Maks Juraj Ćelić

Rijekin “špijun” i bratić Luke Capana poručuje iz Ukrajine: “Rijeka je favorit, ali ako bude bojažljiva, Kolos će ih kazniti”

Mateo Sučić

Maks Juraj Ćelić igrao je za Goricu i Varaždin/Foto PIXSELL

Maks Juraj Ćelić igrao je za Goricu i Varaždin/Foto PIXSELL

Kolos je trenutačno četvrta, peta momčad prvenstva, ali ako Rijeka bude na svojoj razini, apsolutno može proći. No, ako budu bojažljivi kao u Osijeku, Kolos će iskoristiti prilike – kaže branič Lavova



RIJEKA Nogometaši Rijeke u ždrijebu eurokupova kao da su mamac za novonastale klubove koji pogonjeni ambicijama, čitaj novcem, traže proboj na europsku scenu. Takav je bio slučaj s turskim Bašakšehirom prije četiri godine, a slična je priča i s ukrajinskim Kolosom iz Kovalivke, koji će u četvrtak gostovati na Rujevici.


Momčad koja je eliminirala Aris u Solunu zaslužuje respekt, ali svejedno predstavlja nepoznanicu koju je pokušao razotkriti Maks Juraj Ćelić. Nekadašnji branič Varaždina i Gorice, danas stoper ukrajinskog prvoligaša Lavova, prije 11 dana igrao je u Kovalivki i na sudbini vlastitog kluba u porazu 4:0 osjetio kvalitetu suparnika »bijelih«.


– Kolos ima vlasnika koji obožava nogomet i financijski je dobro potkovan pa puno ulaže u klub. Na našoj su utakmici imali otvaranje novog stadiona koji nije velik, ali je riječ o prekrasnom kompleksu koji puno govori o klupskim ambicijama – govori 24-godišnjak iz Zagreba koji se prije mjesec dana otisnuo put Ukrajine.




S obzirom na to da dobro zna kvalitete Rijeke, itekako je pozvan analizirati nadolazećega gosta Rujevice.


– Mogu reći da Kolos ima odličnog trenera, u toj su nas utakmici taktički baš nadigrali. Protiv Kolosa igrali smo 3-5-2, a njihov je trener taktiku prilagodio nama, zaigrao 3-4-3 i nadigrao nas na bočnim pozicijama u toj mjeri da nismo imali baš nikakvih rješenja. Čuo sam i od svojih suigrača da je Ruslan Kostyshyn ambiciozan i studiozan trener, sigurno će dobro analizirati Rijeku i svaki detalj momčadi.


Opasni iz prekida


Kada je riječ o igračkom kadru, momčad Kolosa odudara od ponajboljih klubova u Ukrajini po tome što nema legije igrača iz Južne Amerike, već isključivo Ukrajince.


– Kolos ima stvarno jako iskusnu momčad, igrače s puno nastupa u ukrajinskoj Premijer ligi, koja je kvalitetna. Disciplinirani su, znaju što žele i, po mojoj procjeni, prepustit će inicijativu Rijeci. Opasni su iz prekida, gotovo su u svakoj utakmici postigli pogodak na taj način što je važan faktor na koji treba obratiti posebnu pozornost.


Imao je Ćelić i savjet za obranu Rijeke na koga treba obratiti pozornost.


– Imaju nekoliko stvarno dobrih pojedinaca poput tog Lysenka, koji igra u napadu. Ima odličnu lijevu nogu i dobro je koristi, nama je zabio dva pogotka…


I Ćelić se složio da Kolos prema profilu momčadi dosta podsjeća na Goricu koja »bijelima« baš nikako ne leži.


– Kolos je trenutačno četvrta, peta momčad ovdašnjeg prvenstva, ali ako Rijeka bude na svojoj razini, mislim da je favorit i da apsolutno može proći. S druge strane, ako kao u Osijeku budu bojažljivi na početku, Kolos neće čekati, sigurno će iskoristiti prilike koje budu imali. Mislim da je prednost Rijeke što imaju iskustva u tim europskim utakmicama, dok je Kolosu ovo prvi izlazak na međunarodnu scenu i Rijeka to mora iskoristiti. Šteta što neće biti navijača jer znam kako je igrati na Rujevici… Za mene je najvažnije odmah pokazati inicijativu pa će se i oni odmah povući. Vjerujem da će Rožman kvalitetno pripremiti utakmicu i da neće biti problema.


Nametnuti igru


Po svemu rečenom ispada da će Riječani morati žrtvovati kreaciju i lepršavost kojom je i Aris stradao u 2. pretkolu, već se nametnuti čvrstim veznim redom i koncentriranom obranom.


– Rijeka samo mora nametnuti svoju igru. Općepoznato je kako se prolazi na Rujevici kada Rijeka pokazuje ono po čemu je prepoznatljiva, prilike tada dolaze jedna za drugom i pitanje pobjednika nije upitno, ali ako budu bojažljivi kao u nekim zadnjim utakmicama, Kolos će sigurno napraviti probleme Rijeci. Protiv nas su visoko pritiskali, ne znam hoće li se usuditi tako igrati u Europi, ali vidi se da imaju kemiju, dišu zajedno, poštuju i slušaju trenera…


Maks Juraj Ćelić prošao je Dinamovu školu, gdje je igrao s nekolicinom igrača Rijeke, dok je u Varaždinu dijelio svlačionicu s Ivanom Nevistićem, koji će biti na golu Rijeke.


– Nisam se čuo s Nevistićem, ali i Kolos ima odličnog vratara. U prvom je kolu obranio dva jedanaesterca protiv Šahtara. A riječku momčad dobro poznajem, Luka Capan mi je bratić, pa ako se javi, dobit će sve potrebne informacije – zaključio je Maks Juraj Ćelić


 


Liga je malo pala, ali klubovi imaju zapaženu ulogu u Europi

Iako mjesec dana nije dovoljno razdoblje za neki konkretniji zaključak, Ćelić ističe da je zadovoljan kako je krenula njegova epizoda u Ukrajini. Uostalom, u posljednjem je kolu protiv kijevskog Dinama postigao i svoj prvijenac u dresu Lavova.


– Zadovoljan sam, dobro sam prihvaćen, zadovoljni su kako sam krenuo i kako igram. Nadam se da ćemo se još malo pojačati kao momčad – kaže Ćelić, dodajući da tamošnja liga možda nije na razini od prije nekoliko godina, ali je i dalje jaka.


– Osjeti se da je zbog rata liga malo pala, uz to se i proširila, ali na UEFA renkingu je deveta, a HNL dvadeseti. Ukrajina je velika zemlja, s puno stanovnika i nogometaša pa u prvoj ligi ispliva kvaliteta. Govore mi suigrači da se više ne zarađuje kao nekada, kriza i rat su to smanjili, ali Šahtar i Dinamo Kijev i dalje igraju važnu ulogu u Europi, što i cijeloj ligi daje na značaju – rekao je Ćelić.