Prva HNL

Puljani vodili na Poljudu, ali igrač više i dva penala donijeli Hajduku preokret i pobjedu

Hina

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Niti primljeni pogodak nije probudio Hajduk koji u prvih pola sata nije odigrao niti jednu smislenu akciju, štoviše gosti su još dva puta zaprijetili mogućim povećanjem prednosti.



SPLIT Nogometaši Hajduka zadržali su izglede za osvajanje naslova prvaka Hrvatske, prvog nakon 2005. godine, 3-1 (1-1) domaćom pobjedom protiv Istre 1961 u susretu pretposljednjeg, 35. kola.


Neopterećeni gosti iz Pule poveli su preko Mahmouda Abdallahija (15), ali Hajduk je preokrenuo s dva gola Marka Livaje (45+2-11m, 51-11m) iz kaznenih udaraca, da bi konačni rezultat postavio Filip Krovinović (53).


Na gotovo ispunjenom Poljudu igrači Hajduka su ušli u utakmicu s pristupom “lako ćemo” što im se obilo o glavu u 15. minuti kada je Mahmoud presjekao dodavanje Eleza za Ferra na sredini igrališta, sjurio se prema kaznenom prostoru i svladao Kalinića.




Niti primljeni pogodak nije probudio Hajduk koji u prvih pola sata nije odigrao niti jednu smislenu akciju, štoviše gosti su još dva puta zaprijetili mogućim povećanjem prednosti.


Ipak, u samoj završnici prvog poluvremena sve se promijenilo, sudac Lovrić je nakon više od pet minuta konzultacija s VAR-om i pregledavanja snimke ustanovio kako je “sendvič” u kojemu se našao Ljubičić između gostujućeg vratara Majkića i stopera Perkovića na rubu peterca podložan najstožoj kazni, a siguran izvođač bio je najbolji strijelac prvenstva Livaja. Samo dvije minute potom Lovrić je i isključio Mahmouda dodijelivši mu drugi žuti karton jer je procijenio kako je s leđa startao na Lovrencsicsa iako je dojam kako se Mađar u redovima Hajduka sam ozlijedio.


Početkom drugog poluvremena Caseres je neoprezno u svom kaznenom prostoru povukao Grgića pa je Hajduk dobio još jedan kazneni udarac kojega je Livaja realizirao za 2-1, a u 53. minuti već je bilo 3-1. Livaja je lijepo ostavio loptu za udarac s ruba kaznenog prostora Krovinoviću, a veznjak “bijelih” je pogodio sam donji lijevi kut.


Ovom pobjedom Hajduk je stigao do 72 boda, jednog manje od vodećeg Dinama, koji u nedjelju gostuje kod Šibenika, te je i dalje u igri za osvajanje naslova. No, za to im je potrebno da Dinamo u nedjelju ne pobijedi na Šubićevcu. U tom slučaju o prvaku bi se odlučivalo u izravnom dvoboju Dinama i Hajduka u posljednjem kolu u Zagrebu. No, ako Dinamo pobijedi, već će u nedjelju osigurati naslov, pa će derbi u posljednjem kolu biti revijalnog karaktera.


Istra 1961 je sigurna deveta sa 28 bodova, četiri manje od osmog Šibenika, a osam više od posljednjeg Hrvatskog dragovoljca.