Povijesna blamaža

Rijeka ruši negativne rekorde, ovo će po bodovnom učinku biti najgora sezona u posljednjih osam godina

Denis Frančišković

Ivan Bebek i Damir Mišković/Foto Arhiva NL

Ivan Bebek i Damir Mišković/Foto Arhiva NL

Momčad je doživjela već 11. poraz, a toliko ih je imala prije točno 12 godina u Ligi 12 kada je ipak završila treća



RIJEKA Najnoviji derbi Rijeke i Dinama dobio je neočekivan rasplet, toliko da je postao i predmet povijesnih analiza i potraga, ali i podbadanja na društvenim mrežama. Ništa neobično. Reakcija kao i svaka druga nakon što jedan domaći klub doživi bolno prizemljenje, bilo u HNL-u ili na eurosceni. Nešto slično kao kad Dinamo ispadne u Kupu od Naftaša ili završi u »drvenoj ligi« ili Hajduk izbace amateri Gzire s Malte. Nogomet je prepun šokova i nepredvidivosti, zato je i najzanimljiviji. No, u ovom slučaju, koliko to može biti slaba utjeha, s druge strane Bijelih ipak je stajao moći »stroj« Modrih


Poanta je pak druga. Što reći nakon derbija koji to nije bio, navijaču koji nije gledao utakmicu ili prosječnom pratitelju HNL-a u Hrvata, nakon susreta u kojem je jedna momčad poražena rezultatom 1:5 uz čak tri postignuta autogola? Teško objašnjivo, ali surova realnost momčadi s Rujevice. Jednostavno, da nije bilo autogolova, zabili bi ih vrlo vjerojatno ubojiti napadači Dinama.


I to u utakmici koja će se teško opet ponoviti. Kao i akteri i njihove uloge. Naime, čak četiri gola zabili su bivši i sadašnji igrači Rijeke i Dinama, Oršić dva, Mišić i Capan (autogol) po jedan. Uz, to uzme li se autogol Štefulja na Poljudu, ovo je već četvrti autogol Riječana u dvije vezane utakmice! Stvarno raritet. Isto kao što su slavljenički šampanjac na Rujevici otvorili sada u modrom dresu Ristovski, Mišić i Gavranović, koji su s Rijekom osvojili naslov. U vrijeme sjajne Rijeke zajedno s Andrijaševićem, koji je ovaj put pokunjen s ostatkom momčadi napustio travnjak.


Nenormalni golovi




Nije sramota izgubiti od ovakvog Dinama, niti jedna momčad u ovakvim utakmicama ne može računati na bod(ove) protiv Modrih. No, očekivalo se da momčad Gorana Tomića skupo »proda kožu«, odigra barem utakmicu onakve energije i intenziteta kao nedavno protiv Osijeka (0:0). Brojni će s pravom reći da nije lako igrati protiv ovakvog Dinama i momčadi koja plijeni kombinatorikom, kvalitetom i fizičkom moći za hrvatske prilike, ali ono što je najgore za Bijele, momčad Damira Krznara još i nije igrala u »punoj brzini«. I to je ono, uz neshvatljive propuste obrane, zbog čega boli glava Gorana Tomića.


– Samo smo prvih pola sata dobro ušli u utakmicu te imali i prilika otići na dva razlike, ali događa se da i jedna poluprilika završava u našoj mreži. Ili zabije protivnik, ili mi sami sebi – kaže trener Tomić. – Primamo puno golova i na neki nenormalan način. Dva gola u nastavku odmah su nas presjekla i utakmica je bila gotova. Crne rupe? Istina, iako jako puno pričamo o tome i analiziramo sve. Problem je očito psihološke prirode, kao da na travnjak izađe neka druga momčad. To su situacije koje nisu baš normalne, ali što je tu je, moramo izvući najbolje do kraja. Fizička sprema nije problem, ali svaki primljeni gol jako djeluje na dečke. Brine me ta igra u fazi obrane, primamo golove iz situacija koje čak i nisu opasne.


Rijeka je sad u opasnosti i da izgubi četvrto mjesto…


– Koliko god bilo teško, moramo tu utakmicu zaboraviti, pred nama su tri utakmice u kojima je sve u našim rukama. Mi moramo pobjeđivati i drugih kalkulacija nema. Još se nadamo da možemo stići Goricu. Nije ugodno ovako izgubiti, ostavi to traga na igračima, ali ima tu i dosta iskusnika tako da očekujem pravu reakciju već u Koprivnici – najavljuje Tomić.


Ugroženo 4. mjesto


Igrači Rijeke tri kola prije kraja u »škakljivoj« su poziciji. Gorica na trećem mjestu bježi sedam bodova, Hajduk se na petom primakao na samo bod. U svemu lošem dobro je što se prvenstvo nastavlja već u srijedu gostovanjem kod Slaven Belupa, a dosta odgovora mogla bi dati i splitska utakmica Hajduka i Gorice. Na Rujevici vjeruju da mogu do punog bodovnog učinka do kraja, ali nakon ovakvog poraza pravo je pitanje hoće li momčad moći i znati odgovoriti u gostujućim sudarima s »davljenicima« (Slaven Belupo, Varaždin) i posljednjim još težim (Gorica). Gorica (Hajduk, Dinamo, Rijeka) s najtežim i Hajduk (Gorica, Šibenik, Lokomotiva) s najlakšim rasporedom u ovom su trenutku u psihološkoj prednosti.


Rijeka ove sezone ruši negativne rekorde, a jedan od njih srušen je i u nedjelju. Momčad je doživjela već 11. poraz, a toliko ih je imala prije točno 12 godina u Ligi 12 kada je završila ipak treća. U sezoni 2006./07. Bijeli su pak imali najviše poraza u povijesti HNL-a, njih čak 15. Najmanje su ih imali na kraju slavljeničke 2016., točnije samo jedan kad je osvojena dvostruka kruna. A sezonu kasnije samo su dvaput izgubili bodove… I bodovni učinak bit će najslabiji u eri Damira Miškovića, izuzme li se završnica 2013. godine kad su osvojena 53 boda (Liga 12), ali ipak osvojeno treće mjesto. Pobijedi li Rijeka sve utakmice do kraja, ipak će imati najlošiji bodovni saldo u posljednjih osam godina.