Ivan Mance

Glavna Rijekina karika u prijelaznom roku: “Nećemo žuriti s odlukama, funkcionirat ćemo na način na koji uvijek funkcioniramo”

Mateo Sučić

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Najvažnije je da znamo što radimo i ako bude prodaja, radit ćemo u najboljoj vjeri za funkcioniranje kluba i ostvarenje rezultatskih ciljeva koje smo i do sada uspijevali pratiti bez obzira na prodaje – kaže Mance



RIJEKA Za nogometaše Rijeke 2020. godina, rezultatski gledano, uspješno je arhivirana, a 2021. nosi mnoge nove izazove s kojima će biti suočeni igrači, treneri i vodstvo riječkoga prvoligaša. Ciljevi su poznati, način na koji Rijeka funkcionira također, i u idućih 12 mjeseci vidjet će se u kojoj će ih mjeri »bijeli« ostvariti.


Onaj najzanimljiviji dio do početka utakmica je prijelazni rok. Zimski mercato na Rujevici već se zahuktao, Anastasio se vraća u Monzu, Raspopović odlazi u Astru, Halilović dogovara završne detalje s Heerenveenom…


– U ovo vrijeme i krenu nekakva događanja. Pokušavamo biti racionalni s obzirom na pandemiju koronavirusa, a s druge strane, zbog broja utakmica želimo imati brojčano i kvalitativno jak kadar za nastavak prvenstva – kaže Ivan Mance, prvi operativac riječkog prvoligaša kada je riječ o prijelaznom roku.




U ovom trenutku najaktualnija tema je Tibor Halilović. Rijeka je prihvatila službenu ponudu Heerenveena, što znači da je posao blizu  završetka.


– Taj transfer je izvjestan i u iduća dva, tri dana ćemo znati hoće li ta priča i završiti.


Realnost


U fokusu zimskog prijelaznog roka još su Nevistić i Lončar, ali kako kaže Mance, interesa ima i za mnoge druge igrače Rijeke.


– Interesa ima, činjenica je da smo odigrali dobru polusezonu, a europski rezultat bio je dobra pozornica za sve naše igrače. Nećemo žuriti s odlukama, ali isto tako bit ćemo racionalni i funkcionirati na način na koji uvijek funkcioniramo. A to s jedne strane znači da će biti prodaja samo ako bude dobrih ponuda za naše igrače, a s druge da ćemo dovoditi druge igrače koji će nastaviti taj put Rijeke koji traje već sedam, osam godina. Treba reći i da je tržište zaista u teškom stanju, cijene igrača su dosta pale i nitko ne može predvidjeti što će se događati u idućih šest mjeseci ili godinu dana. Možemo se samo nadati da će sve biti kako treba i da ćemo se uskoro vratiti u one stare dane, ali ne znam koliko je to realno i koliko će trebati nogometnom tržištu da se oporavi.


Nevistić je dobio UEFA-ino priznanje za jedno od najvećih otkrića ove sezone u Europskoj ligi, mnogi drugi mladi igrači također su zaslužili pohvale za svoje nastupe…


– Ovo je četvrti put u zadnjih osam godina da igramo Europsku ligu, a ako se vratimo u prošlost, vidimo da su svaki put uslijedili dobri transferi. Klubovi koji su spremni platiti dva ili tri milijuna eura za nekog igrača jednostavno traže potvrdu na razini kakva je Europska liga i sigurno da je preko toga lakše ostvariti izlazne transfere. Najvažnije je da smo realni gdje smo, da znamo što radimo i ako bude prodaja, radit ćemo u najboljoj vjeri za funkcioniranje kluba i ostvarenje rezultatskih ciljeva koje smo i do sada uspijevali pratiti bez obzira na prodaje.


Posudbe


U rubrici »dolasci« za sada je tek ime povratnika s posudbe Adriana Libera, iako se Rijeci nudi puno igrača sa svih strana.


– Puno je igrača i na našem radaru, ali znamo kako funkcioniramo, kako klub živi. Ako Tibor ode, mislim da je prirodno da popunimo njegovu poziciju s mladim Adrianom Liberom, koji je odradio sjajno posudbu u Orijentu i zaslužio je priliku boriti se za minute u Rijekinom dresu. On je i pokazatelj naše strategije, da se nastavlja raditi na način na koji su, zahvaljujući posudbama, iskorak napravili Nevistić ili Štefulj, a što u budućnosti očekuje i neke druge igrače.


Primjeri koje je Mance naveo najbolja su poruka i mladim igračima koji posudbu ne smiju shvatiti kao kaznu, već kao priliku za dokazivanje.


– Sve je u njihovim rukama. Posudbe su sjajna stvar jer igraču daju priliku igrati seniorski nogomet u klubovima kao što je Orijent. Mislim da je to fantastična stvar za dečke koji izlaze iz škole nogometa i samo onaj tko nema svijest o svom igračkom razvoju tu posudbu neće shvatiti kako treba. Na kraju krajeva, i Luka Modrić je izrastao u najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena nakon što je bio na posudbama u Zrinjskom i Interu iz Zaprešića pa to neka bude poruka svima – zaključio je Ivan Mance.