EUROPSKA LIGA

Nogometaši Dinama večeras u Villarrealu traže uzvrat sličan onom protiv Tottenhama

Davor Petrović

Foto: PIXSELL

Foto: PIXSELL

U utakmicu ne ulazimo s bijelom zastavom. Moramo pobijediti da bismo se plasirali u polufinale i to idemo pokušati napraviti – kaže Damir Krznar, trener Dinama. Ademi i Petković u zapisniku



ZAGREB Stigao je dan uzvrata s Villarrealom i odgovora na svu silu pitanja o zdravstvenom stanju Arijana Ademija i Brune Petković. Sudeći po onome što je uoči drugog poglavlja četvrtfinala Europske lige rekao Damir Krznar, obojica će biti u zapisniku večerašnjeg dvoboja sa Žutom podmornicom.


– Ademi je dobio jako nagnječenje stopala na utakmici s Lokomotivom, i to je u prvi trenutak izgledalo ružno. Međutim, oteklina je malo splasnula, a on je iznimno motiviran i željan igre. Jasno mi je poručio da uopće ne razmišlja o tome da ne bi bio u konkurenciji – objašnjava trener Dinama.


Prema tome, Ademi bi sigurno trebao biti dio udarne jedanaestorke. Kod Petkovića se radi o ozljedi ramena, koje je, kako kažu u modrom taboru, iznimno bolno.




– Sve je u njegovim rukama, odnosno u njegovoj želji da primi dvije-tri blokade i pokuša pomoći nekakvih tridesetak minuta. Petković to želi, a mi ćemo ga, po potrebi, možda i koristiti jer tu nema opasnosti od teže ozljede. Kod njega je rizik isti, bez obzira nastupi li sada ili za šest tjedana. Ta bol će s vremenom prestati, ali on mora još puno raditi na jačanju kako bi mišić preuzeo funkciju ligamenta. Petković će igrati ako će to biti baš jako potrebno – dodaje Krznar.


Prekidi


Modri u uzvrat ulaze s minimalnim zaostatkom iz Zagreba, što znači da im nadu može dati samo pobjeda. Preciznije, za produžetak im je dovoljan jedan zabijeni gol a da se njihova mreža zatrese, a bilo kakva druga pobjeda vodi ih u polufinale Europske lige.


– Kad bismo zamišljali neki idealan scenarij, naša su šansa prekidi jer je Villarreal dosta propustan u tom segmentu. Pokušat ćemo se nametnuti u kontinuiranom napadu, a na prekidima ćemo polagati nekakve nade. Prvo poluvrijeme iz Zagreba nam je vodilja jer smo u tom razdoblju imali nekoliko izvrsnih situacija. Našli smo se u četiri-pet poluprilika, a na ovoj razini natjecanja to se mora iskoristiti – tumači maksimirski šef struke.


Zaostatak od jednog gola govori da Dinamo ne mora jurišati od prve minute, a to pak znači da je stručni stožer već izabrao plan.


– Pokušat ćemo mijenjati ritam igre. Na primjer, bilo bi savršeno da u posljednjih petnaest-dvadeset minuta igre uđemo s 0:0 pa da se onda totalno prebacimo u napad. Međutim, momčad kalibra Villarreala troši suparnika i zato je teško očekivati da ćemo u tom razdoblju imati dovoljno svježine. Zbog toga ćemo pokušavati mijenjati ritam. Na trenutke ćemo napasti visoko pa se spustiti u blok, ponovo napasti visoko pa se onda opet spustiti u blok… Naravno, pokušat ćemo što ranije doći do gola, ali neće biti drama ni ako posljednjih deset minuta dočekamo s 0:0 – kaže Krznar.


Bez špice


Budući da je Mario Gavranović ozlijeđen, a Petković je još uvijek u fazi oporavka, Dinamo mora igrati bez klasične špice. Samim se tim razmatraju taktičke varijante izvan uobičajene formacije 4-2-3-1. Kako tvrdi Krznar, jedna od njih je i igra s dva isturena napadača.


– Stalno kombiniramo, a na kraju ćemo se odlučiti. No neće to biti neke bitne formacijske promjene u odnosu na prvu utakmicu. Svi vjerujemo da možemo ponoviti uzvrat s Tottenhamom! Sigurno je da u ovu utakmicu ne ulazimo s bijelom zastavom. Zbog čega nam se ne bi ponovilo izdanje s Tottenhamom u Zagrebu? Moramo pobijediti da bismo se plasirali u polufinale i to idemo pokušati napraviti – rezonira trener Dinama.


Prošlog je vikenda Villarreal na svom terenu izgubio od Osasune rezultatom koji bi Dinamu otvorio vrata prolaza (1:2), s time da je Unai Emery odmarao čak osmoricu standardnih igrača.


– Mi protiv Lokomotive nismo bili toliko hrabri da si priuštimo takav luksuz. Sada smo vidjeli da nas je Emery ozbiljno shvatio nakon eliminacije Tottenhama, čim je odmarao toliko igrača – zaključuje Krznar.