Drugo kolo

Riječani protiv najbližeg susjeda traže nove bodove, ali Tomić i društvo s Puljanima imaju i lošeg iskustva

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Istra 1961 uvjerljivo je startu nadigrala Hrvatski dragovoljac (3:1), stvorivši mnoštvo prigoda. A Tomić i igrači je itekako pamte kao protivnika koji im je srušio snove o još jednom finalu Kupa...



RIJEKA U ljetnom ritmu četvrtak-nedjelja nogometaši Rijeke večeras voljom ždrijeba drugi put zaredom igraju pred svojom publikom. Gost Rujevice stari je znanac. I najbliži susjed. Još uvijek po starom obrascu dolaska navijača na tribine, uz EU COVID potvrdu i, naravno, ulaznicu.


Igrači su pak blizu ulaznice za treće pretkolo Konferencijske lige nakon pobjede na Malti protiv Gzire (0:2), no, kako upozorava trener Goran Tomić, još ništa nije gotovo. Bijeli imaju značajan kapital koji su mogli i još više oploditi, no Drmić i društvo nisu bili previše raspoloženi pred vratima.


Riječani su uz kartu kvalitete na Malti slavili na rutinu, ali i uz maksimalan pristup, Gzira se pokazala kao momčad koju nije baš lako slomiti. Učinile su to Rijekine pričuve, prije svega, dinamikom u napadu.




– Zadovoljan sam pobjedom protiv Maltežana, ali nedostajalo nam je još više agresivnosti. A bilo je i grešaka u nekim odigravanjima. Moramo smanjiti broj neforsiranih pogrešaka – kaže trener Goran Tomić. – Gzira je momčad kakvu smo i očekivali. Igraju konstantno na rubu prekršaja, s pet, šest Južnoamerikanaca, tako da apsolutno nisu za podcijeniti. Tako smo se i ponašali u pripremi utakmice. To nisu bezazlene momčadi, živimo u vremenu kada to više nisu klubovi koji se lako prolaze. Te su se razlike u nogometu bitno smanjile. Svi ulažu u nogomet i dovode igrače. Naravno da moramo biti oprezni i u uzvratu, ali o tome ćemo nakon Istre.


Krešić spreman


Istra 1961 uvjerljivo je startu nadigrala Hrvatski dragovoljac (3:1), stvorivši mnoštvo prigoda. A Tomić i igrači je itekako pamte kao protivnika koji im je srušio snove o još jednom finalu Kupa.


– Puljani su krenuli jako dobro i sigurno su nabijeni samopouzdanjem. No, igramo na našem travnjaku i zanima nas jedino pobjeda. Ali, morat ćemo opet biti na visokoj razini da je i ostvarimo. Znamo kako Puljani igraju, a došao im je i novi trener. Nekoliko igrača ostalo im je iz prošlog prvenstva, a doveli su nekoliko iskusnijih. Dobro su ušli u sezonu i moramo biti oprezni.


U sastavu Bijelih i dalje nema Abassa. Lepinjica će pak morati propustiti uzvrat s Gzirom…


– Gnezda Čerin je ušao u puni trening i uoči utakmice donijet ćemo odluku hoće li biti u konkurenciji. Želimo da bude spreman sto posto. Prskalo također trenira, a uskoro će i Abass, što će nam dati još jedan napadački impuls više.


U zapisniku na Malti našlo se ime i stoperske prinove Antuna Krešića. U kakvom je stanju posuđeni igrač iz Atalante?


– Krešić je u jako dobrom stanju, praktički je imao jako malu pauzu otkad mu je završila sezona, tako i da na njega računamo. Obregon? On je tip igrača kojeg smo ciljano doveli. Već je na Malti pokazao kakav je igrač. Može zadržati loptu i dobro skočiti, u suradnji s Drmićem imamo stvarno kvalitetne napadačke opcije.


Žar i energija


Rijeka je ovo ljeto dovela velik broj igrača, a po svemu sudeći, dolazaka će biti i još do kraja kolovoza. Sve je, naravno, usko povezano i s odlascima.


– Imamo dosta utakmica, ali i dosta igrača. Sigurno ćemo ići i u neke rotacije, a bitno je da zadržimo ovakvu stabilnost na travnjaku i u svlačionici. I da nastavimo u tom smjeru. Onda će biti sve OK.


Tomića posebno mogu radovati žar i energija koju igrači ugrađuju u svaki trening i utakmicu. Igrači s klupe kao da daju dodatni gas momčadi kad ne ide najbolje…


– To je bit jedne momčadi. U mojoj momčadi svi su bitni, i igrači koji startaju i oni koji čekaju priliku na klupi. Mi kao treneri moramo procijeniti kome dati šansu odmah, a kome kasnije. Imamo tu energiju i posebno me raduje da su igrači, koji su ušli s klupe, donijeli prevagu koja nam je trebala.


Rijeka je dobila prve dvije ovosezonske utakmice. Kormilar Bijelih ima podosta razloga za zadovoljstvo, ali očekivano, neke segmente igre treba popraviti.


– S obzirom na okolnosti koje su se događale i puno promjena na početku sezone, sigurno možemo biti zadovoljni. Raduje me što pobjeđujemo, a uvjeren sam da imamo još jako puno prostora za napredak. Siguran sam da ćemo se dići u svim segmentima i s te strane sam miran – zaključuje Tomić.