Neće proći...

Armada će i s “brda ukazanja” poslati poruku modernom nogometu i besmislenim zabranama

Edi Prodan

Davno zaboravljene slike rujevičkog sjevera/Foto Arhiva NL

Davno zaboravljene slike rujevičkog sjevera/Foto Arhiva NL

Neće se večeras navijači Rijeke naći tamo gdje je to uobičajeno, ali bit će na brdu i platou iznad sjeverne tribine stadiona u surovom kamenjaru i grmlju



RIJEKA Svojom mukom, usponom u krajnje negostoljubivi kamenjar iznad sjevera Rujevice Armada i navijači Rijeke večeras neće pomoći samo svom klubu na putu prema još jednom “Rabuzinu“, ukazat će tako i na sav besmisao daljnje zabrane ulaska navijača na utakmice HNL-a, kao i na jednaki takav smisao “modernog nogometa za TV prava”


Fantastična večer. Nogomet na Dan žena. Pobjeda s izrazitom nadmoći Rijeke nad Hajdukom. I dok je slavlje još trajalo, potpuno neočekivano, filmskom brzinom ta je utakmica navukla neprozirni zastor na HNL. Hrvatska je ulazila u COVID19 karantenu, nogomet je od najvažnije postao sasvim sporednom ljudskom djelatnosti.


Pokazat će Armada kako moderni nogomet osmišljen za TV prava – neće proći!




I kao što je stavila zastor na najkvalitetnija hrvatska nogometna natjecanja, baš će tako zadnjih sati svibnja ultraturbulentne 2020. godine Rijeka i njezini navijači podignuti zastor ispod kojeg će na tribine hrvatskih stadiona polako krenuti tisuće i tisuće zaljubljenika u opet – najvažniju stvar na svijetu. Ne, neće se večeras navijači HNK Rijeke predvođeni Armadom naći tamo gdje je to uobičajeno, na tribinama stadiona s kojih bi pratili put omiljenog kluba prema još jednom plasmanu u finale hrvatskog kupa, u osvajanje još jednog Rabuzinbovog Sunca, ali učinit će to na brdu i platou iznad sjeverne tribine stadiona.


Neprocjenjiva je to vrijednost. Biti uz svoje. Neka muke! Cilj je viši


U surovom kamenjaru i krajnje negostoljubivom granju koje potpuno nepristupačnim čine okolinu stadiona Rujevica. Ali, baš kao što su to u pripremnom periodu učinili, njih po pedesetak, na utakmicama protiv Intera i Istre, učinit će to i večeras na prvoj riječkoj službenoj postkoronarnoj utakmici, onoj protiv Osijeka. Ući će u surovi kamenjar, mnogi i ne samo s velikom šansom uništenja tenisica nego i potkoljenica te ponekog dlana, izderati noge i traperice, ali bez obzira na sve s – osmijehom će gledati Rijeku! Neprocjenjiva je to vrijednost. Biti uz svoje. Neka muke! Cilj je viši.


Rujevički sjever bit će prazan, a s brda iznad njega dopirat će navijanje/Foto Arhiva NL

Prazni sjever u objektivu Damira Škomrlja


Armada i navijači Rijeke pokazat će večeras na riječkom “brdu ukazanja” kako su ne samo spremi dati sve za svoju Rijeku, nego i to da zabrana prisustva gledatelja na nogometnim utakmicama HNL-a nema više baš nikakvog smisla. Zahvaljujući trudu i muci, Rijeka i njezini simpatizeri podignut će zastor, omogućiti fanovima svih hrvatskih klubova da im tribine opet budu otvorene. Simbolički učinit će to baš na nogometnom “brdu ukazanja”! I pokazat koliko su jadne, koliko su mizerne i uvredljive bile akcije stavljanja kartonskih navijača u Njemačkoj ili onih tako ponižavajućih, za oba spola, lutki na napuhavanje u Koreji. Pokazat će kako moderni nogomet osmišljen za TV prava – neće proći! Armada i Rijeka pokazat će na tom brutalno nepristupačnom, ali simbolički gledano jedinstvenom brdu kako nema te sile koja može zaustaviti navijače i odstraniti ih s utakmica. Ne “modernom nogometu“, ne zabranama koje više nemaju nikakvog smisla. Samo Rijeka! Samo nogomet u kojem igrači i navijači čine – skladnu cjelinu.