Posljednji pozdrav s juga

Ožalošćena i Crna Gora, brojni sportaši odali počast svojem bivšem izborniku Kranjčaru

Hina

"Kao igrač Zlatko "Cico" Kranjčar ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom i jugoslavenskom nogometu, dok je baveći se trenerskim pozivom dao ogroman doprinos u ostvarenju zapaženih rezultata s klubovima koje je predvodio i reprezentacijama Hrvatske i Crne Gore“, navodi FSCG.PODGORICA Nogometni savez Crne Gore (FSCG) izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji, Hrvatskom nogometnom savezu (HNS), GNK Dinamo Zagreb, navijačima i cjelokupnoj hrvatskoj nogometnoj javnosti, zbog smrti Zlatka “Cice” Kranjčara.


“Kao igrač Zlatko “Cico” Kranjčar ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom i jugoslavenskom nogometu, dok je baveći se trenerskim pozivom dao ogroman doprinos u ostvarenju zapaženih rezultata s klubovima koje je predvodio i reprezentacijama Hrvatske i Crne Gore“, navodi FSCG.


Crnogorska kuća nogometa podsjetila je da je Kranjčar bio izbornik nacionalne vrste od ožujka 2010. do rujna 2011. godine, a  reprezentaciju Crne Gore predvodio je na 13 utakmica. “Sokoli” su pod njegovim vodstom upisali šest pobjeda, četiri poraza i tri remija i zauzimali 16. mjesto na FIFA-inoj ljestvici, što je najbolja pozicija crnogorske reprezentacije u njenoj povijesti.
“Cico, vječna ti slava i hvala,” objavio je FSCG.


Od Kranjčara se oprostila i legenda crnogorskog nogometa, nekadašnji igrač Rome i Juventusa i kapetan reprezentacije Crne Gore dok je Cico bio izbornik, Mirko Vučinić koji je na Twitteru napisao: “Posljednji pozdrav dragom drugu i prijatelju”.


U izjavi za crnogorski portal CDM nekadašnji igrač Rijeke i crnogorski reprezentativac Radomir Đalović rekao je da je Kranjčar bio vrhunski trener i čovjek.


“Cico je bio neponovljiv, vrhunski trener i čovjek, imao je nevjerovatnu karizmu. Gdje god da je radio bio je obožavan, imao je svugdje rezultate. Ovo je veliki gubitak. Cico je bio rođeni pobjednik, kao igrač i kao trener”, rekao je Đalović.


Vijest o smrti Zlatka Kranjčara na naslovnicama je svih crnogorskih portala, tamošnji sportski novinari u kolumnama navode da je odlazak Cica Kranjačara “rastužio svakog navijača crnogorske reprezentacije zbog svega što je legenda hrvatskog i jugoslavenskog nogometa dala, ali se i naglašava kako je Kranjčar mogao mnogo više učiniti da je duže ostao na klupi Crne Gore.


Poznati crnogorski sportski novinar Aleksandar Radović u kolumni na portalu Vijesti.me naslovljenoj: “Cico, hvala ti za 39 nezaboravnih dana”, navodi da je za nešto više od 18 mjeseci, koliko je živio i radio u Crnoj Gori, “šarmantni hrvatski trener ostavio takav trag da se i skoro deset godina kasnije o njemu priča i piše kao o čovjeku koji je, s ekipom koju je vodio, stvarao čuda i sanjao čudo.“


“Došao je u Podgoricu u veljači 2010. godine, kao “najbolje čuvana tajna” predsjednika FCSCG Dejana Savićevića, počeo je priču s tri uzastopna poraza u prijateljskim utakmicama, ali vjerujući u ono što radi i u one s kojima radi – u, ispostavit će se, zlatnu generaciju CG nogometa. Te kvalifikacije za EURO, ta prva četiri susreta, tih 39 nezaboravnih dana, bili su najljepša crnogorska nogometna (sportska) priča“, naveo je Radović u kolumni.


Kranjčar je smijenjen s kormila crnogorske reprezentacije nakon njegovog prvog poraza, od Walesa u Cardiffu u rujnu 2011., ali ne samo zbog poraza već, ispostavit će se kasnije, zbog sukoba s prvim čovjekom crnogorskog nogometa Dejanom Savićevićem, s kojim je kasnije preko medija razmijenio oštre riječi.


Nakon njegove smjene, Crna Gora je poražena od Češke u doigravanju za odlazak na EURO 2012 u Ukrajini i Poljskoj, dok je među ljubiteljima nogometa u Crnoj Gori ostalo vjerovanje da bi se reprezentacija prvi put u povijesti plasirala na veliko natjecanje da je Kranjčar ostao na klupi.