EURO U-21

Nova prilika za povijest: Hrvatska u ključnoj utakmici protiv Engleske traži prolaz u četvrtfinale

Davor Petrović

Hrvatska U-21 reprezentacija/Foto: REUTERS

Hrvatska U-21 reprezentacija/Foto: REUTERS

Ne bi bilo pametno ostaviti im previše prostora jer imaju moćne pojedince koji rade razliku. Moramo biti pametni i gusti i u svakome trenutku biti opasni – kaže Igor Bišćan



ZAGREB Igor Bišćan u nedjelju je pomaknuo granice i postao prvi izbornik U-21 reprezentacije koji je uknjižio pobjedu na kontinentalnoj smotri, a danas mu se pruža nova prilika za povijest. Uspiju li njegovi štićenici na stadionu Bonifika u Kopru nadvisiti vršnjake iz Engleske u trećem kolu skupine D, nekadašnji trener Rijeke postat će i prvi koji je izborio četvrtfinale Europskoga prvenstva.


Doduše, tu postoji jedna nepovoljna kombinacija vezana za drugu današnju utakmicu skupine D, no teško je vjerovati da Švicarska može zabiti tri ili više pogotka Portugalcima, koji dosada nisu primili gol. Prema tomu, pobjeda u Kopru trebala bi Hrvatskoj jamčiti prolaz.


– Englezi i mi smo sada u potpuno suprotnom psihološkom momentu. Od njih su svi više očekivali, a ovo što prikazuju na Europskome prvenstvu nije bilo dovoljno dobro za njihove standarde. Mi moramo misliti na sebe jer su oni još uvijek moćni, a u nekim kombinacijama mogu i proći u četvrtfinale. Znamo da će gristi i biti maksimalno ozbiljni. Svjesni smo da nas očekuje jako teška utakmica – kaže Bišćan.


Promjena vratara




Mlada izbornika u ovom trenutku najviše zabrinjava zdravstveni bilten njegove reprezentacije. Naime, Lovro Majer ozlijedio se u dvoboju s Portugalom, a nakon pobjede nad Švicarskom upitni su Bartol Franjić, Marin Šverko i Martin Erlić. Sve su to manje ozljede, no u ritmu igranja svaka tri dana mogu značiti velik hendikep.


– Do samog početka utakmice s Engleskom nećemo znati koga imamo na raspolaganju. Tek ćemo tada vidjeti tko će početi utakmicu, a tko će biti na klupi – objašnjava 42-godišnji stručnjak.


Sigurno je da će na golu biti Dominik Kotarski, koji je uoči Europskoga prvenstva kotirao kao treća opcija iza Adriana Šempera i Ivana Nevistića. Bišćan mu je dao priliku u ogledu sa Švicarcima, a njegove su intervencije potvrdile da je bio u pravu.


– S obzirom na tip utakmice kakvu sam očekivao, smatrao sam da će nam kvalitete Kotarskog više odgovarati. To nema nikakve veze s onime što je Šemper pokazivao na golu jer je on uvijek bio pouzdan i pokazao je da se na njega u svakom trenutku možemo osloniti. Ušao sam u mali rizik promjenom vratara, Kotarski je imao raznih situacija, a na kraju je bilo i dovoljno mirnoće da nas spasi u sudačkoj nadoknadi. Sada će braniti i protiv Engleske – objašnjava Bišćan, dodajući da je Šemper osjetio i neke probleme sa zapešćem.


Dodatan motiv


U prvim dvjema utakmicama Europskoga prvenstva Hrvatska je pokazala dva lica. S Portugalom se uglavnom branila čekajući kontru, a sa Švicarcima je zauzela napadački gard.


– Za Engleze nećemo znatnije mijenjati koncepciju i način igre, ali sigurno je da nećemo ni srljati. Ne bi bilo pametno ostaviti im previše prostora jer imaju moćne pojedince koji rade razliku. Moramo biti pametni i gusti, korigirati jedni druge, individualno se braniti i u svakome trenutku biti opasni prema naprijed – tumači hrvatski izbornik, uz napomenu da će hrvatska klupa pratiti razvoj događaja na utakmici Portugala i Švicarske te će, bude li potrebe, u skladu s time vući određene poteze.


Dodatna se motivacija pak crpi iz A reprezentacije.


– Čuli smo da su pomaknuli termin treninga da bi mogli pratiti našu utakmicu protiv Švicarske. To je lijepo čuti i znati jer svi ovi dečki gledaju prema A reprezentaciji, a sada pošteno ginu za ovaj dres – zaključuje Bišćan.