Veliki uspjeh

Dinamo pobjedom u Rotterdamu osigurao još jedno proljeće u Europi, kao i prvo mjesto skupine

Davor Petrović

Lovro Majer slavi drugi pogodak Dinama/Foto REUTERS

Lovro Majer slavi drugi pogodak Dinama/Foto REUTERS

Ravnajući se pravilom da ne treba mijenjati momčad koja pobjeđuje, Zoran Mamić je na teren poslao deset igrača iz zadnje utakmice Europske lige, s Wolfsbergerom u Klagenfurtu



ZAGREB Pobjedom u Rotterdamu Dinamo je osigurao prvo mjesto u Skupini K Europske lige, i to kolo prije kraja. Modri su pružili zrelu partiju u srazu s desetkovanim Feyenoordom  i sami su riješili plasman u šesnaestinu finala, baš kao što su i najavljivali prije odlaska u Nizozemsku. Povrh toga, ni u petoj uzastopnoj utakmici Europske lige nisu primili gol.


Feyenoord – Dinamo 0:2 (0:1)

Stadion Feijenoord. Bez gledatelja. Sudac: Chris Kavanagh (Engleska) 7.


Strijelac: 0:1 Petković (45′ – 11m), 0:2 Majer (53′).




Žuti kartoni: Spajić, Toornstra, Geertruida, Berghuis, Senesi (Feyenoord), Theophile, Petković (Dinamo).


FEYENOORD: Marsman 5,5 – Geertruida 5, Senesi 5,5, Spajić 6 (46′ Botteghin), Malacia 5,5 – Diemers 6 (70′ Teixeira -), Toornstra 6, Kökcü 5 – Berghuis 5,5, Linssen 5 (36′ Bannis 5,5), Narsingh 5.


DINAMO: Livaković 6 – Moharrami 6,5, Lauritsen 6, Theophile 6,5, Gvardiol 6,5 – Jakić 6, Ademi 6,5 – Kastrati 6,5 (88′ Perić -), Majer 6,5 (65′ Franjić -), Ivanušec 6 (71′ Oršić -) – Petković 6,5 (88′ Tolić -).

Za vatrenu uvertiru utakmice pobrinuli su se ultrasi iz Rotterdama, koji su priredili festival pirotehnike ispred Stadiona Feijenoord. Na taj način su htjeli dati dodatni impuls svojoj momčadi, a vjerojatno i uznemiriti modri ansambl.


Ravnajući se pravilom da ne treba mijenjati momčad koja pobjeđuje, Zoran Mamić je na teren poslao deset igrača iz zadnje utakmice Europske lige, s Wolfsbergerom u Klagenfurtu. Jedanaesti je bio Luka Ivanušec, i to umjesto Mislava Oršića, koji je završio na klupi za pričuve. Dick Advocaat je, pak, morao slagati udarnu jedanaestorke bez devetorice ozlijeđenih i kartoniranih igača.


Sudeći prema uvodnim minutama, stručni stožer Feyenoorda je procijenio da Sadegh Moharrami predstavlja slabu kariku zagrebačke obrane. Naime, na početku su domaći napadi najčešće išli preko lijevog krila, ali Luciano Narsingh nikako nije uspijevao nadmudriti Dinamovog Iranca. Modri su vrlo brzo uspostavili terensku ravnotežu i preuzeli blagu inicijativu, i to bez pretjeranog rizika.


Konkretnije, prvo poluvrijeme bilo je prilično dosadno jer su obje momčadi stavile naglasak na oprez. U tim trenucima je Dario Vizinger Wolfsbergeru donio prednost u Moskvi, a to je odgovaralo i Feyenoordu, i Dinamu. Doduše, teško je reći jesu li igrači u Rotterdamu znali da CSKA u tim trenucima ide prema ispadanju.


Završnica prvog dijela donijela je sudar Brune Petkovića i Uroša Spajića, kojem je potekla krv na čelu. Dok je srpski stoper bio van terena, Dinamo je složio prvu opasnu akciju, okončanu prekšajem Orkuna Kökcüa nad Lirimom Kastatijem u šesnaestercu. Taj jedanaesterac Petković je pretvorio u modro vodstvo – 0:1.


Nakon povratka iz svlačionica, Dinamo je prepustio inicijativu suparniku, vrebajući priliku za brzi protunapad. Ista se ukazala u 53. minuti. Bila je to izrađena akcija na postavljenu obranu, koju je Arijan Ademi okrunio asistecijom za Lovru Majera – 0:2.


Dva gola prednosti značila su da se Dinamo može može čekati, postavljen u čvrsti blok na četrdeset metara od svog gola. Feyenoord je pokušavao stići do gola, koji bi usmjerio utakmicu prema neizvjesnosti, ali, jednostavno, nikako nije uspijevao stvoriti obećavajuću situaciju. Modri su, s druge strane, sjajno držali obranu, a složili su i nekoliko kontri iz kojih su mogli doći i do trećeg gola.