Konferencijska liga

Riječani napunjeni samopouzdanjem bi danas na Malti trebali odraditi dobar dio posla. Ali ni Gziru se ne smije olako shvatiti

Denis Frančišković

EUROPSKA PREMIJERA - Nogometaši Rijeke na treningu na Malti/Foto HNK Rijeka

EUROPSKA PREMIJERA - Nogometaši Rijeke na treningu na Malti/Foto HNK Rijeka

Pristup, maksimalna koncentracija, ozbiljnost od prve do posljednje minute i nikakvo podcjenjivanje protivnika ono je na što se najviše pozivaju na Rujevici posljednjih dana...



RIJEKA Nakon samo jednog uvodnog kola HNL-a i pobjede nad Goricom, nogometaši Rijeke večeras su već na drugom, europskom, novoformiranom kolosijeku Konferencijske lige. Europa je gotovo desetljeće u kontinuitetu riječkih uspjeha, a povratak na Maltu evocira uspomene na već daleku 2000. godinu i pobjedu protiv Vallette u produžecima, minutu prije kraja golom Admira Hasančića u pomalo »ludoj« utakmici. Na kraju je završilo 5:4 za ekipu Nenada Gračana, nakon što su obje momčadi slavile 3:2.


Malta je tada Bijelima donijela puno stresa, stajala ih podosta živaca i izgubljene energije i to samo zato što je olako shvaćena momčad domaćih »konobara« i dobroga dijela igrača koji su uz rad igrali nogomet. I to je ono što u prvom redu želi izbjeći momčad Gorana Tomića, šest puta vrijednija od domaće Gzire United. Gzire, koja je u srpnju 2019. napravila senzaciju izbacivši Hajduk pobjedom u Splitu 3:1, a nakon što su Splićani iz prve utakmice imali kapital od dva gola.


Pristup, maksimalna koncentracija, ozbiljnost od prve do posljednje minute i nikakvo podcjenjivanje protivnika ono je na što se najviše pozivaju na Rujevici posljednjih dana. Jučer je momčad čarterom s Krka odletjela na otok još manje površine, a napunjena samopouzdanjem večeras bi na nacionalnom stadionu Ta’ Qali kapaciteta 17.800 mjesta trebala odraditi dobar dio posla uoči uzvrata na Rujevici za sedam dana.


Južnoamerički štih




– Sigurno da smo favoriti i, naravno, želimo proći dalje. Utakmicu shvaćamo maksimalno ozbiljno, a riječ je o momčadi u čijem je sastavu dosta Južnoamerikanaca. Borbeni su i čvrsti. Prošli su dalje nakon jedne tvrde i agresivne utakmice, tako da smo vidjeli čime raspolažu i spremili smo se u skladu s tim – kaže trener Goran Tomić.


Bijele dočekuju uvjeti preko 30 stupnjeva Celzijusa, uobičajena sparina i nedostatak »pravog zraka« karakterističnog za to podneblje.


– Vrućina? Ma, nećemo tražiti nikakve alibije. Bila vrućina ili sparina, umjetna ili prirodna trava. Moramo se prilagoditi na sve i utakmicu odraditi na najbolji mogući način – kategoričan je Tomić.


Riječki redovi jači su za stopera Antuna Krešića, koji je došao s posudbe iz Atalante i ima pravo nastupa. Domagoj Pavičić nije igrao protiv Gorice zbog žutih kartona i sigurno ima »ulaznicu« za startnu postavu s obzirom na sve pruženo u pripremnom razdoblju. Abass je još u samoizolaciji nakon pozitivnog testa na COVID-19 uoči Gorice.


– Gnezda Čerin još je ozlijeđen, a Prskalo nam također još ne može pomoći. To su igrači koje još čekamo. Vuk je imao nekih manjih problema koje je vukao iz prošle utakmice, ali »zakrpao« je tu ozljedu i u konkurenciji je za sastav – dodaje Tomić.


Obregon i Drmić


U izostanku Abassa, koji je bio prvo napadačko rješenje u generalki protiv MTK-a, u vrhu napada sigurno će od početka zaigrati Josip Drmić. Obregona se još čeka da uhvati priključak s ostatakom spremne momčadi.


– Obregon će sada sigurno dijeliti minutažu s Drmićem. Čeka nas gust ritam utakmica četvrtak-nedjelja i vjerojatno će i on uskoro dobiti priliku od početka. Dobre i loše stvari protiv Gorice? Generalno sam zadovoljan s energijom koju su uložili svi igrači, vidjelo se da su dali sve od sebe u toj utakmici za pobjedu. Bilo je dobrih stvari, ali i dio stvari na kojima moramo raditi i koje moraju biti bolje. Dozvolili smo protivniku previše udaraca prema golu izvan šesnaesterca.


No, generalno, bilo je to prvo kolo i to je bila momčad koja je prvi put igrala zajedno jer zbog brojnih razloga koji su nas pogodili nismo mogli istrčati s onom momčadi koju smo uigravali na pripremama. To je još jedan pokazatelj da raspolažemo s dobrim igračima koji čekaju svoju prigodu. Drago mi je što su dečki iskoristili svoju šansu – proanalizirao je Tomić.


Unatoč nekim izostancima, Rijeka definitivno ima kadar i širinu koji bi sa svojim prepoznatljivim pristupom i na rutinu morao proći Maltežane. U napadačkom dijelu kao »zapete puške« svoju šansu čekaju Bušnja i Vuk, povratnici s posudbe, vrlo dobri tijekom priprema i željni dokazivanja. Upravo protiv Gorice vidjelo se koliko svojim ulaskom mogu rasteretiti ostatak momčadi i izvršiti pritisak na protivničku zadnju liniju.


Ona riječka sigurno će zadržati svoju standardnost s novim kapetanom Galovićem i Escovalom na stoperskim pozicijama te Tomečakom i Vukčevićem na bokovima. Ampem i Murić jurišat će preko krila, a jedino je donekle upitno kako će biti sastavljena vezna linija. Pavičić će zasigurno preuzeti mjesto kreatora igre na mjesto polušpice, a u tandemu povučenijih veznih mogli bi zaigrati Liber (Mudražija) i Lepinjica, koji je igrom i pogotkom u zadnjem ogledu sigurno bliže starterima.