Podrška s tribina

RIJEČ NAVIJAČA Pitali smo trojicu velikih navijača Rijeke što misle o aktualnoj sezoni i što očekuju od nastavka natjecanja: “Potrebno buđenje grada”

Zlatko Horvat

NEIZOSTAVNA PODRŠKA S TRIBINA - Momčad Rijeke s navijačima na rastanku s polusezonom/Foto S. DRECHSLER

NEIZOSTAVNA PODRŠKA S TRIBINA - Momčad Rijeke s navijačima na rastanku s polusezonom/Foto S. DRECHSLER

Na proljeće želim igre Bijelih na razini jeseni, ali i konačno buđenje grada i regije po pitanju vjere u uspjeh - kaže Prodan. - Kao navijač želim dvostruku krunu. Ponekad treba baciti iskru da bi se ta atmosfera i na tribinama i među navijačima malo zapalila - kaže Zoran Prodanović Prlja



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas su odradili trening na Rujevici i poslije zajedničke večere krenuli za Umag, gdje sutra kreću prave pripreme za nastavak sezone. U momčadi će biti promjena u hodu, očekuju se dva-tri odlaska. Prvi je na listi kapetan Hrvoje Smolčić, koji se zbog viroze još nije priključio momčadi.


Oko njegova transfera u Eintracht iz Frankfurta nema novosti, iako se u njemačkim medijima spominje da je prva ponuda od dva milijuna eura odbijena i da čelnici Bijelih čekaju novu, malo izdašniju.


Navijači s nestrpljenjem očekuju prve prijateljske utamice, a pogotovo 30. siječnja i gostovanje u Maksimiru. Za prvu domaću utakmicu morat će pričekati 5. veljače i gostovanje Lokomotive na Rujevici. Što od nastavka sezone očekuje Edi Prodan, novinar Novog lista i stalni pretplatnik na I tribini?




– ​Prvi dio sezone HNK Rijeka odradila je upravo onako to svaki navijač može samo poželjeti: rezultatski uspješno, prezentacijski dinamično, sa stavom, hrabro, na trenutke i sportski drsko. U ovogodišnjem HNL-u, gdje jedan klub ukupnom moći, financijskom i igračkom, odskače od ostalih, Rijeka je, bez da su joj »stručnjaci« davali značajnije šanse, odradila sjajnu polusezonu. Veći dio vremena bila je sama na vrhu, baš kao što je u SuperSport Hrvatskom kupu još jednom pokazala da je jedina u stanju i prije finala ukloniti Dinamo s puta. Klub je posložen u svakom segmentu. Bilo da je riječ o čistoj ekonomiji jer uspješno posluje bez da prosi, moli ili reketari, bilo da je riječ o igračkom kadru, kojem je itekako stalo do Rijeke – kluba, navijača, grada.


SAMO RIJEKA – Edi Prodan


Nije sve idealno i Prodan je toga svjestan.


– Ono što u toj uspješnici kronično nedostaje, dva su elementa: izostanak igrača iz vlastitog vrta i vjera stanovnika Rijeke i njezine najšire okolice u klub. I dok je u demografski sve nemoćnijem gradu, a u vrlo sličnoj situaciji je PGŽ, možda teško pronalaziti dovoljno talenata koji bi mogli parirati iznimno bogatom i povoljnom globalnom igračkom tržištu, izostanak većeg broja navijača na tribinama svakako je najbolnija točka ove sezone. Pandemija i zbog nje opet smanjeni kapaciteti, sve je to razumljivo, no potpuno je nejasno da klub kojem gravitira oko 300 tisuća ljudi, 250.000 iz PGŽ-a, 50 tisuća s ostalih područja uključujući dijelove Slovenije, u prosjeku ima samo tri tisuće gledatelja. Problem grada Rijeke je u velikoj mjeri da mentalno ne može pratiti sada već deset godina kontinuirani uspjeha kluba što zajedno s nekih tri tisuće pretplatnika ima pobjednički mentalitet. On je, nažalost, u široj populaciji potpuno – nepoznat.


Proljeće će biti vrlo zanimljivo. Dinamo s utakmicom manje na Poljudu, Rijeka i Osijek, u nastavak kreću s istim brojem bodova. Hajduk je blizu…


Najveća ljubav


– Na proljeće želim igre Bijelih na razini jeseni, ali s druge strane, konačno buđenje grada i regije po pitanju vjere u uspjeh. Svijest da je Rijeka godinama, u najmanju ruku, drugi najjači hrvatski klub, sportski kolektiv koji je osvajao kupove i prvenstvo, moćna igračka skupina kojoj su na Kantridi i Rujevicu na uspjehu čestitali ponajmoćniji kolektivi Europe. Naprosto, ekipa koja kontinuirano Rijeku drži u Top100 najboljih nogometnih klubova Staroga kontinenta. Bilo bi mi drago kad bi to u prosjeku na svakoj domaćoj utakmici konačno osjetilo sedam, a na gostovanjima po tisuću ljudi. Da mentalitet prosječnosti, što predugo vlada gradom, preraste u onaj pobjednički – ističe Edi Prodan.


Valter Berden je jedan od najpoznatijih, najdugovječnijih i, u svakom slučaju, najprepoznatljivijih navijača Rijeke.


– Samostalno sam na tribinama od 1977. godine kad sam napunio 14 godina. Bio sam i prije, ali s pratnjom. I kako god na to gledali ljudi, posebno meni blizak dio ljepšeg spola oko mene, Rijeka je od tada moja najveća ljubav – ističe Berden, koji ide u red jednog od rijetkih nogometnih performera na hrvatskim stadionima.


Nema aktualnog nogometnog događaja koji svojim jednostavnim performansama neće prokomentirati i nadasve ismijati. Pojaviti se s maskom vanzemaljca ili s Pinokijevim nosom, u škotskom kiltu. Što nam poručuje Berden na početku godine?


– Razmišljanja i očekivanja do kraja prvenstva? Pomalo ste me zatekli s tim pitanjem, ali odgovor je uvijek jedinstven – postati prvacima, za što smo već itekako dobro zagrijali ražanj, a i zec se već jako dobro vidi. Drugi dio očekivanja je finale Hrvatskog kupa, da izvučemo domaćinstvo na Poljudu do kojeg ćemo opet doputovati na brodu »Zadar«. ​Svakako mi je želja da na Ruju nastave dolaziti upravo i samo oni koji ne odustaju prit, pod i na tribine, ča god da pada u jutro na dan tekme. Sakako i da mi ne nestane mašte za štorije pred i pokla tekme. Ma da ne napovedan dalje, se ča želin do kraja sezone je zapravo vavek isto: krepat, ma ne molat, kako stalno poručuju navijači od Rubeš – zaključio je Berden.


RAŽANJ ZA TITULU ZAGRIJAN – Valter Berden


Način života


Zoran Prodanović Prlja, frontmen Leta 3 i veliki navijač Rijeke, više je puta opjevao svoju ljubav prema Bijelima. »Način života«…


– Nitko nije očekivao ovakvu Rijeku s obzirom na početak sezone. Ali kako se ona razvijala, a bila je vrlo atipična u odnosu na sve dosadašnje, bizarno je da je uz sve amplitude koje je Rijeka imala u igri i rezultatima, tako visoko na ljestvici u prvenstvu i u polufinalu Supersport Hrvatskog kupa. Još kada dodamo dvije sudačke pogreške u posljednjim sekundama, u kojima je Rijeka izgubila četiri boda, zaleđe protiv Hrvatskog dragovoljca i prekršaj kod pobjedničkoga pogotka Hajduka na Rujevici, o kojem se nije puno pričalo. Uime navijača mogu reći da smo malo isfrustrirani tim gospodskim odnosom, željeli bismo da se digne glas kao što to rade drugi klubovi – kaže Prlja.


Trener Goran Tomić i igrači suzdržani su po pitanju riječi »titula«, smatrajući da će lakše do trofeja u SuperSport Hrvatskom kupu.


– Nekad treba reći glasno čisto zbog sluha igrača, otvaraju se neke prilike za novu dvostruku krunu. To bi malo diglo i pozitivnu tenziju među navijačima, iako znamo kakav je naš mentalitet i uvijek idemo sa skromnim najavama. To je mudrije i racionalnije, ali ponekad treba baciti iskru da bi se atmosfera na tribinama i među navijačima malo zapalila.


Prlja je među onima koji su protekle jeseni rjeđe bili na tribinama Rujevice. Predsjednik Damir Mišković ističe da atraktivna i napadačka igra Rijeke zaslužuje više gledatelja.


– Moj osobni razlog nije kako Rijeka igra, već sam u takvoj fazi. Možda sam se zasitio tribine, pa cijela ova situacija oko pandemije… Ali to je, mislim, prolazna faza, opet će to izaći kod mene kao herpes, redovno me pogoditi. No, pratim što se događa, prvo, drugo i treće poluvrijeme. Možda je rješenje u prilagodbi cijena ulaznica, pogotovo na dan utakmice, ali to nije moja stvar. Ali kada osluškujem puls navijača, prije ili kasnije napomene se taj detalj. Cijena ulaznica je preskupa u odnosu na ekomomsku situaciju u cijeloj državi, kao i u gradu. Kada je u pitanju Rijeka, kao i svi klubovi, ona mora prodavati igrače. Očekujemo da oni ne budu prodani u bescjenje, da se proba dobro zaraditi i dovesti pojačanja, ne samo prinove. Imamo primjer igrača koji nisu bili na razini Rijeke ili nisu napravili ono što se od njih očekivalo. To je isto lutrija, to je nogomet. Igra… Ima tu strategije, ekonomije, politike, svega zbog čega pratimo nogomet i našu Rijeku.


NA RUJEVICI – Zoran Prodanović Prlja/Foto HNK Rijeka


Impresivan niz


Jedan trofej bio bi kruna uspješne sezone Bijelih. Posljednji je osvojen 1. kolovoza 2020. godine u Šibeniku pobjedom nad Lokomotivom u finalu Kupa Hrvatske.


– Kao navijač želim dvostruku krunu, ali neću biti pretjerano razočaran ako se to ne ostvari. Mislim da najviše pozicije uvijek moraju biti cilj. Kup je prilika, iako ove sezone taj domaći teren nije ispao velika briškula. Trebalo bi to promijeniti, doći do toga da Rujevica opet postane neosvojiva tvrđava, ne samo za direktne suparnike za naslov, već i drugima. U gostima neka samo nastave ovako jer stvarno imaju impresivan niz pobjeda na strani. Za ligu i hrvatski nogomet je dobro što su četiri kluba nagurana u nekoliko bodova. U međusobnim susretima najviše je bilo remija, a nema ni unaprijed upisanih bodova. Osjetila je to i Rijeka protiv Hrvatskog dragovoljca, Dinamo od Lokomotive. Ne znam kako i zašto… Dogodilo se čak i to.


Izdvojio je tri igrača Rijeke, koji su ga oduševili u prvom dijelu sezone.


– Josip Drmić je tu istaknut, što pokazuju i brojke, njegov CV. Vidi se da je to klasni igrač. Ugodno mi je iznenađenje Selahi, jedna radilica, energetski i igrački, koji se brzo uklopio, te Prince Ampem, koji je pokazao da je s razlogom doveden iz Šibenika. Svestran je, prilagodljiv trenerskim zahtjevima. Zreo i inteligentan igrač. Očekujem da Obregon u nastavku sezone poslije priprema nastavi kako je završio polusezonu.


Vratit će se i Prlja na tribinu, među stare prijatelje. Ionako nema koncerata.


– Čim je stala »open air«, stala je i naša aktivnost. U »stara« vremena imali bismo koncerte cijeli prosinac, a sada smo minimalno nastupali. Kako svima, tako i nama. Svi se nadamo da ćemo krenuti na proljeće, ali daleko je to od normalnih godina. Povratak na tribine? Zašto ne…