NIKOLA TURČIĆ

Predsjednik OŠK Omišlja o ambicijama u revitaliziranom četvrtoligašu: “Želja mi je 150-200 djece u omladinskom pogonu”

Valentina Prokić

Nikola Turčić

Nikola Turčić

Mi smo od nule došli na 90-ak djece. No, nisam zadovoljan jer bih želio da ta brojka naraste na 150 do 200 djece, koja će popuniti sve uzraste omladinskog pogona - kaže Turčić



OMIŠALJ Nogometaši OŠK Omišlja polako, ali uspješno brode četvrtoligaškim vodama. Peto mjesto s pet bodova zaostatka za vodećom Kraljevicom nakon odigranih osam utakmica učinak je koji zadovoljava sve u Omišlju. Posebno kada se zna da su OŠK-ovci novaci u Četvrtoj ligi. Derbi s Kraljevicom prošlog vikenda donio je podjelu bodova s kojom su puno više bili zadovoljni domaćini iz Omišlja, jer su dvije trećine utakmice gubili 0:2. No, u Omišlju imaju razloga za zadovoljstvo jer su u kratko vrijeme stvorili stabilan klub.


– Prezadovoljan sam kako nam ide. Organizirali smo se u vrlo malo vremena u jedan ozbiljan klub, posebice za ovaj rang. Svi sumještani žive s klubom, svi oni u i oko kluba se jako trude. Nije nam zapravo bio problem napraviti taj prijelaz u viši rang. Najveći problem je bio što smo se nosili s problemima financijske i kadrovske prirode do prošle godine, a imali smo mali broj igrača u omladinskom pogonu. Posložili smo se u jednom i drugom segmentu. Mogu reći da je Četvrta liga NS Rijeka ljepša, urednija, infrastruktura je bolja, igrališta su bolja, suci su bolji, momčadi su kvalitetnije i dobro smo se uklopili.
Što se rezultata tiče, nemamo nikakve posebne ambicije, pratit ćemo seniore, ako se dogodi prilika za iskorak, super, trudit ćemo se da zadovoljimo sve uvjete te više lige, ali ako toga i ne bude, zadovoljni smo tu gdje jesmo – kaže Nikola Turčić, predsjednik OŠK-a Omišalj.


Jedna od ključnih osoba OŠK-ova projekta je nogometni stručnjak Goran Gajzler, šef omladinskog pogona, ali i trener seniorske momčadi. Gajzler, kako sam kaže, još uvijek traži trenera seniorima, ali dok ne pronađe idealno dugoročno rješenje, on se nosi sa svim izazovima.




– Navikli smo na Goranove priče kako neće više voditi prvu momčad, ali je i dalje tu. Goran vodi kompletnu struku i sve što se tiče nogometnog terena. Uprava i ja kao predsjednik smo zadovoljni, a kad on procijeni da više neće, onda ćemo o tome razgovarati – dodaje Turčić.


Hvalevrijedna suradnja


Revitalizacija kluba donijela je i veći interes mladih te njihov povratak na omišljanski travnjak.


– Zadovoljan sam i ponosan time što se dogodilo prije godinu dana. Naime, mi smo praktički iz nule došli do 90-ak djece. No, isto tako nisam zadovoljan jer bih želio da ta brojka naraste na 150 do 200 djece koja će popuniti sve uzraste omladinskog pogona. Zasad imamo Oškiće, to su najmlađi, dvije kategorije morčića i jednu kategoriju pionira. Voljeli bismo u kratko vrijeme stvoriti još jednu pionirsku i kadetsku, odnosno juniorsku momčad, ako je to moguće – priželjkuje ambiciozni predsjednik OŠK-a.


Na Krku, osim OŠK-a, egzistiraju još dva nogometna kluba, trećeligaš Krk i županijski prvoligaš Vihor iz Baške, koji također imaju svoje omladinske pogone.


– Nama je malo lakše jer smo najbliže mostu i neki dečki koji gravitiraju Rijeci vrlo lako dolaze na trening. Baški je teže po tom pitanju. Bez obzira na tri kluba, mislim da imamo bazen gdje se može skupiti 150 do 200 djece i osnovati stabilan nogometni klub. Omišalj je to uvijek imao i zavređuje da ima i dalje – mišljenja je Turčić.


OŠK je ove sezone započeo suradnju s trećeligašem Krkom, od koje najviše koristi imaju i imat će mladi igrači.


– Počeli smo ove sezone i naša suradnja je dobra. Kod nas su na posudbi četiri igrača Krka. Denis Šikljan i ja kao dva predsjednika dali smo otvorene ruke trenerima Goranu Gajzleru i Damiru Kraljiću da na razini struke daju priliku svim mladim igračima. To konkretno znači ako netko nije u Krku, ako je potencijal, mlad je i dobar igrač i nema potrebnu minutažu koja bi mu trebala da se razvija, mi ga rado primamo u naš klub, osiguravamo mu minutažu i vraćamo ga nazad Krku kad to požele. Isto tako, ako Krk smatra da bi neki igrač OŠK-a bio koristan njima na višoj razini, spremni smo ga uvijek ustupiti, naravno da dečki napreduju, igraju utakmice. To je poanta cijele priče i tako bi trebalo biti na ovoj nižoj razini. Ne treba tu gajiti nikakve pretjerane ambicije, niti klub treba biti žrtva nekog predsjednika ili nekakvih bolesnih ambicija. Šikljan i ja smo vrlo realni i imamo vrlo otvorenu suradnju, fer i korektan odnos. Jedini fokus nam je na tome da se djeca razvijaju, da dobiju priliku ako su dobri u boljem klubu, ako su malo manje dobri, dođu kod nas, sutra možda u Bašku i to mora tako funkcionirati – pojašnjava Turčić.


Pomoćni teren


U omišljanskom klubu priželjkuju brzo rješenje još jednog velikog problema, a to je završetak pomoćnog igrališta i njegovo stavljanje u funkciju.


– Nadmašili smo kapacitet jednog nogometnog igrališta s omladinskom školom, prvom momčadi, a čak smo formirali i veteransku momčad. Pomoćno igralište nam je nužna potreba. Nadam se da će to prepoznati svi gospodarski faktori na otoku Krku, a posebice lokalne samouprave, ne samo to što radimo mi, nego to što radi Krk i to što radimo zajedno, a to je da razvijamo veliki kontingent mladih nogometaša na ovom terenu i zaista će nam pomoći pomoćno igralište. Za razumjeti je da u ovom trenutku nemamo od Općine Omišalj onoliko koliko bismo htjeli, jer do sada klub zaista nije bio organiziran na visokoj razini. No, nadam se da će netko to sada prepoznati i u većoj mjeri podržati ovaj rad u obliku investiranja u infrastrukturu, koja nam je nužno potrebna. Financijsku konstrukciju, 90 posto proračuna, koji iznosi oko 650 do 700 tisuća kuna, zatvaramo iz vlastitih sredstava. Partneri tvrtke GPP Mikić, sponzori, obrtnici, privatne osobe, stanovnici Općine Omišlja, svi su uključeni u to. No, trebamo pomoć za pomoćno igralište jer jedva smo doveli u red glavni teren i sada ćemo ga uništiti zbog prevelike eksploatacije. Treba nam pomoćno igralište da možemo više trenirati, čak i po lošem vremenu – apelirao je Nikola Turčić.


Braća Sharbini mogu ostati zauvijek

Najbolji medijski i nogometni potez Turčić je povukao kada je u OŠK prvo doveo Ahmada Sharbinija u srpnju 2020., a zatim u veljači ove godine i mlađeg brata Anasa. Ahmad je najbolji strijelac Rijeke svih vremena, a Anas je bio najmlađi kapetan u klupskoj povijesti. O njihovim izvedbama na terenu sve se zna, takvi nogometni virtuozi se ne zaboravljaju, kao što ni oni ne zaboravljaju nogometno umijeće u kojem sada priliku za uživanje imaju svi u Omišlju.


– Kada smo se uhvatili posla stvaranja ozbiljnoga kluba i počeli raditi na masovnosti, morali smo razmišljati o popularizaciji nogometa, a braća Sharbini su za to pun pogodak. No, na stranu to, Ahmad i Anas su prije svega izuzetni dečki, izuzetni nogometaši, pošteni i radišni, daju dimenziju više i ovim dečkima koji su tu došli nešto naučiti. I sada to mogu od njih. Sretan sam što su ovdje i što se mene tiče, neka ostanu zauvijek – poručio je Nikola Turčić.