PRVA HNL

Pobjednički mentalitet protiv garda pobjednika – u Osijeku se igra derbi koji bi mogao odlučiti hrvatskog prvaka

Davor Petrović

Petar Bočkaj i Stefan Ristovski/Foto: PIXSELL

Petar Bočkaj i Stefan Ristovski/Foto: PIXSELL

Osijek je u velikom zanosu i ima gard pobjednika. Međutim, mi smo navikli na velike utakmice i teške situacije – kaže Damir Krznar, trener Modrih



ZAGREB Večerašnji derbi u srcu Slavonije mogao bi imati ogroman utjecaj na rasplet bitke za naslov prvaka, u kojoj već mjesecima rame uz rame jure Dinamo i Osijek. Modri, doduše, drže bolju poziciju jer imaju dva boda više i jednu utakmicu manje, ali jasno je da bi im eventualan poraz na gostovanju kod glavnog rivala nanio dosta štete.


– Ulazimo u seriju derbija i sada nam je svaka utakmica važna. Kompletni smo i izuzetno motivirani te želimo pokazati cijeloj ligi da i dalje ne mislimo ispustiti ulogu lidera – objašnjava Damir Krznar.


Trener Dinama večeras na raspolaganju neće imati ozlijeđenog Sadegha Moharramija te Robbieja Burtona i Marija Gavranovića zbog kartona.




– Veseli nas izuzetno dobar Osijek u ovoj sezoni. Stvaraju nam pritisak iz kola u kolo, a to i nas tjera da dajemo najbolje od sebe. Ovaj će derbi sigurno biti sučeljavanje dvaju trenutačno najboljih klubova u Hrvatskoj. Nadam se lijepoj utakmici, bez obzira na važnost, i našoj pobjedi – dodaje maksimirski šef struke.


Za nijansu bolji


Eventualna pobjeda u Osijeku Dinamu bi donijela pet bodova viška, uz spomenutu utakmicu manje, kao i bolji skor u međusobnim ogledima.


– U slučaju da sada osvojimo tri boda, jasno je da sve dalje neće biti lagano. Tu su Hajduk, Rijeka, Gorica, kod kojih idemo u goste, kao i još puno teških utakmica. Morat ćemo biti ozbiljni, studiozni i vrlo raspoloženi do samog kraja. Mi vjerujemo da smo za nijansu bolja momčad, ali to moramo potvrditi na terenu. Osijek je u velikom zanosu i ima gard pobjednika. Međutim, mi smo navikli na velike utakmice i teške situacije. Dinamo ima pobjednički mentalitet i na njemu gradimo temelj svoje sportske prepotencije, da se i dalje za sve pita nas – tvrdi Krznar.


Na suprotnoj strani terena stajat će ambiciozna momčad pod stručnim ravnanjem nekadašnjeg trenera Dinama.


– Mnogo sam puta istaknuo da je to razdoblje bilo lijepo i korektno. U Dinamu sam proveo dvije vrlo uspješne godine, ali rastanak nije bio slavan, a neke izjave prema meni nisu bile korektne. Sada sam motiviran za pobjedu. Sigurno je da ovo nije obična utakmica u bodovnom značenju, ali emocionalno mi nije ništa važnija od utakmice s Hajdukom. Nisam odgojen da mrzim – objašnjava Nenad Bjelica.


Na maksimumu


Prema njegovim riječima, ništa neće biti riješeno u ovom derbiju.


– Nakon ove srijede, pred nama je još šest kola. Naša je momčad dobra u glavi, a raspoloženje nam je na visini. Igramo protiv najbolje hrvatske momčadi, koja je ostvarila najbolji povijesni rezultat Dinama u posljednjih pedesetak godina. Mi smo u trima međusobnim utakmicama u ovoj sezoni pokazali da se možemo ravnopravno nositi s njima, čak i kada ja nisam bio trener. Zato vjerujem da ćemo biti na visini zadatka i osvojiti tri boda – rezonira trener Osijeka, koji također ima prisilne izostanke u momčadi.


Naime, ozlijeđena su dva stopera Gutieri Tomelin, zvan Guti, i Jose Antonio Caro, a Vedran Jugović je sakupio tri žuta kartona.


Osvrnuo se i na sastav u kojem neće biti suspendiranog Jugovića te ozlijeđenih stopera Gutija i Josea Cara.


– Naš se sastav neće puno mijenjati u odnosu na utakmicu protiv Hajduka. Nema ni razloga za preinake. Imali smo nekoliko igrača s određenim problemčićima nakon Poljuda, ali naći ćemo jedanaest spremnih za teren i devetoricu za klupu. Svi su igrači na svom maksimumu i zato ne mogu pogriješiti pri izboru – zaključuje Bjelica.