S bodom u Rijeku

Remi nakon “hladno-tople” igre: Riječani se ovoga puta nisu uspjeli provući, VAR poništio pogodak u 89. minuti

Denis Frančišković

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Remi s "fenjerašem" Hrvatskim dragovoljcem je generalno mali neuspjeh, ali s obzirom na ono što se događalo u Ulici pjesnika i uspjeh. Riječani su i s bodom preuzeli vrh ljestvice, ovaj put ih nije "pomilovala sreća"...



ZAGREB Novu, pomalo čudnu i ludu utakmicu s puno sadržaja, padova i uspona odigrali su nogometaši Rijeke i suprotno očekivanju ostali bez punog plijena. Remi s “fenjerašem” Hrvatskim dragovoljcem je generalno mali neuspjeh, ali s obzirom na ono što se događalo u Ulici pjesnika i uspjeh. Riječani su i s bodom preuzeli vrh ljestvice, ovaj put ih nije “pomilovala sreća” ili točnije rečeno nisu uspjeli izvući utakmicu na račun kvalitete i svježine kao one protiv Šibenika i Slaven Belupa.


H. DRAGOVOLJAC – RIJEKA 2:2

Stadion u Kranjčevićevoj. Sudac: Dario Bel 6 (Osijek). Strijelci: 1:0 Petković (29′), 2:0 Majstorović (36′-pen), 2:1 Ampem (58′), 2:2 Pavičić (61′). Žuti kartoni: Viduka, Mamić, Turčin, Bagadur, Vuco (H. dragovoljac), Ampem (Rijeka).


H. DRAGOVOLJAC (5-4-1): Šubarić 6,5, Majstorović 7, Bagadur 6,5, Lukić 6,5, Vulikić 6, Franić 6, Viduka 6 (od 61′ Mamić -), Pasariček 5,5 (od 61′ Vuco -), Mioč 6,5 (od 83′ Ćosić -), Petković 7 (od 78′ Perić -), Štrkalj 6 (od 46′ Turčin 5,5).




RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo 6, Tomečak 5,5, Velkovski 5, Krešić 5,5, Vukčević 5,5 (od 80′ Bušnja -), Čerin 5 (od 46′ Vučkić 6,5), Selahi 5,5 (od 80′ Obregon -), Abass 5 (od 46′ Murić 6,5), Pavičić 7, Ampem 7, Drmić 6 (od 90′ Vuk -).

U 89. minuti nakon velike gužve Vučkić je petom ugurao loptu u mrežu iz blizine i činilo se da će Riječani do novog velikog preokreta i uspjeha. No, radost je trajala kratko, a neizvjesnost poduže. Nakon odluke VAR-a, točnije Tihomira Pejina pogodak je poništen zbog zaleđa Drmića. I Riječani ostali uskraćeni za veliko slavlje. Jesu li ga zaslužili? E, to je već drugo pitanje. Po onom prikazanom u drugom dijelu jesu. No, opet su odigrali po sistemu “hladno-toplo”. Prvo poluvrijeme za brzi zaborav i drugo s puno više energije, okomitosti i poduzetnosti. Bili su blizu trećeg gola, ali i Sigećani kad su vodili 2:0 nakon srčanog i hrabro odigranog prvog poluvremena.


Foto galerija: H. dragovoljac - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Rijeka je u nastavak krenula s minusom od dva gola i odmah promijenila raspored u 4-4-2 koji joj je donio puno toga dobroga. Igra se praktički svela na jednosmjernu ulicu, Bijeli su stisnuli obruč oko domaćih, ali obrana domaćih je bila elastična i dobro odlolijevala riječkim naletima.


A onda su Bijeli u 48. minuti napravili još jednu tko zna koju po redu pogrešku, Prskalo je morao s gola, a odbijena lopta na 30-ak metara od vratiju došla do Viduke. On ju je dugim loptom pokušao smjestiti u mrežu, no u ulozi spasitelja pojavio Tomečak i izbio je glavom na putu prema mreži.


Pravedna podjela


Riječani su smanjili krasnim golom Ampema u 57. minuti koji je s 18 metara u jeku napada efektno pogodio gornji kut – 2:1. Samo dvije minute kasnije Pavičić je gotovo s istog mjesta prizemnim točnim udarcem smjestio loptu u sami kut Šubarića – 2:2.


U 70. nova velika šansa Dragovoljca, nakon greške Velkovskog, vratar Prskalo je izašao kao pobjednik u bliskom susretu s Petkovićem. Do kraja susreta dobre šanse imali su Murić (82′), Drmić (86′) i Pavičić (90′), s domaće strane Lukić opasno zaprijetio iz daljine (90′). U konačnici, dojam je, za pravedenu podjelu kada se zbroje velike prigode…


Dobro otvaranje susreta nije uopće slutilo što će Bijele zadesiti do odmora. Napadačka Rijeka s početka susreta pretvorila se u Rijeku koju je moguće lakoćom slomiti u jednom ili dva poteza. Prosto je neshvatljivo kako su riječki redovi izgledali. Činilo se da nije moglo gore nego protiv Slavena, a opet…


Greda Drmića


Visok presing i napadački gard postavili su gosti u početnim minutama i već u 6. minuti imali šansu kad je Abass promašio u šesnaestercu cijelu loptu na dodavanje Ampema. Upravo Ampem bio je nekako najpoduzetniji kod Bijelih, trkom i ubačajima. A jedno što je bilo vrijedno spomena u igri Tomićeve momčadi bila je greda Drmića u 19. minuti. Najbolji strijelac lige iz okreta je silovito poslao loptu s desetak metara, ali mreža Dragovoljca ostala je netaknuta.


U toj fazi igre Riječani su imali dosta kornera, ali i blokiranih ubačaja. Posebno Tomečakovi su bili bez prave adrese…


I onda dvije “strijele” Dragovoljca. A mogla je i treća. I završiti u mreži Prskala. Neshvatljivo je kako je jedna toliko kvalitetnija momčad ispadala na lijevom boku i stoperskim pozicijama. Prvo je u 28. minuti Petković lakoćom dotrčao do vrha šesnaesterca i toliko zbunio riječke obrambene igrače da su se skoro zabili jedan u drugog. Uslijedio je milimetarski precizan udarac uz malo skrenutu loptu koja je završila za Prskala neuhvatljivo u samom kutu – 1:0.


Tri minute kasnije nova panika u riječkim redovima, obrana je opet lako ispala, a Franić umalo pronašao Štrkalja koji je bio spreman za poentiranje. Ofenziva Crnih se nastavila, u 34. minuti Majstorovića je srušio u šesnaestercu Selahi, a Bel koji je bio u blizini pokazao na “bijelu točku”. Majstorović je bio hladnokrvan, prizemnom loptom “zavaljao” je Prskala – 2:0.