudima ne zvuči dobro kada čuju o kojoj je državi riječ. Ali ako dobiješ ponudu iz Rumunjske, znaš i da imaš dobru priliku za razvoj jer ovdje čak tri kluba mogu igrati u europskim natjecanjima, Ligi prvaka i Eurokupu, što su ozbiljna natjecanja kroz koja možeš puno napredovati. Osim toga, recimo Cluj trenira Duško Vujošević, tako da mislim da to samo po sebi govori da nije toliko neozbiljna liga koliko se čini – objašnjava Vucić.


U rumunjskoj je ligi završio prvi dio natjecanja, a Vucićeva se Craiova nalazi na četvrtom mjestu s jednakim brojem bodova kao i trećeplasirani CSO Voluntari. Zbog bolesti COVID-19 sezona je organizirana tako da se igraju miniturniri po gradovima, koji funkcioniraju po sličnom principu kao »baloni« koje smo mogli vidjeti u drugim košarkaškim natjecanjima.


– U isto se vrijeme igra četiri ili pet turnira, testiramo se dan prije polaska i na put idemo samo ako smo svi negativni. Kretanje nam je svedeno na minimum, izlazimo samo iz hotela do dvorane, a na klupi moramo nositi maske, tako da je zbilja sve na profesionalnoj razini i po tom pitanju.


A na profesionalnoj razini svoj posao odrađuje i Vucić, koji u 12 utakmica predvodi svoju momčad u skokovima, napadačkim skokovima, ali i blokadama, odnosno radi sve što se od jednog centra može poželjeti.


– Uloga na terenu mi je kao u Ciboni, dakle obrana reketa i skokovi, a u napadu radim blokove i čekam loptu da dođe do mene. Mislim da smo se dobro uigrali s obzirom na to da smo jedan Amerikanac i ja došli samo tjedan dana prije početka prvenstva. Da smo malo duže ovdje, možda bismo bili čak i drugi. Po budžetu smo otprilike tek sedma ekipa lige, tako da je ovaj uspjeh stvarno dobar – zadovoljan je Mate.


Domaćinsko suđenje


Iako brojevi govore da se mladi Riječanin vrlo brzo prilagodio, neki su segmenti igre ipak drukčiji od onih na koje je navikao u Hrvatskoj te je bila potrebna specifična vrsta prilagodbe.


– Najteže mi je bilo naviknuti se na suđenje. Ovdje nije kao kod nas. Ako igraš protiv neke jače ekipe ili u gostima, moraš biti spreman da će »domaćinski« suditi, što je možda i preblaga riječ. Ali kada to prihvatiš, shvatiš da tako mora biti, nastaviš igrati normalno i ne živciraš se toliko oko toga. Toga kod nas više nema, ako je ikada i bilo – komentira naš sugovornik.


A što se njegove budućnosti tiče, kaže da o njoj trenutačno ne razmišlja jer je u sportu vrlo teško predvidjeti moguće scenarije, tako da je odlučio samo i dalje naporno raditi na svojoj igri i nadati se najboljem.


– Posljednjih sam nekoliko godina uvijek nešto imao u glavi gdje bih želio igrati, ali onda se dogode neke neplanirane stvari, kao što je bio i moj odlazak u Rumunjsku. Sada samo želim iz sezone u sezonu bolje igrati i napredovati, sudjelovati u jačim natjecanjima pa samim time i potpisivati sve bolje ugovore. Drugim riječima, želim da na kraju svake godine mogu reći da sam bolji nego što sam bio, a onda ćemo vidjeti kamo će me to dovesti – zaključio je Mate.


Brat Luka u pravoj ekipi

Mate idalje jako dobro prati hrvatsku ligu, a dodatan razlog za to leži u tome što njegov mlađi brat Luka trenutačno igra u dresu Adria Oil Škrljeva.
– Pratim domaće prvenstvo, iako mi je brat imao nekih problema s leđima pa nije imao priliku puno igrati. Čini mi se da Škrljevo ove sezone igra puno bolje i da je roster bolje posložen. Trude se, igraju obranu, vidi se da su prava ekipa – pohvalio je Mate klub s Mavrinaca te vjeruje kako će i njegov brat pridonijeti budućim uspjesima.