Osmina finala Europske lige

Definicija ruske zime: Dinamo će danas u Krasnodaru igrati na -9 stupnjeva Celzija

Davor Petrović

Zoran Mamić/Foto: PIXSELL

Zoran Mamić/Foto: PIXSELL

Prognostičari najavljuju nimalo ugodnih minus devet stupnjeva u Krasnodaru, a moguć je i snijeg.



ZAGREB Večerašnje gostovanje kod Krasnodara, u sklopu šesnaestine finala Europske lige, Dinamu donosi dodatni problem u obliku vrlo niske temperature. Naime, prognostičari najavljuju nimalo ugodnih minus devet stupnjeva, a moguć je i snijeg.


Usporedbe radi, dovoljno se prisjetiti subotnjeg derbija s Osijekom na stadionu Maksimir. Tog dana bilo je vrlo hladno, a termometri su pokazivali da je Zagreb na minus tri. Ruska zima, odnosno niska temperatura ne bi smjela biti presudna, iako je jasno da se utakmica igra, za »modre«, u nesvakidašnjim uvjetima.


Suvišno je podsjećati da su svi iz Maksimirske 128 puni optimizma uoči ovog ogleda. Štoviše, članovi Dinamovog stručnog stožera su u svoju projekciju nastupa u iduća tri tjedna ubacili i dvije utakmice osmine finala Europske lige, što znači da su duboko uvjereni u prolaz.




– Ovu utakmicu očekujemo u jako dobrom stanju, i psihički, i fizički. Posebno me veseli što nemamo velikih problema s ozljedama, a pobjeda nad Osijekom dala nam je dodatni impuls samopouzdanja – poručio je Zoran Mamić uoči odlaska prema Rusiji.


Strah od ozljeda tinjao je tijekom nedjelje i ponedjeljka, odnosno nakon derbija s Osijekom, tijekom kojeg se Dominik Livaković uhvatio za preponu, s bolnim izrazom lica. No, pregled magnetskom rezonancom je pokazao da se radi o lakšoj mišićnoj ozljedi te da će prvi golman Dinama i Hrvatske biti spreman za sučeljavanje s Krasnodarom, uz potrebne fizikalne terapije.


Nije na odmet podsjetiti da je prošle jeseni Livaković u dva navrata bio izabran u momčad kola Europske lige. Njegove obrane bile su temelj još uvijek aktualnog modrog uspjeha na međunarodnoj sceni, pogotova u prva dva nastupa, kada su suparnici bili Feyenoord i CSKA iz Moskve, dok je Dinamo još tražio optimalnu formu.


– Sada igramo s jako dobrim suparnikom, koji je, po meni, možda i bolji nego CSKA. Krasnodar je ovdje stigao iz Lige prvaka, ima jako puno kvalitetnih pojedinaca i igra raznovrsno i kombinatorno u napadu. To im je jači dio momčadi, premda je jasno da su dobri u svim linijama – rezonira maksimirski šef struke.


Dinamo je u zadnjih pet tjedana odigrao sedam utakmica HT Prve lige i već je uhvatio natjecateljsku formu, dok je Krasnodar isto razdoblje proveo na pripremama za nastavak sezone. Tu razliku mnogi nogometni stručnjaci vide kao laganu prednost na strani hrvatskog prvaka.


– To nam može biti tako, ali i ne mora. Ni oni ne znaju u kakvom su trenutačno stanju. Sigurno je da nakon priprema imaju precizan uvid u parametre koji ih zanimaju, poput pretrčanih kilometara, ali teren je nešto drugo. Kada se igra prva natjecateljska utakmica, ni sam trener ne zna što može očekivati od svoje momčadi – tumači trener Dinama.


Njegova momčad je, pak, u veljači spojila tri uzastopne pobjede, nakon što je u siječnju osvojila šest bodova iz četiri prvenstvene utakmice. Za Zorana Mamića to je jasan znak da se situacija razvija u skladu s planovima.


– Trebalo nam je malo vremena da dođemo na pravu razinu. Mislim da iz utakmice u utakmicu pokazujemo sve bolju igru. Ofenzivni dio momčadi bi mogao biti još bolji i učinkovitiji jer stvaramo puno izglednih prilika. To moramo bolje koristiti. Obrana se vraća na staru razinu, već tri utakmice u nizu nismo primili gol – zaključuje Zoran Mamić.