SP u Kataru

HRVATSKA – BRAZIL 5:3 Marquinhos je pogodio vratnicu! Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva!

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Neymar je istekom prvoga produžetka ipak uspio svladati sjajnog vratara Livakovića, poravnao je Bruno Petković krajem drugog produžetka



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija od 16 sati igra četvrtfinale SP-a u Kataru protiv jednog od najvećih, ako ne i najvećeg favorita za osvajanje titule svjetskog prvaka – Brazila. Utakmica na stadionu Education City u Al Rayyanu s nestrpljenjem se čeka ne samo u Hrvatskoj i Brazilu već i po cijelom svijetu. Pobjednik ovoga dvoboja u polufinalu će igrati protiv pobjednika susreta Argentine i Nizozemske.


Izbornik Zlatko Dalić sigurno će napraviti nekoliko promjena u odnosu na sastav koji je počeo susret s Japanom. Izbornik Vatrenih najavio je povratak u sastavu Borne Sose, što znači da s lijevog boka na klupi seli Borna Barišić. Najviše dvojbi vlada oko toga tko će predvoditi hrvatski napad. Dalić na toj poziciji tijekom cijeloga prvenstva traži optimalno riješenje. Počeo je s Andrejom Kramarićem, nastavio s Markom Livajom i Brunom Petkovićem, a zaključio s – Antom Budimirom.


Čekamo službene sastave koje bi trebale otkriti kako je Dalić riješio svoje dvojbe i s kojim jedanaestorkom se nada zaustaviti moćan brazilski stroj i utišati sambu.




Stigli su sastavi. Prema najavama u momčad se vratio Borna Sosa, a Dalić se kod odabira prve špice na kraju odlučio za povratak na staro, odnosno kompromisno rješenje tako što je ostavio na klupi Livaju, Petkovića i Budimira. U vršku napada zaigrat će Andrej Kramarić, a na krilu Mario Pašalić.


U sastavu Brazila nema promjena.


JEDANAESTERCI: 2:1 Vlašić, 2:1  Rodrygo (Livaković brani), 3:1 Majer, 3:2 Casemiro, 4:2 Modrić, 4:3 Pedro, 5:3 Oršić, 5:3 Marquinhos (vratnica).


120.+2 minute: Kraj drugog produžetka, o prolasku u polufinale odlučivat će jedanaesterci.


120. minuta: Još jedva velika obrana Dominika Livakovića nakon udarca Casemira.


GOL!!! Bruno Petković je u 117. minuti na dodavanje Mislava Oršića poravnao na 1:1. Hrvatska se vratila u život!


106. minuta: Počeo je drugi produžetak.


105+3 minute: Kraj prvoga produžetka.


GOL!!! Hrvatska obrana na čelu s vratarom Livaković je ipak kapitulirala. Neymar je u prvoj minuti sučeve nadoknade vremena prvog produžetka sve napravio od prodora, preko dodavanja pa do završnog udarca nakon što je zaobišao Livakovića.


103. minuta: Bruno Petković se maestralno oslobodio trojice igrača i podvalio loptu za Brozovića koji je pucao preko gola.


91. minuta:  Počeo je prvi produžetak.


90+4 minute: Sudac Oliver odsvirao je kraj “regularnog dijela”, igrat će se produžeci.


80. minuta: Livaković je ponovo na sceni, ovoga puta zaustavio je udarac Paquete


76. minuta: Livaković je ponovo zaustavio pokušaj Neymara.


72. minuta: Prve promjene u hrvatskom sastavu. Kramarić i Pašalić su izašli iz igre, a Petković i Vlašić su istrčali na teren.


64. minuta: Brazilski izbornik djeluje sve nezadovoljnije igrom svoje momčadi, napravio je i drugu promjenu.


55. minuta: Livaković je ponovo sjajno intervenirao. Brazilci su promašili prvu veliku priliku, hrvatski vratar je istrčao i izašao pobjednikom u sučeljavanju s Neymarom.


49. minuta: Livaković je u dva navrata spašavao svoja vrata. Oglasio se i VAR, srećom nije provjeravano igranje rukom Juranovića već zaleđe Brazila koje je označeno.


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme, nema promjena u sastavima.


45+1 minuta: Kraj prvoga poluvremena bez velikih prilika i pogodaka.


42. minuta: Neymar je probao iz slobodnog udarca, lopta je prošla kroz živi zid, ali Livaković se nije dao iznenaditi.


40. minuta: Brazilci su pojačali pritisak u završnim minutama prvoga poluvremena, ali hrvatska obrana izgleda vrlo čvrsto.


30. minuta: Požutio je i Brozović nakon što je povukao za dres Neymara.


28. minuta: Hrvatska je ponovo zaprijetila po desnoj Juranovićevoj strani. Perišić je okončao akciju nepreciznim udarcem.


25. minuta: Danilo je požutio nakon što je kopačkom umalo zahvatio po glavi Juranovića na ulasku u brazilski kazneni prostor. Hrvatska klupa tražila je viže od žutog kartona.


20. minuta: Neymar je uputio prvi udarac na hrvatska vrata, Livaković je to bez problema zaustavio.


15. minuta: Hrvatska je dobro otvorila utakmicu, Brazilci se nisu uspjeli razigrati


13. minuta: Juranović je prodorom po desnom boku napravio najveći dio posla, Pašalićev ubačaj zamalo je Perišić skrenuo u mrežu.


8. minuta: Nema golova i šansi, oprezan početak obje reprezentacije.


1.minuta: Počela je utakmica.


HRVATSKA – BRAZIL 5:3


Stadionu Education City. Gledatelja: 44.600. Sudac: Michael Oliver (Engleska). Strijelac: 0:1 Neymar (105′) , 1:1 Perković (117′). Žuti kartoni: Brozović, Petković (Hrvatska), Danilo, Marquinhos (Brazil). JEDANAESTERCI: 2:1 Vlašić, 2:1  Rodrygo (Livaković brani), 3:1 Majer, 3:2 Casemiro, 4:2 Modrić, 4:3 Pedro, 5:3 Oršić, 5:3 Marquinhos (vratnica).


HRVATSKA: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (od 110′ Budimir), Modrić, Brozović (od 115′ Oršić), Kovačić (od 106′ Majer), Pašalić (od 72′ Vlašić), Perišić, Kramarić (od 72′ Petković).


BRAZIL: Alisson, Militao (od 106′ Alex Sandro), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo, Paqueta (od 106′ Fred), Casemiro, Neymar, Raphinha (od 56′ Antony), Richalirson (od 84′ Pedro), Vinicius (od 64′ Rodrygo).