Bivši igrač Orijenta

Riječanin Mateo Monjac mogao bi danas na Rujevici istrčati u dresu Slaven Belupa: “Za moju obitelj je ovo posebna utakmica”

Ivan Volarić

Mateo Monjac protiv Modrih/Foto PIXSELL

Mateo Monjac protiv Modrih/Foto PIXSELL

Napadač Mateo Monjac nikada nije nastupio za prvu momčad Rijeke, ali je jedno vrijeme bio »stanovnik« škole nogometa Bijelih. Afirmirao se u dresu Orijenta 1919.



RIJEKA Današnji ogled na Rujevici donosi i navijačima Rijeke dosta poznatih lica u »krivom dresu«, onom Slaven Belupa.


Puljanin Goran Paracki odradio je kadetski i juniorski staž na Kantridi, kasnije i nekoliko priprema s prvom momčadi Bijelih. Ivan Krstanović, kojeg danas neće biti zbog kartona, proveo je dvije sezone u bijelom dresu uz zavidnu golgetersku statistiku. Postigao je 20 pogodaka u 58 službenih utakmica, odnosno 16 prvenstvenih pogodaka u 35 nastupa.


Novi trener Koprivničanaca Zoran Zekić također je za svoje igračke karijere nosio Rijekin dres. Doduše vrlo kratko, postigao je tri pogotka u 16 nastupa. Napadač Mateo Monjac nikada nije nastupio za prvu momčad Rijeke, ali je jedno vrijeme bio »stanovnik« škole nogometa Bijelih. Afirmirao se u dresu Orijenta 1919.


Rijeka za vrh




Stigao je ovoga ljeta u Koprivnicu kao najbolji strijelac Crvenih. U šest nastupa upisao je jedan pogodak i jednu asistenciju. Na Rujevici će u svakom slučaju morati obratiti pažnju na jedinog Riječanina u redovima gostiju.


– Prije svega moram reći da sam u ova tri mjeseca super prihvaćen u Koprivnici i time sam prezadovoljan. Osim toga, brzo sam se priviknuo na ekipu i nove zahtjeve. Zadovoljan sam i statusom i minutažom, a jedino čime ne mogu biti zadovoljan su naši rezultati. U nekim utakmicama nedostajalo nam je malo sreće da se utakmica okrene na naš mlin. Teško se stalno vaditi iz negativnog rezultata – govori 25-godišnji krilni napadač pretposljednje momčadi Prve HNL, koja je u prvih sedam kola ostvarila tek jednu pobjedu uz dva remija. Zbog toga je morao otići trener Dean Klafurić, a na njegovo mjesto je doveden Zoran Zekić.


– Novi trener radi na svoj način i donio je neku novu energiju – nastavlja Monjac. – Uvijek je tako. Dobro smo trenirali u pauzi, super smo se spremili. Vidjet ćemo kako će to djelovati u prvenstvu. Kako vidim Rijeku? Momčad mi djeluje jako potentno. Kvalitetom spadaju u sam vrh Prve HNL, imaju odlične pojedince, ali i kao ekipa djeluju odlično. Za nas je to jako teška utakmica. Rijeka uz Dinamo sigurno igra najbolji nogomet u ligi.


Pomrsiti račune


Sve ovo ne znači da Podravci na Rujevicu dolaze s unaprijedom istaknutom bijelom zastavom.


– Normalno da ne! Mi u svakoj utakmici želimo pobijediti. Pripremamo se na to da uzmemo bod ili bodove, probat ćemo pomrsiti račune Rijeci – nastavlja Monjac, koji će danas prvi put istrčati na Rujevici.


Moguć je njegov duel na terenu s donedavnim suigračem iz Orijenta 1919 Adrianom Liberom.


– Veselim se tome, zajedno smo igrali u Orijentu 1919 i nadam se susretu na terenu. Liber je stvarno velika perspektiva Rijeke i hrvatskog nogometa. Vidim da sve više igra i zbog toga mi je stvarno drago.


Monjčevi prijatelji, obitelj, djevojka… danas će biti na tribinama Rujevice.


– To će za nas biti posebna utakmica. Za koga će moji navijati? Za Rijeku! Zapravo, vjerojatno će navijati da ja zabijem gol, a da Rijeka pobijedi ha, ha… – poručio je brzonogi napadač.