Kakav cirkus

Orijent 1919 i Opatija moraju u kvalifikacije, središte Rijeka podržalo prijedlog protivan interesu svojih klubova!?

Portal Novi listRIJEKA Ovoga utorka najavljen je sastanak Izvršnog odbora HNS-a na kojem se očekuje donošenje izvjesne odluke o prekidu svih nogometnih natjecanja u Hrvatskoj osim Prve HNL. Posljednjih tjedana trajali su pregovori na svim razinama HNS-a, a navodno je svih pet nogometnih središta podržalo prijedlog da se Prva HNL neće širiti, dok bi se Druga HNL proširila za dva člana. U praksi bi to značilo da će Šibenik postati novi prvoligaš, posljednja momčad Prve HNL direktno ispasti, a pretposljednja u kvalifikacije s drugoplasiranim drugoligašem – Orijentom 1919. Kada je u pitanju popunjavanje Druge HNL igrale bi se kvalifikacije između pet trećeligaških prvaka. Među njima je i vodeća momčad Treće HNL – zapad – Opatija.


Ne treba napominjati da su svi klubovi izuzev pretposljednje momčadi Prve HNL, koji bi trebali u kvalifikacije u prilično teškom položaju, jer je iza njih višemjesečna stanka. Nije im još dozvoljeno trenirati, a u kvalifikacije, koje bi se trebale održati krajem srpnja ili početkom kolovoza, će ući bez prijateljskih utakmica. Kako uopće dovesti (polu)amaterske momčadi u sportsku formu nakon petomjesečne stanke i to bez prijateljskih utakmica?


Budući da su sva središta navodno stala iza ovoga prijedloga ispada da je središte Rijeke u ovom slučaju okrenulo leđa interesu svojih klubova – Opatiji i Orijentu 1919. Bivši čelnik NS-a Rijeke je Marijan Kustić, aktualni izvršni direktor HNS-a, kojega je na toj funkciji naslijedio Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeke i dopredsjednik HNS-a. Ovaj prijedlog su podržali i županijski nogometni savezi u kojima su čelnici Opatije i Orijenta 1919 svedeni na članove Skupštine.
U prijevodu nemaju pravo glasa kao što trećeligaški klubovi iz Primorsko-goranske županije nisu imali pravo glasa kada je Županijski nogometni savez podržao mimo njihove volje prijedlog o rasformiranju Treće HNL – zapad bez zagrebačkih klubova.