KAKO DO EUROPE

Nogometaši Rijeke najviše ovise o sebi, u posljednjem kolu imaju meč-loptu za plasman u Konferencijsku ligu

Denis Frančišković

Momčad Rijeke/Foto: V. KARUZA

Momčad Rijeke/Foto: V. KARUZA

Subota će biti uvelike u fokusu zbog utakmica na Rujevici i Poljudu. Rijeka ima sve u svojim rukama, pobjeda nad Goricom joj garantira Europu, a u slučaju drugih ishoda Bijeli ovise o scenariju na Poljudu gdje gostuje Lokomotiva



RIJEKA Hrvatska nogometna liga u subotu ulazi u svoje posljednje, nikad neizvjesnije kolo. Dinamo je najranije prekinuo tračak neizvjesnosti, novim ranijim osvajanjem 22. titule, podjela još jedne ili dvije europske ulaznice ostavljena je za posljednjih 90 minuta, jednako kao i odluka o klubu koji napušta prvi razred hrvatskog nogometa. Od pet posljednjih utakmica, samo jedna i to ona Dinama i Šibenika, praktički ne odlučuje o ničemu! No, to su sve čari koje je ove godine simpatizerima klubova i samim akterima priskrbio HNL. Nova ulaganja, hibridni travnjaci, zaoštravanje konkurencije, novi val mladih igrača… očito su učinili svoje. U trenucima kada se očekivalo da će HNL zbog koronakrize i bez gledatelja učiniti možda korak nazad, dogodilo se suprotno. Liga je postala bolja što je svojevrsni fenomen s obzirom na cijelu situaciju, ali svakako nešto za svaku pohvalu.


Nogometaši Rijeke u nedjelju su po svom ustaljenom obrascu ovog proljeća, prezentirali dva oprečna lica u jednoj utakmici, s puno muke došli do vrijedna tri boda. Nakon samo mršavog boda u tri derbija (Osijek, Hajduk, Dinamo), vezali su dva gostujuća troboda i iz svoje perspektive uz puno stresa bodovno učinili najviše što su mogli. Dogodilo se ono što se i prognoziralo, u subotu meč-loptu za Europu imat će s Goricom na travnjaku Rujevice. U konkurenciji su ostali trećeplasirana Gorica (59), četvrtoplasirana Rijeka (58) i petoplasirani Hajduk (57). S bitnom naznakom – ako Dinamo u srijedu osvoji Rabuzinovo sunce, odnosno dvostruku krunu, u Konferencijsku ligu će i četvrtoplasirana momčad. Kako do Europe?


Rijeka


Rijeka sigurno ulazi u Konferencijsku ligu pobjedom nad Goricom čime bi završila na trećem mjestu. Ako remizira, na četvrtom mjestu može ostati samo ako Hajduk ne pobijedi Lokomotivu na Poljudu. Ako se pak dogodi da Splićani svladaju Lokose, a Rijeka ne pobijedi sastav Siniše Oreščanina, Rijeka će nakon devet godina ostati bez Europe. U svakom slučaju pred Tomićevim igračima velik je imperativ i utakmica u kojoj nemaju pravo niti na najmanji kiks. Možda je konačno vrijeme da spoje dva dobra poluvremena i iskupe se za sve oscilacije ove godine. U suprotnom, sezona bez Europe, s financijskog, marketinškog i kupoprodajnog aspekta te bez trofeja, bila bi najlošija u eri Damira Miškovića.


Gorica




Za razliku od Rijeke koja je osvojila u posljednjih pet kola samo sedam bodova, Goričani su se probudili i osvojili njih devet. No, treću su poziciju mogli osigurati davno prije da im se nije istopila prednost od 15 bodova pred Riječanima.


Gorici je za zadržavanje trećeg mjesta dovoljan remi na Rujevici, čak i u slučaju Hajdukove pobjede jer ima bolju gol razliku, a i omjer sa Splićanima (dvije pobjede, remi, poraz). U slučaju poraza završit će kao četvrti ako Hajduk ne matira »lokose«, a u za njih najgorem scenariju bez Europe ostaje ako izgubi od Rijeke i Hajduk pobijedi Lokomotivu.


Hajduk


Splićani neće sigurno vidjeti Europu u za njih najgorem scenariju uoči subote. Odnosno ako Istra 1961 napravi senzaciju u Velikoj Gorici, pobijedi Dinamo i osvoji svoje prvo Rabuzinovo sunce. U tom slučaju niti četvrto mjesto ne donosi europsku vizu. Neovisno o slavljeniku na Rujevici ta momčad imat će više bodova od Hajduka, a u slučaju remija, opet je Gorica u prednosti zbog boljeg međusobnog omjera.


Četvrto mjesto u najmanju ruku Hajduku donosi pobjeda, a do njega može i u situaciji ako remizira s »lokosima«, a Rijeka izgubi od Gorice. Tada bi Splićani završili ispred Riječana također zbog boljeg međusobnog omjera (tri pobjede, poraz).


U svakom slučaju subota će biti uvelike u fokusu zbog utakmica na Rujevici i Poljudu. Rijeka ima sve u svojim rukama, pobjeda joj garantira Europu, a u slučaju svakog drugog ishoda Bijeli ovise o Hajduku i scenariju na Poljudu.


Sadašnji poredak bio je nekako najkonstantniji ovog prvenstva bez obzira na uspone i padove triju sastava koji su pretrpjeli bitne redizajne u struci, ali i u pogledu rostera. Jedno je gotovo sigurno, ni Goricu, ni Rijeku niti Hajduk nećemo gledati s većinom dosadašnjih igrača u sljedećem prvenstvu. Motiva svi imaju dovoljno.