Remi kod Belupa

Prvi put nakon 2012. godine Rijeka će kraj prvenstva dočekati ispod trećeg mjesta. Bijeli u Koprivnici spasili bod

Davor Petrović

UKLIZAVANJE - Bruno Goda i Jorge Obregon/Foto D. KOVAČEVIĆ

UKLIZAVANJE - Bruno Goda i Jorge Obregon/Foto D. KOVAČEVIĆ

Ivan Krstanović, koji je s 39 godina na leđima postigao svoj 117. i 118. gol u HT Prvoj ligi. Prvi iz jedanaesterca u 56. minuti iz jedanaesterca, drugi projektilom s dvadeset metara u 59. minuti. Vukčević izjednačio u 79. minuti nakon trenutka lucidnosti Roberta Murića



KOPRIVNICA Neriješeni rezultat na gostovanju kod Slaven Belupa definitivno je potvrdio da će Rijeka prvi put nakon 2012. godine dočekati kraj prvenstva ispod trećeg mjesta. Igrač utakmice bio je nepoderivi Ivan Krstanović, koji je s 39 godina na leđima postigao svoj 117. i 118. gol u HT Prvoj ligi. Sada Osijek ima tri boda prednosti i bolji omjer u međusobnim ogledima, što znači da ga Rijeka ni teoretski ne može preskočiti u zadnjem kolu.


Foto galerija: Prva HNL: Slaven Belupo - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Utakmica bez rezultatskog imperativa za obje momčadi trenerima je otvorila prostor za pružanje prilike igračima, koji su u dosadašnjem dijelu sezone imali nešto manju minutažu. Naravno, uz njih su na teren poslali i dio provjerenih snaga. Jedan od njih, Prince Ampem, već je u 2. minuti centaršutom s lijeve strane gurnuo u priliku jednog iz prve kategorije, Jorgea Obregona. Međutim, Rijekin Kolumbijac glavom je pucao ravno u domaćeg golmana Ivana Suška.


Slaven Belupo je uzvratio nakon prekida u 12. minuti, kada je Luka Liklin s više od trideset metara lansirao loptu na peterac suparnika, a braniči Rijeke su gledali kako Mario Marina i Filip Hlevnjak smetaju jedan drugome pri pokušaju udarca glavom. Gosti su se za taj trenutak poslijepodnevnog drijemanja iskupili izbacivanjem lopte u korner.




Četiri minute kasnije se ispostavilo da je u pitanju ipak čvrsti san riječke obrane. Naime, jedna duga lopta iz pozadine Slaven Belupa iznenađujuće je završila nogama Hansela Zapate, koji je krenuo sam prema golu. Srećom po goste, Nediljko Labrović je na vrijeme istrčao i obranio udarac Obregonovog sunarodnjaka na privremenom radu u Koprivnici.


Rana izmjena


Tempo igre bio je umjerenog srednjeg intenziteta, kao da je ljetnih 25 stupnjeva rastopilo voljni moment u obje momčadi. Prva žrtva te »laganice« u 24. minuti je postao Marin Laušić, koji je svojim ležernim pristupom uspio probiti prag tolerancije Zorana Zekića. Trener Slaven Belupa je umjesto njega na teren poslao rutinera Zorana Kvržića.


Igrala se 31. minuta kada je Rijeka stigla do nove velike prilike za vodstvo. Ovoga je puta s desne strane centrirao Denis Bušnja, a Obregon je udarcem glavom na drugoj stativi promašio bliži kut. Dvije minute kasnije Krstanović je s pozicije na desnom krilu ušao u kazneni prostor Rijeke, odigrao kratki dupli pas sa Zapatom i raspalio sa četrnaest metara. Taj je udarac zatresao prečku i razgalio srca domaćih navijača.


Do kraja prvog dijela Rijeka je imala inicijativu bez opipljivog učinka, a početak nastavka je nakon ubacivanja iz slobodnog udarca donio veliku priliku za Hrvoja Smolčića, čiji je pokušaj glavom s vrha peterca Sušak refleksno odbio u korner. Tu se moglo naslutiti da je Rijeka ubacila u višu brzinu. Definitivna potvrda toga je stigla u 49. minuti, kada je Obregon, također nakon ubacivanja iz slobodnog udarca, sproveo loptu u mrežu – 0:1.


Taj gol podigao je intenzitet igre, izbacivši nakratko u prvi plan Mateja Vuka, koji je u dva navrata uletio u domaći kazneni prostor s lijevog krila. Prvi put je dao lošu povratnu loptu, a zatim se odlučio na prizemni udarac po golu, koji je Sušak obranio.


Preokret


Na suprotnoj je strani Sava Arangel Čestić u 56. minuti skrivio jedanaesterac, srušivši Krstanovića, koji je s bijele točke bio neumoljiv – 1:1.
Tu je Rijeka izgubila impuls stečen nakon vodstva. Štoviše, vrlo brzo je ostala bez svega. Naime, igrala se 59. minuta, kada je Krstanović krenuo prema kaznenom prostoru suparnika i, uvidjevši da nitko od gostujućih braniča ne kreće prema njemu, s dvadeset metara lansirao neobranjiv projektil iza leđa nemoćnog Labrovića – 2:1.


Rijeci je trebalo dosta vremena da se pribere, s time da je Goran Tomić u tom razdoblju napravio četiri zamjene. Prvo su umjesto Vuka i Adama Gnezde Čerina u igru ušli Andrija Vukčević i Domagoj Pavičić, a zatim su Čestić i Bušnja svoja mjesta prepustili Andresu Solanu i Lindonu Selahiju. Te rošade su donijele određeni kvalitativni pomak.


Rijeka je opet preuzela inicijativu, preuzimajući nešto veći rizik, i u nekoliko navrata je zaprijetila golu suparnika. Izjednačenje je, pak, stiglo u 79. minuti, nakon trenutka lucidnosti Roberta Murića. Zagorski Robben je, naime, s desne strane, na skoro trideset metara od gola, ljevicom poslao ubačaj na suprotnu stativu, gdje je Vukčević samo morao podmetnuti nogu za gol, a samim time i bod vrijedan potvrde četvrtog mjesta – 2:2.