Miodrag Kustudić

Popularni Kule s Kantride iz španjolskog kuta komentira razlaz Barcelone s Messijem: “Laporta je optužen za dvostruku igru”

Igor Duvnjak

Lionel Messi/Foto REUTERS

Lionel Messi/Foto REUTERS

Ovdašnji mediji optužuju Laportu da je iskoristio Messija da ponovno bude predsjednik Barcelone, iako je znao da nema teoretske šanse da Messi potpiše ugovor - kaže legendarni centarfor Rijeke



RIJEKA Legendarni napadač Carlec Rexach i Joan Laporta svaki na svoj način ostaju upisani u bogatu povijest nogometaša Barcelone vezanu uz Lea Messija, prvi jer je otkrio njegov talenat dok je ovaj još bio dječak i nagovorio slavni klub na dovođenje tada nepoznatog Gaučosa, drugi jer je u Kataloniji izazvao neviđeni požar bez vatre, po navijače Blaugrane gori od ovih što bukte Grčkom i Turskom, objavivši kako se Barcelona rastaje sa najboljim nogometašem na svijetu.


U jeku Olimpijskih igara razlaz Barce s Messijem ne silazi sa vrha top liste sportskih tema u Kataloniji i diljem Španjolske, ali to je i planetarno zvučna vijest čiji eho ne zamire u danima kada je milijunska armija navijača itekako kivna na vodstvo trofejnog kluba. Pritom španjolski mediji tražeći »povijest bolesti« samo potvrđuju kako je Barca već duže vremena financijski div na klimavim nogama, ispada kako je bilo pitanje vremena kada će posrnuti, a ovo s Messijem je kap koja je prelila čašu.


– Ovdašnji mediji optužuju Laportu da je iskoristio Messija da ponovno bude predsjednik Barcelone – kaže Miodrag Kustudić, slavni i popularni Kule s Kantride, nekadašnji nebeski skakač i elitni centarfor te reprezentativac bivše Jugoslavije, čovjek koji je za bijele u 134 nastupa postigao je 72 pogotka te je među najboljim Rijekinim strijelcima svih vremena. Naigrao se u španjolskom Herculesu iz Alicantea, iz španjolskog kuta komentira za naš list ovu neugodnu sapunicu oko jednog od najboljih, ako ne i najboljeg igrača svih vremena.




– A sve to iako je znao da nema teoretske šanse da Messi potpiše ugovor, znači teoretski je samo mogao potpisati ugovor.


Miodrag Kustudić

Miodrag Kustudić


Na rubu bankrota


Zaključak je kako je uglednik Laporta igrao dvostruku igru. Messi je naravno itekako željena, ali i skupa roba, najavljen je njegov odlazak u Pariz s čime bi PSG imao uistinu »Dream Team«.


– Tako ispada. Mislim da će Messi ići u Pariz. S Barcom nije bilo dogovora zbog financijskih ograničenja, iako je Messi sa 75 na 35-30 milijuna eura smanjio tu svoju plaću. Kada je pak riječ o Barceloni, oni su na rubu bankrota, oni su nadrljali. Klub ima dug veći od 1,3 milijarde eura.


Spominjanje tolikih dugovanja otvara itekakve upite kako će Barcelona dalje, nema ni Messija ni novaca. Jer kao u starom vicu »došlo je vrijeme da je bolje imati nego ne imati«. U međuvremenu igrači su pognutih glava, navijači protestiraju jer je klub očito u slijepoj ulici.


– Pitanje je što će biti, bit će im baš strašno. Nema im izlaska, baš je teško. Recimo, htjeli su prodati Griezmanna, ali nitko ne želi ići. Kako su osvajali one titule, oni su svake godine igračima produžavali ugovore. Ne može recimo jedan obrambeni igrač zarađivati 15-20 milijuna eura, govorim o neto ciframa. Messi ih je pak godišnje koštao 150 milijuna eura bruto. To je nemoguće izdržati.


Slučaj Ramos


O Messijevom umijeću nema riječi, može mu se samo »skinuti šešir do poda«, ali s druge strane spominjanje ovakvih brojki otvara pitanje kamo financijski ide nogomet.


– Te sve brojke u vrhunskom nogometu, to nije normalno. Ali imamo raznih primjera. Cristiano Ronaldo je u Real Madridu tražio povišicu za produženje ugovora, nije je dobio i otišao je. Laporta pak kao da nije znao kakva je situacija, on vodi klub kao da vodi neku firmu. Real Madrid i njegovo vodstvo su tu pametniji od svih njih. Nisu dali Ramosu više no što su mislili. Riječ je o 12,5 milijuna eura godišnje i to samo jednu godinu, onda je išlo 10 posto manje. Svim igračima su snizili ugovore 10 plaće. Ramos nije htio pristati, ostati na godinu dana. Modrić je potpisao. Mislim da će Luka tamo završiti karijeru za tri-četiri godine.