Brdska automobilistička utrka

39. Buzetski dani: Dirljiva poruka navijača iz Marinci  

Edi Prodan

Buzetski dani / Foto FB Marin Krančić 

Buzetski dani / Foto FB Marin Krančić 

Posebno je dirljivo bilo u Marincima, na zavoju broj 17 gdje se uz Komušćicu tradicionalno okuplja najveći broj najvatrenijih navijača. Oni ne samo da nisu stvarali probleme organizatorima nego su istaknuli RIP poruku onima koji su između dvije utrke, između dva Buzeta nažalost zauvijek otišli



 


BUZET  Jedna od najuzbudljivijih i najposjećenijih sportskih priredbi u Hrvatskoj svakako je brdska automobilistička utrka u Buzetu.


 




Osim za domaće, hrvatsko prvenstvo godinama se vozi i za europsko, a s obzirom na kalendar često je inaugurirala i prvaka Europe.


U natjecateljskom, ali još i više u gledateljskom smislu to joj je davalo dodatni naboj i posjećenost. U situacijama povoljnih vremenskih prilika, ne bi bila rijetkost da okupi i do 15 tisuća gledatelja.



A onda je došao covid19. Oktanski spektakl, 39. Buzetski dani došao je u pitanje, razmišljalo se o preskakanju utrke… Srećom, organizatori koji su ovaj spektakl omogućili već 38 puta, nisu odustajali. Uspjelo se organizirati tradicionalno “brdo” što je unatoč svemu jamčilo više od stotinu bolida i automobilista na 5001 metar dugoj stazi.



Ali – što s publikom? Kako ju zaustaviti, kako učiniti utrku epidemiološki sigurnom kad “prijeti opasnost” od dolaska nekoliko tisuća gledatelja? Odgovor publike koja utrku u Buzetu čini jedinstvenom bio je zadivljujuć. Ne da su organizatorima činili probleme dolaskom na svoje pozicije uz stazu, nego su pokazali što navijači uistinu jesu: ljudi posebnih emocija i golemog poštovanja prema onima koje bodre, u ovom slučaju automobilistima.



Posebno je dirljivo bilo u Marincima, na zavoju broj 17 gdje se uz Komušćicu tradicionalno okuplja najveći broj najvatrenijih navijača. Oni ne samo da nisu stvarali probleme organizatorima nego su istaknuli RIP poruku onima koji su između dvije utrke, između dva Buzeta nažalost zauvijek otišli.


Riječ je i junacima Buzetskih dana, automobilistima koji nikad nisu štedjeli svoje automobile, još manje sebe same. I baš kao što je poručila publika iz Marinci – počivajte u miru: nakon Jiria Losa, u svega nekoliko dana i to neposredno prije buzetske utrke s ovog svijeta otišli su i Istvan Kavecz Bongo te Uberto Bonucci. S ovog svijeta da, ne iz Marinci i Buzeta.


I kao što poruka kaže – vidimo se 2021. Nadamo se na nikad posjećenijim, jubilarnim 40. Buzetskim danima!