Proslava Dinama

Posljednji hrvatski derbi u sezoni nema nikakvu važnost, trener Hajduka najavio rotacije zbog priprema za finale Kupa protiv Rijeke

Davor Petrović

POSAO OBAVLJEN NA ŠUBIĆEVCU - Marko Tolić/Foto PIXSELL

POSAO OBAVLJEN NA ŠUBIĆEVCU - Marko Tolić/Foto PIXSELL

Naravno, idemo na pobjedu da razveselimo naše navijače i pokažemo se u najboljem svjetlu. Taj derbi želimo odraditi dostojanstveno, kako i treba biti odigran, a zatim idemo slaviti s našim navijačima – rekao je Marko Tolić



ZAGREB Uzme li se u obzir samo bodovni aspekt, subotnji derbi zadnjeg kola HT Prve lige nema baš nikakvu važnost. Dinamo ima četiri boda više od Hajduka, koji, pak, drži identičan razmak u odnosu na trećeplasirani Osijek. Samim time je jasno da pomaka na ljestvici neće biti bez obzira na ishod derbija na stadionu Maksimir.


Tu, međutim, postoje i drugi važni čimbenici, satkani od višedesetljetnog rivaliteta i prestiža. Ove sezone Hajduk je u tri dosadašnje prvenstvene utakmice s Dinamom uknjižio dvije pobjede i jedan neriješeni rezultat, i to bez primljenog gola. Ne treba posebno objašnjavati zbog čega bi Splićanima idealno sjeo još jedan trijumf u ogledu s najvećim rivalom.


Isto tako, savršeno je jasno da Dinamo, nakon osvajanja novog naslova prvaka, želi začiniti sezonu pobjedom koja bi proslavu tog uspjeha učinila još slađom. Modri bi, samim time, dokazali da su stvarno najbolji u Hrvatskoj.




– Želimo proslaviti naslov prvaka i ništa drugo. Naravno, idemo na pobjedu da razveselimo naše navijače i pokažemo se u najboljem svjetlu. Taj derbi želimo odraditi dostojanstveno, kako i treba biti odigran, a zatim idemo slaviti s našim navijačima – objasnio je Marko Tolić nakon pobjede nad Šibenikom, kojom je i matematički osiguran naslov prvaka.


Budući da se Dinamo oprostio od SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa već u četvrtfinalu, uoči derbija ne postoji razlog za eventualno kalkuliranje i čuvanje igrača. S druge strane, Splićani su početkom ovog tjedna najavili da u Zagreb stižu s najjačim raspoloživim sastavom.
No, u međuvremenu se nad njih nadvila sjena Rabuzinovog sunca. Naime, idućeg četvrtka Hajduk i Rijeka na Poljudu igraju finale Kupa, a nije tajna da u Splitu već devet godina čekaju na osvajanje nekog trofeja. I baš tu se otvara velika dvojba.


Pošalje li Hajduk najjače snage na travnjak stadiona Maksimir, otvara se mogućnost gubitka nekog od važnih igrača za finale, zbog ozljede ili crvenog kartona. S druge strane, postoji mogućnost bolnog poraza momčadi sastavljene od onih koji su ove sezone imali manju minutažu, a niti jedna od tih dviju varijanti ne predstavlja jamstvo pobjede u finalu Kupa.


– Moramo razmišljati o finalu Kupa, to nam je utakmica sezone i izvest ćemo na teren optimalnu momčad. Bit će rotacija, ali idemo u Zagreb igrati dobar nogomet i pobijediti. Čekaju nas dva derbija, najveći hrvatski i jadranski – rekao je trener Hajduka Valdas Dambrauskas.


Trening Hajduka posjetio je nekadašnji igrač Hajduka i bivši izbornik Slaven Bilić.


– Bio je to privilegij. Upoznati Hajdukovu legendu i porazgovarati s jednim od najboljih hrvatskih trenera – dodao je Dambrauskas.